ursonok
|
Človeček spi, jaz se bašem z zajtrkom Sem spekla včeraj pirino-kamut kruh, je super uspel, a sama imam še vedno raje rženega. Obsedena sem z njim, tako rekoč. Trgovinski kruh Totalno zanič in brez okusa, sploh pšenični beli. Vse ostalo pa preveč puhasto. Pomivalec uf, vidim, da ga kar uporabljate in ste navdušene! Še dobro, da ga nismo v Krakovu sprobali, sicer bi nam biilo zdaj grozno težko, ker ga ni Hrana ja, saša, lahko je reči, naj ne bomo obsedeni z eko, če imaš vso zelenjavo in sadje, meso itd. z domače kmetije Hec. Se strinjam, da ni dobro biti obseden. Saj nismo čisto do konca, morda je tako videti, ker tukaj skoz težim z nekimi eko zadevami. Tudi mi kakšne stvari itak kupujemo ne-bio, pa otroci jedo v vrtcu, kjer ni bio (razen solate, ki jo redkokdaj pojedo), pa tudi zunaj se dogaja, da jedo pomfri. Pač, ni drugega, a ne. Me pa res stisne, ko se spomnim, ko mi je znanec razlagal, kaj se dogaja z ne-bio, tj. navadnim trgovinskim sadjem, preden roma v trgovine. In ga še vozijo, skladiščijo. V kaj vse ga namakajo, s čim vse škropijo. Groza. In zdajle imamo recimo doma eko in ne-eko jabolka. Ni primerjave. Že po vonju, kaj šele po okusu. Pa tudi naši otroci so v primerjavi z drugimi neverjetno zdravi. Ok, nekaj je v genih, dosti je pa tudi prehrana. Kremice ne uporabljamo, tudi za kopanje ne. Agata, kadar ima suho kožo, jo namažem z karite maslom. Uporabljali smo tudi Weleda za "veter in mraz" ali nekaj takega. Pa je je zmanjkalo Jaz pravim, čim manj kozmetike, tem bolje. Koža, sploh tako majhnih, se je sposobna sama regenerirati. Razen AZS, kar ima naša tavelika. TU je pač tu in tam potrbeno kakšno olje (mandljevo itd) ali maslo itd. Sover Humus - jaz dodam vodo, olivno olje, česen, limonin sok, sol in sezam. Najbolje je tahini, sezamova masa, lahko pa tudi sezam doma zmelješ. Eni pa dodajo še mleto kumino - mi ne, ker otrokom ni všeč. Je pa res, da enkrat pride okusen, drugič malo manj. Ne vem, očitno je pomembna tudi količina oziroma razmerje sestavin/dodatkov Spanje otrok sem nekoč nekje prebrala, da bi otrok lahko prespal noč, ko ima 5kg. V smislu, da pri tej kilaži fizično ne rabi več nočnega hranjenja (ker nočno hranjenje resnici na ljubo ni preveč fiziološko zdrava stvar - ponoči naj bi spali, želodec itd. pa počival). A to, da bi otrok "lahko" prespal noč, še ne pomeni, da jo bo. Aurora jo je prespala že pred 5kg, še ko sva se dojili. Je spala tudi po 10 ali celo 12 ur v kosu. Zdaj ima krepko čez 6kg, pa spi manj, čeprav še vedno super. Ločeni sobici (otroci-starši) to pa zelo dobro razumem - včash se otrok zbudi "kar tako", zajokca in sam zaspi nazaj. Če spi pri tebi ali zraven tebe, se tudi ti zbudiš in zaćneš ukrepat - dajati dudo, ponujati dojko itd. Bolje bi pa bilo, da bi ga pustila čisto pri miru. In zato imava midva otroke vedno v drugi sobi. Vsa vrata odprta, da slišimo jok, kadar gre zares, a vseeno, da ni poleg tebe in te ne zbudi vsako premetavanje in jamranje. Neli sem včeraj pokukala k majčicam. In videla, da imate probleme s starejšo. Pri nas je bilo identično - dokler je Abel spal v drugi sobi. Ko smo ga dali v njeno, so se problemi čez noč končali. Spet je spala celo noč, nehala je lulat v hlače, se zbujat ponoči itd. Očitno gre za ljubosumje. Tako da poskusite ju dati v skupno sobo, zelo verjetno bo pomagalo. Nič, zdaj pa delat, dokler je mir!
|