|
RE: krst otrok - eden od staršev za, drugi proti 28.10.2012 11:25:00
|
|
|
|
Vijoličarka
|
Tehnofil, mi je prav žal, če si ti razumel, da se sploh kaj PRITOŽUJEM glede pripadništva v zvezi s cerkvenim davkom. Prav nič se ne pritožujem. Cerkveni davek je popolnoma jasen in iz mojega stališča, pravičen. Avtorica je namreč omenila, da otrok ne želi krstiti tudi zato, ker bi pri nas lahko uvedli cerkveni davek in je zmotno mislila, da morajo cerkveni davek plačevati vsi, ki so krščeni. S primerom cerkvenega davka v Nemčiji sem ji hotela samo malo bolj nazorno razložiti, da temu ni tako. Ker dobi zakrament in ostale storitve v Nemčiji samo tisti, ki plačuje cerkveni davek, torej ni zastonj, pa čeprav se ga ne plača direktno, po računu. Članki niso navedeni zato, ker bi podpirali ljudi, ki nočejo plačevati cerkvenega davka, hočejo pa storitve cerkve, ampak zato, ker dovolj nazorno opišejo sistem v Nemčiji. Samo sistem. Osebno sem tudi mnenja, da imajo škofi in Vatikan prav. Če se nekdo odloči, da ne bo plačeval cerkvenega davka in se zaradi finančnih koristi izrekel, da ni vernik, potem pač ni vernik in nima kaj zahtevati od cerkve. Meni je ta sistem zelo všeč. Samo to. Kar se tiče mojega statusa, pa ne da se pritožujem in vsak dan mečem ob tla s penami na ustih, ampak mi ni prav, da me RKC smatra za Katoličana (in zablodelo ovco), samo zato, ker so proti moji volji, ko sploh nisem bila opravilno sposobna, krstili. Uradno stališče RKC je namreč tako, da se svojim dolžnostim ne morem odpovedati, četudi se odpovem pravicam. Smatram, da je moja pravica, da se mi zdi neumno, da me tudi po formalnem izstopu še vedno vežejo Božji in cerkveni zakoni. Vse to zaradi 'neizbrisljivosti krsta'. Čisto iz filozofskega in čustvenega stališča, se mi to zdi, kot da nimam pravice do lastne volje in lastnega prepričanja. Ker so mi z neizbrisnim znamenjem vsilili da moram biti nekaj, kar nisem in mi sicer dovolijo, da formalno izstopim iz organizacije, ampak to pomeni samo, da nisem dober Katoličan in menda se zame celo moli, da bom našla 'resnico'. Sploh pa, kot sem že v svojem prvem postu v tej temi povedala, menim da vprašanje avtorice sploh ni verskega ali celo institucionalnega značaja. Gre samo za vtikanje starih staršev v vzgojo otrok. Ker vsiljujejo svoje prepričanje in vsiljujejo ga grdo.
|