ronja
|
Narobe s tabo je to, da je v tvojih željah videti skrajni mazohizem. Vodikova bomba na Slovenijo v kateri živiš tudi sam, izničiti lastnega sebe zato, da bi bilo pravici zadoščeno. Revolucionar, borec za človekove pravice in pravo stvar!!! Podpis. Vodikova bomba na moje otroke zame NIKOLI ne bo prava rešitev, pa če bo še tak zafrknjena politika, če vse propade,... Ampak če ti bo lažje pri srcu, Einstein je to napovedal: prva svetovna vojna bo s puškami, druga z atomsko bombo, tretja bo čisto atomska, četrta pa z lokom in puščicami... Happy? Jaz zaenkrat ostajam. Zakaj? Zato da vsaj del LASTNIH sredstev ki jih vsakomesečno vplačujem v proračun, dobim nazaj. Kje tu ni jasnosti? Colt, veš, kaj je problem pri tvojem razmišljanju? Da ti misliš, da gospodarstvo ima lastna sredstva, ki jih mora bogo žrtvovat državi, medtem ko vsi javni uslužbenci pa prejemajo plačilo za svoje delo tako na lepe oči, ker je gospodarstvo tako dobro, da to plačuje. Kot da si vsi poklici javne uprave pa ne zaslužijo plačila za svoje delo, zasluži si ga samo gospodarstvo. Vendar ni tako. Da ima slovensko gospodarstvo zdrave ljudi, dela naše zdravstvo, da ima gospodarstvo strokovnjake, ki lahko kaj novega naredijo, dela naše šolstvo, da slovenija dobi projekte od drugod (tudi v gospodarstvu - večinoma jim manjka objav in rabijo akademsko zaledje, če sploh hočejo prijavljat eu projekte), delajo naše raziskovalne ustanove (inštituti, univerze,...), da gospodarstvu ne pogori tovarna, gasijo gasilci, da delavci ne pokradejo vsega kot je bilo to v jugi, dela policija, itd itd... Čisto vsak od teh mehanizmov bi se dal izpopolnit, ampak verjemi da tudi gospodarstvo;). Imaš poklice, ki so čisto isti v ju ali v gospodarstvu. Kolegica dela v gospodarstvu in dela isto kot kolegi, samo je pač plačana od drugod (in zato ima višjo plačo), mora pa oddajat več poročil. Zate je njeno delo velecenjeno, ker ona ustvarja napredek, njihovo pa ne, ker oni pa sesajo državni aparat. Ampak DELAJO ISTO, v istem labu, isto delo! Daj bodi dober, pa mi enkrat razloži, zakaj je njeno delo več vredno? Zakaj je njen prispevek davkov njen LASTEN denar, kot ti praviš, prispevki, ki jih plačajo vsi JU, pa so v bistvu od gospodarstva, ker je ono dalo plače zanje, torej tudi prispevke - kot da ne bi ljudje plače zaslužili s svojim delom! Slovenija majhna kot je, kjer vsak vsakogar pozna, kako sploh imeti možnost izogniti se, korupciji, nepotizmu, klientelizmu, nepoštenim in nepravičnim poslovnim praksam, ki zavirajo naš razvoj. Ne govorimo o ostankih komunizma, temveč o problemu miselnega preskoka. Podpis. Bojda na Danskem ne obstaja usluga znotraj družine, da bi sin popravil materi računalnik, ali da bi si ga ona sploh drznila prosit za kaj takega, zastonj valjda, niti ni naboru njihovih možnosti. Ja, to bi bilo pa meni too much... Mislim, zame preveč strogo in preveč sterilno, meni se zdi, da je malo balkana fajn - kot recimo naši rokometaši v zlatem obdobju - so uspeli zato, ker so imeli dobro naštudirane akcije (kot Nemci), vendar hkrati več spontanosti (pač smo še malo Balkanci:). Škoda, da (še) ne znamo združit najboljše od obeh svetov... Bojo znali pa naši otroci PS. če mi misli mali kdaj izstavit račun za popravilo računalnika, mu bom lepo naprej vrgla, kolikokrat sva se midva matrala postavit stvari nazaj, ko je on z enim zamahom po tipkovnici spremenil namizje, zaprl kup programov, obrnil monitor itd... In pri tej samokritičnosti, ki dokler je zdrava lahko samo koristi, vendar takšni kakršna je, prvenstveno nasilna in histerična nismo v stanju terzno presoditi alternativo, ki se nam nudi, vsiljuje. Tudi podpis. ti lepo rečem, da rezervistov ne rabmo, prej kakega policaja več, kakega zdravnika več in kako medicinsko sestro. Kalbo, tudi to podpišem. BellaB, vem, da je hec, ampak se take ideje pogosto pojavljajo in zato se mi zdi vredno napisat: mislim, da je primerjat naše notranje prcanje en drugega (ne samo na rr, tudi v družbi na sploh) s pravimi katastrofami vseeno malo mimo - nimamo pojma, kaj imamo: naši otroci lahko grejo v javno šoli, ki je dobra, v njej se lahko naučijo toliko, da lahko grejo študirat tudi ven, na boljše univerze, imamo zdravstvo, kjer ti vsaj za otroke ni treba res skoraj nič plačevat, imamo gasilce, ki ti pogasijo hišo, pa če si jim plačal kak prostovoljen prispevek ali pa ne, lahko se ponoči sprehajamo po glavnem mestu, pa nam nihče ne naredi nič žalega,... Lahko smo 1 leto doma s svojim dojenčkom in dobimo za to plačo, če zbolimo, dobimo bolniško, ni nam treba skrbet, s čim bomo plačali aparat za otroka... Kaj če bi kdaj pa kdaj malo pogledali na vse to? Zakaj je treba ves čas samo strup pljuvat? Poglejmo kaj je dobrega, ohranimo to in spremenimo, kar je slabega: plačilno nedisciplino, delo na črno, pranje denarja, sivo ekonomijo,... Po vzoru, kako so to naredile druge države, kjer to laufa. Ne po vzoru tistih držav, kjer morajo zato, da sistem laufa, mlade mame po 1 mesecu v službo... .obvestila o rešitvi primera pa nikoli nisem dobila... Ne vem, če to sploh smejo (vem, da je neumno, amapk varstvo os. podatkov je zdaj kar hudo). Vem, da recimo policisti, ki obravnavajo določen primer, niso obveščeni, kako se je zadeva izšla na sodišču, če niso pač sami takrat na sodišču. Tudi če pričajo, jih nihče ne obvesti, kakšna je bila sodba (kar mi je rahlo čudno, ker če pričaš proti nekomu, ki je nevaren in je potem izpuščen, je mogoče to vseeno kdaj fajn vedet...) recimo kafičev, ko ti za kavo ne prinesejo računa, tistih, ki prodajajo bučno olje po kmetijah Madona, lili, midve res živiva v drugem svetu: ko sem delala prek šs kot natakarica, so mi vedno lastniki zabičali, da ne bi slučajno kdaj pozabila komu izstavit računa, ker če pride inšpekcija, je cel halo in da so pogosto na obisku, v enem od lokalov so prišli vsak dan. Problem je bil, ker v principu ne bi smel imet računov nikjer, ljudje jih pa seveda ne odnesejo s seboj (takrat je bilo to še bolj strogo zgleda) in kaj zdaj s tistimi pildki... Res pa je, da so mi še v SŠ enkrat plačali na roko, takrat se mi je to zdelo čudno, nisem pa vedela, da je to narobe. Mogoče sem res imela srečo, mogoče je bila fora v tem, da nisem iskala dela za velike pare, ampak izkušnje in še zaslužek zraven... in zato nisem naletela na neka nepoštena podjetja... Ampak - ne vem, samo enkrat sem naletela na en tak primer, prijavila ga nisem, ker nisem vedela niti kam, poleg tega sem bila takrat, ko sem to izvedela, na berglah, pa še precej mlada in naivna in še nekdo meni ljub me je prepričal, da to ni nekaj tako narobe. Danes bi jih prijavila, ker pač malo bolj vem, da sem imela prav in zdaj vem, da se to da (to bi bilo po moje ključno - ena akcija ozaveščanja) in bi se že pozanimala, kar še ne vem. ker tam je res šlo za pogoltnost in goljufanje države. Sicer pa edino, kar sem kdaj nelegalnega vedela, da se dogaja, so bile najemnine na črno - pač v študentskih letih je večina živela v na črno oddanih sobah. Zdaj pa tudi teh ne poznam kaj dosti, večina prijateljev je zdaj že v svojih stanvoanjih...