ronja
|
Da prevedem, za sicer razgledane user posted image - če bi punčke vedele, da obstaja ta možnost, in da morajo za to prevzeti svoj del odgovornosti (ne krvide), bi razmislile, kako se oblečejo. Samo vzgoja je to, ki je doma nimajo. Stanislava, do kod seže ta odgovornost? Samo kaj je punca oblečena ali si je tudi sama odgovorna, ker se potika po takih poteh, kjer se to večkrat zgodi? Kaj pa če tam živi? Kaj pa če jo posilijo v šolski uniformi (ki so včasih kar kratke)?... Če jo posili mož, si je verjetno sploh sama kriva, da ga je izbrala, ne? Mislim, da je to prelaganje odgovornosti precej nevarno. In mislim, da take provokacije niso dobre, ker se zlorabljene ženske večinoma že tako obtožujejo, da so same krive za to, kar se jim je zgodilo. Sicer pa gre pri posilstvu navadno za moč, ne za seksualno nebrzdano vzburjenje. Posiljevalci ne posiljujejo zato, ker ne bi mogli zdržat brez, ampak zato, da čutijo premoč nad nekom. To ni ravno skrivnost... To, da so ene ženske bolj na udaru, je jasno, vseeno pa to ne pomeni, da so odgovorne za posilstvo. Lahko nam, ki niti ne gremo več prav pogosto ven, ča pa gremo, gremo pa s kakim alfa samcem zraven, da nas brani, ali pa z gručo prav tako middle age prijateljic - ja, me lahko filozofiramo, zakaj se pa nas nihče ne dotakne... Kaj misliš?... Ni fer zahtevat od mladine, da se bo tako obnašala, poleg tega oni partnerje še iščejo. Ma, če bi gole hodile po ulici, to ni izgovor za posilstvo, niti ne zmanjšuje pomena dejanja posiljevalca. Vsak fant/moški bi se moral v dno svoje duše zavedat, neglede na hormone, da je telo nedotakljivo, dokler določena oseba ne dovoli dotika. Od šlatanja za rit in prsa dalje. Podpis. Rada bi živela v svetu, kjer bi se lahko dekleta oblačila kakorkoli, pa jim zato ne bi nihče nič naredil. Po moje jih je nekje v številu par procentov, zelo pa dvomim, da prevladujejo. Tu smo na zelo spolzkem terenu, ko se lahko z željo po preprečevanju izkoriščanja poseže tudi v pravice vseh ostalih (saj veš, določeni interesenti hitro izrabijo različne možnosti). Podpis. Lahko bi se sicer dalo limito, recimo ne smeš met več kot 7 splavov, toliko se ti jih res ne ponesreči, vendar spet bi morala bit izjema za posilstva... Čeprav bi bil potem lahko problem, da bi punce pri 7. prijavljale lažna posilstva, pa smo spet tam... Zato dam rajši več denarja od plače za soc. transferje in tudi za vse te splave, pa je več svobode kot pa da bojo z malimi v šolo hodili otroci, ki jih nihče noče in imajo eno zafurano otroštvo, polno jeze in gneva, ki ga bojo nekam morali strest... Vsak otrok ima tudi pravico, da je ljubljen, po moje... Kar je pa težko izvedljivo, če je nezaželen iz obeh strani. Če je nezaželena nosečnost, pa se potem odločita obdržat, je eno, če pa je nezaželen otrok, je pa drugo... Razumem, kaj želiš povedat. Jaz sem absolutno za splav, pa ga sama nisem nikoli šla delat in dvomim, da ga kdajkoli bom. Ampak sem vseeno za, ker smatram, da so negativne posledice prepovedi splava večje, kot pa če je dovoljen (predvsem se s prepovedjo splave ne prepreči, obratno, število se poveča, a je vse v ilegali). No, ampak tega nisi želela povedat. Podpis. Sankcija v smislu, da je od recimo 3. splava dalje le-ta plačljiv, se mi pa ne zdi slaba ideja. Ker plačale bi ga tudi na črno in bi verjetno potem vseeno rajši šle to naredit v bolnico, ne bi pa to bila več tako "komot" metoda. (čeprav mi ni jasno, kako je lahko to komu mimogrede, ipak greš v bolnico, pod narkozo itd... ampak ima ludih...) Moja bivša g. je imela celo idejo, da bi moral pri splavu oče plačat določeno odškodnino ženski, ker ona uničuje svoje zdravje za to (ona ni bila preveč naklonjena splavu, ker je videla precej tega, saj dela v študentskem zd). Čeprav je to lahko spet neumno, če bi pa on recimo otroka imel... Enmu je izzivalno klratko krilo in štikli, spet drugemu velki joški ki silijo skozi v izrez, trtetjemu nabrekle bradavičke, četrtemu šlavhi okol trebuha, petemu nalakirani nohti na nogah.....kako se mora potem po vaše ženska oblečt, da ne bo za nikogar izzivalna in bo posilstvo skrajno nagnusno in nedopustno dejanje neglede na bilokakšne okoliščine? Podpis. Mateyka, znanstveno dokazano dejstvo je, da je krivulja samoohranitvenega nagona v obliki črke U. Kot otrok imaš močan samoohranitveni nagon in veliko potrebo po varnosti, nevarnim situacijam (če jih prepoznaš), se izogibaš. Z leti ta krivulja pada, najnižje je v puberteti, ko je bilo naravno, da grejo mlade opice po svoje, sicer bi se križali samo med sabo in bi zaradi genskih napak vsi kaj hitro izumrli. Zato je DOBRO iz gledišča narave, da mladi več reskirajo: podajo se v neznane situacije, ne zmenijo se za opozorila starejših, da je tam nevarno in jim dostikrat tudi rata prit čez, čeprav so vsi rekli, da se ne da (tako je bilo vendar z vsemi izumi, to je gonilo napredka!). Potem se krivulja spet začne dvigat, pospešeno, ko dobiš svoje otroke, ker takrat te je pa hudimano škoda, ker če se tebi kaj zgodi, so ogroženi tvoji otroci in zato nase spet bolj paziš. Meni je bilo v nastništvu dokaj vseeno za nevarnost, sploh je nisem dojemala kot nekaj hudega, ni bila to zavestna odločitev, všeč mi je bil adrenalin, to ja, vendar ga zdaj dobim precej večje doze, če se en tamal nekam butne, ko cvikneš, predno vidiš, da ni nič hudega;). Ne moreš prelagat odgovornosti na najstnike, da kaj so se pa v take situacije spuščali, saj so vedeli, da je nevarno... Sploh ne pri 14 letnikih. To so ipak še otroci in mi smo jih dolžni zaščitit, poskrbet, da bo okolje dovolj varno za njihovo dno krivulje... Saj potem se spet dvigne in začnejo mal pazit nase;). Zato bi bil zunanji dejavnik v obliki zakona, ki bi jih prisilil v to, da začnejo vsaj razmišljati malo daljše, dobrodošel. Ti bi spremenila punce, jaz bi pa spremenila to, da bi jih sploh moralo to skrbet. Da bi se fantu ne bilo treba bat, da če bo šel mimo bande, ga bojo razbili in da se punci ne bi bilo treba bat, za katerim voglom jo bo kdo posilil. Ti vidiš problem v miselnosti teh punc, jaz pa v miselnosti sveta, da je ok, če punco v minici posiliš... oz. da je za to tudi sama odgovorna. In želela bi si živet v svetu, kjer ni treba bit trdi realist, da lahko preživiš brez večjih traum. Da ni treba, da vidiš vedno neko nevarnost, ki se ji je treba izognit in da ni treba vedno "play safe"... ker sam svet ne bi bil tako nevaren. Se mi zdi, da je tu pri nas kar dobro glede tega, ampak s takim razmišljanjem kot je zgoraj, bo postal bolj nevaren, ker bo del odgovornosti prenesel na žrtve in s tem razpremenil storilce...