liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Ti bi spremenila punce, jaz bi pa spremenila to, da bi jih sploh moralo to skrbet. Da bi se fantu ne bilo treba bat, da če bo šel mimo bande, ga bojo razbili in da se punci ne bi bilo treba bat, za katerim voglom jo bo kdo posilil. Ti vidiš problem v miselnosti teh punc, jaz pa v miselnosti sveta, da je ok, če punco v minici posiliš... oz. da je za to tudi sama odgovorna. In želela bi si živet v svetu, kjer ni treba bit trdi realist, da lahko preživiš brez večjih traum. Da ni treba, da vidiš vedno neko nevarnost, ki se ji je treba izognit in da ni treba vedno "play safe"... ker sam svet ne bi bil tako nevaren. Se mi zdi, da je tu pri nas kar dobro glede tega, ampak s takim razmišljanjem kot je zgoraj, bo postal bolj nevaren, ker bo del odgovornosti prenesel na žrtve in s tem razpremenil storilce... Joj Ronja.....jaz ti čisto verjamem, da si ti to želiš ......v bistvu si to vsak želi....vendar na svetu so bili in so vedno bili debili..... Matejka je prej lepo razložila, kako je s to odogovornostjo....ne, da se punca pri posilstvu počuti odgovorna za posilstvo, ampak je odgovorna za lastno varnost..... Recimo, če potujemo v Iran si verjetno tudi ne bomo oblekle velikega dekolteja in oprijete bluze ter kratko miniko in se pojavile v vsej svoji izzivalnosti (ja, rekla boš da se niti doma ti tako ne oblačiš, nekateri pa se vseeno )....ker bomo skrbele za lastno varnost..... Tako tudi je dobro, da starši 16 letnici, ki gre v disko "vcepijo" v glavo, da se ni treba obleči kot da greš na štango plesat in da si vseeno lahko lepa malo bolj konvencionalno oblečena....enako kot, da starši najstnika in najstnico poučijo o varnem seksu......o kondomih, o zaščiti....o tem, da je v lokalih kjer je grozna gužva zelo fajn (predvsem za punce) piti pijačo iz steklenice in ne iz kozarca..... Ker smo odgovorni pač sami do sebe, do lastne varnosti.....ker svet pač ni takšen, kot bi mi želeli da je..... na svetu je vedno bilo in vedno bo, določen % debilov, psihopatov, kriminalcev.....ljudi, ki niso taki kot smo mi sami.....in pač odgovornost staršev je tudi, da otroke "pripravijo" na ta % ljudi, da jih "naredijo" take, da so sposobni biti odgovorni sami do sebe..... Idealizem je sicer fajn do neke mere.....samo ljudje okroga nas niso enaki nam in nikoli ne bodo, vedno bo določen % deviantov....in v teh določenih primerih se je lažje prilagoditi (še posebno ko gre za lastno varnost) kot pa se ne prilagoditi in čakati, da se bo svet spremenil, zgolj zato, ker si mi tako želimo in ker bi bilo tako pošteno in veliko lepše, vmes pa lahko utrpimo strašanske posledice (v obliki posilstva, ropa, napada)......
|