ronja
|
Haha, si štejem v čast, da si še za po tistem, ko si videla, kako zgleda naše kaotično stanovanje po takem projekut . Recept: cca 100 g moke na 1 veliko jajce - če je presuho, dodaš še malo jajc ali vode, če je premokro, še malo moke. Jaz ga delam v multipraktiku, ker je tako manj packanja in hitreje narejeno - ljenčina pač:D. Dam navaden nastavek za sekljanje in potem to multipraktik (ki ga moraš vmes držat, da ne skače po pultu) lepo zgnete, da se sprime v eno kepo, ki jo meče sem pa tja. To naj počne kaki 2 minuti (predolgo ne smeš pustit, da ti mašina ne gre, premalo pa tudi ni ok). Zdaj pusti testo lepo v posodi, da se ne izsuši, samo mir daj, pa si pejt pripravit vse ostalo, kar rabiš: valjar, nekaj za rezat testo (priporočam uno plastično lopatko, ker se z njo tamali ne morejo glih oklat:D, mašicno za valjanje, moko, počisti pult, pokliči otroke, če niso že prej prišli vohat, kaj ropota ... Spij kozarec vode, ker ga potem nekaj časa ne boš mogla, ker ti bojo mali skakali pod nogami in probali prevrnit posodo z moko (trust me on this one ). To bo itak trajalo kakih 10 -15 minut (skup s pripravo mulcev - roke umit, rokave zavihat, predpasnike gor, stole primaknit itd...) Če imaš čas, komot narediš testo že prej, lahko stoji, oz. je fajn da bi stalo pol ure do uro, samo meni to navadno ne rata. Ok, maš testo, maš vse pripravljeno, naročiš malima, da naj pomokata pult (to je žur:), ti pa zdaj vzameš testo ven iz posode (nujno TI, ker je v posodi še nož, rezilo!, se spomniš?;)), ga rahlo pregneteš, razdeliš na dele in daš vsakemu mulcu enega, da bosta preživela, da se boš tudi ti s svojim lahko v miru ukvarjala;). OK, mulca happy. Zvaljaš svoj del (če se ti ne da valjat, lahko tudi samo z roko pritisneš, samo tamali bolj uživajo, če je valjar na mizi;), ga pomokaš po obeh straneh in spustiš skozi mašinco na stonji ena (najdebelejši). Če je pomokan preveč, potem mašina ne bo zagrabla testa, če bo premalo, se ti bo pa lepilo (poskus in napaka;). Prepogneš, zvaljaš še 1x in to ene 3-4x ponoviš na tadebeli stopnji. Lahko greš sicer takoj na tanjšo, če se ti mudi, ampak rata pa boljše, manj skače test skupaj, bolj je enakomerno, če boš parkrat čez 1ko spustila. Potem greš na 2ko. Tu ti ni treba tolikokrat dat čez. Kadar vidiš, da se začne testo čudno obnašat, ga lahko še 1x čez isto debelino spustiš (prepognjenega, seveda). če je premokro, daj vmes malo moke, se bo vkomponirala not. POtem tako dalje, dokler ne dobiš zaželjene debeline (odvisno, kaj boš delala). Aja, seveda ni treba omenjat, da čim boš ti hotla spustit svoj del skozi mašinco, bosta mulca svoja kosa spustila (to je bilo samo da si mela vmes mir;), pa bo en vrtel ročico, drugi bo pa testo not tlačil ali ven vlekel in to bo verjetno vso zadevo precej zakompliciralo, ampak kaj si si pa zmislila dva mulca , ne mene grdo gledat Kar se tiče sušenja: lahko jih posušiš na zraku (najlažje na radiatorju) in spraviš, ja. Lahko jih tudi takoj v krop vržeš. Pravijo sicer, da je boljše, če vsaj pol urce odstojijo prej, da ratajo malo bolj kompaktne, samo mi navadno nimamo časa in letijo takoj iz mašince v vrelo vodo. Torej glih ful kiksnit ne moerš;). Če jih sušiš v gnezdih, jih je fajn mal pomokat, da se ne sprimejo. Če jih boš takoj v vodo vrgla, pa ne preveč mokat, ker potem bo voda cela motna in kot veš, to ni glih fajn za taprave testnine. A sem še kaj spregledala? Sicer pa maš tajming - glih danes me lubi sprašuje, kaj bomo jedli, pa rečem, da bi lahko domače testenine . No, je rekel, da mu znam pognat kri po žilah, hehe. Ja, mal sva usekana na domače testenine, probajte, pa boste videli, zakaj še kej? Sem pa ravno včeraj dobila jedilne barve v pasti, lubi častil, drago ko žafran, čeprav je bil 10% popust... Ampak sem zdaj za en čas preskrbljena. Pa slano testo je res zakon, pa še čez stiskalnico lažje gre:). Ok, grem, ker so francoski rogljički z marelično marmelado pečeni (niso domači, samo spekla sem jih, sem si vzela danes mal an izi, sem mela ludo noč).
_____________________________
http://vecna-optimistka.blogspot.com/
|