Tutan -> RE: otroški dokladi (17.10.2012 15:12:54)
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Sicer pa jaz vedno pravim, ko se že tako radi primerjamo z Avstrijo....tam stane vrtec recimo 200 EUR (meni se zdi, da ni noben državnih subvencij zanj, je pa možno, da se motim, vendar se mi močno zdi, da jih ni)...pri nas je cena vrtca okoli 400 EUR......naj bo vrtec varstvena kategorija, in bo temu primerna cena....ne bomo potrebovali diplomiranih vzgojiteljic (ker ravno plače so eden od poglavitnih faktorjev za visoko ekonomsko ceno vrtca) in bo našega sončeka lahko pazila vzgojiteljica s tri ali štiriletno poklicno šolo (kot v Avstriji recimo....pa imajo tudi pametno in razsodno deco tam).... Zakaj bi bilo to nujno slabo? Imam kolegico, ki živi cca 5km stran od meje z Au in vozi otroka v Au vrtec (pri nas ga ne dobi[sm=zmeden.gif]) Vpisala ga je v dopoldanski program (ja, celo dopoldanski in popoldanski program imajo - ker očitno razumejo, da nekateri starši delajo tudi na smene) in ima ceno prehrane+vrtca fiksno, mislim, da 94 ali 95€ (bi jo morala za ziher vprašat). Če bi vzela dopoldanski + popoldanski program (torej, če bi bil otrok celi dan v vrtcu, ampak res CELI dan), bi plačevala polno ceno. In ja, imajo v ceno všteto prehrano. In tudi ni nujno slabo, da delajo not delavci s poklicno šolo - namreč delajo z otrocmi povsem enake zadeve kot pri nas - berejo, pojejo, ustvarjajo, grejo na sprehod, se cartljajo. Tudi pri nas ne opažam neke razlike med diplomirano in pa vzgoljiteljico s srednjo šolo - marsikatera slednja je celo bolj predana otrokom. Pa ne pravim, da tiste dip. ne znajo več ali pa da niso enako dobre, boljše. Ampak tudi zgolj tiste s poklicno, so predane. V tem jaz ne vidim kakšnega zla. Kar se pa tiče tistega o porodniški - ne me štet v tisto 'ste se bunle' - ker sem takrat rekla - do tega je slej kot prej moglo prit. Enako s koriščenjem polovičnega delovnega časa itn - nekako se mi zdi (možno) da bo v prihodnosti tudi to sankcionirano - lahko ostaneš doma, vendar brez plačila razlike prispevkov oziroma si boš le te lahko sam kril.
|
|
|
|