ronja -> RE: Zmanjšanje JU/JS? Ali spanje na lovorikah? (21.5.2013 10:07:09)
|
Poleg vsega je treba ukinit malo morje raznoraznih občin z županom, telefonom, tajnico in fikusom in tako naprej in tako dalje. podpis! po moje se ljudem tudi sanja ne, koliko jih imamo in koliko denarja gre zanje! In koliko ogrooooomno dela in papirologije to zahteva od ljudi "na raznoraznih uradih, agencijah in inštitutih", ki bi sicer z veseljem delali kaj bolj pametnega (in imajo tudi veliko pametnega za delat, kaj kar bi dejansko prineslo napredek, pa to delo stoji ali ga sploh ne smejo začet, ker je pač tista papirologija pa zakonsko določena, da mora bit narejena...) Predvsem pa bi bilo treba naredit bolj fleksibilne prenose denarja v naslednje leto - veliko raznoraznih ustanov porablja denar na koncu leta, da ne bi "šel v nič" in potem delajo popolnoma brezvezne projekte, ki jih ne rabijo in dostikrat naredijo veliiiiiko škodo naravi - sploh v občinah z raznoraznimi "interventnimi sanacijami", da ni treba papirjev pridobivat in lahko kar tako delaš štalo in zapraviš denar. Mi je grozno, ko to vidim, ker tu bi prihranili ogromno! Za kar precej delavcev na minimalcu... Lili, verjetno zato, ker delaš v gospodarstvu, ne vidiš teh lukenj, kjer je res še veliko potenciala za šparanje, ki ne bi nikogar ogrozilo. In zato se ti zdi uravnilka čisto sprejemljiva. Meni pa se ne zdi, ker vidim, kje bi se dalo zadeve izvesti boljše, z manj denarja. Meni je pri teh debatah JU: gospodarstvo vedno znova presenetljivo prepričanje gospodarstva, da so "boljši", ker "ustvarjajo presežek, napredek". Ne vem, no, zame proizvdonja kulijev ali sestavljanje česarkoli ni nek strašen napredek. Težko bi rekla, da je bolj pomembno izdelovat neko stvar kot zdravit otroke. Se strinjam, da gospodarstvo rabimo, vendar težko človek upraviči svojo večvrednost s tem, da recimo dela reklame, medtem ko drugi pa učijo. Ma - nobeno ni življenjskega pomena, če smo glih pri tem. Oboje pa v tej civilizaciji pač rabimo. In rečt, da mora bit zdravnik manj plačan zato, ker pač dela v JU, čeprav dela bolj zahtevno delo, je blesavo. Seveda moramo vsi pomagat po svoji moči, da se tole zvleče ven, vendar če pogledaš slovenijo kot celoto - če hočemo karkoli več ustvarit, moramo prodat ven - tega JU večinoma ne more (čeprav ravno v znanosti dejansko večinoma gre tako - da črpaš denar iz tujine). Tudi če recimo brezposelni ustvari podjetje, to ne bo državi v celoti nič pomagalo, ker če bo prodajal samo doma, tistim, ki že tako nimajo, itak ne bo šlo. Edino, če prodaja tistim, ki imajo vsega preveč, potem bi bil to nek način preprazporeditve denarja. Vendar teh ni tako strašno dosti, verjetno... Se priporočam za ideje, ampak če imamo vsi skup toliko in toliko denarja, je čisto vseeno, tudi če ta denar strašno kroži, ne bomo imeli kot celota nič več... PS. replika na tvoj zgornji seznam: imamo različne izkušnje: sama ne poznam dosti mamic, ki bi se šle samohranilstvo, v bistvu se spomnm samo ene, pa še te virtualno in še tam je ona sama trdno prepričana, da je samohranilka že ves čas in po svoje verjetno je, čeprav ima 3 otroke z istim očetom. Moja zobozdravnica ni zavarovalnici nikoli zaračunavala česa, kar ni bilo narejeno - delala je tako v ZD in ne bi imela nič od tega. Zdajšnji tudi napiše to, kar dejansko naredi. Mogoče imam srečo, da živim bolj med poštenimi, mogoče te bolj vidim, pa drugih ne opazim, verjetno vsakega malo. V moji stroki nimaš kaj dosti možnosti goljufat, v bistvu ne vem, kaj bi lahko sunila, mogoče kak kuli, papirja pa ziher ne, ker smo tako vedno na testnem z njim. Vedno je treba pazit, da se tiska obojestransko (službene stvari, seveda), ne vem, če bi bili zadovoljni, če bi si ne vem kaj printala v službi (še nisem probala:D)... Na delu, kjer imajo prihodke iz gospodarstva, pa to ni bilo tako strogo;). Tako za ilustracijo;). Se strinjam, da bi bilo potrebno pogledat, kdo dela dobro - to se tudi ves čas bunimo, tudi na raznoraznih agencijah, inštitutih itd..., ker ni ravno fer isti budget za tiste, ki so uspešni in tisti, ki delajo po liniji najmanjšega odpora in mislim, da se tudi državne agencije trudijo najt neke kazalce uspešnosti, vendar to vse traja. Gospodarstvo pa se precej hitreje potaplja.
|
|
|
|