ronja
|
Veš, to je zelo dvorezen meč.....in nimaš pojma kako nastopiti v takih primerih, da ne omejuješ človeka, vendar mu ne moreš dopustiti, da ti izprazni celoten bančni račun, ker moraš pač še ti preživeti in če ima otroke še oni.... Podpis. Kadar se nekdo obnaša skrajno nerazumno, so ljudje, ki ga imajo radi, prisiljeni izbirati med slabim in manj slabim - nobeno ni fajn, vendar včasih ne moreš dovolit, da se človek čisto uniči. V tem smislu je tudi 'reševanje' odnosa smiselno, tudi če ga na koncu ne rešiš. Se strinjam, zato sem tudi že v prvem postu predlagala terapijo - tudi če ne ostaneta skup, gresta vsaj lepše narazen... Tako da se meni za to ne zdi škoda energije, res pa je, da se mi zdi, da se je nana že odločila in hoč/rabi samo potrditev, da prav. Nana, če ga nimaš več rada, lahko greš na svoje, tudi če on ni nemogoč kreten. Za to ne rabiš našega dovoljenja in on ne rabi bit najslabša oseba na svetu zato, da bi ti lahko s čisto vestjo šla. Mislim, da imaš tu problem in da je to ključ, zakaj se toliko ljudi skrega na žive in mrtve - ker si hočejo dokazat, da je tisti drugi res grozen, da z njim niso mogli bit... Pa ni treba. Lahko sta oba čisto ok, samo ne za skup. Če ti reče partner... "nihče te ne bo tako ljubil, kot te jaz"... in.... "če boš šla proč z malimi, te bodo drugi samo izkoriščali"... ali pa .... "ti ne dam avta, ker me nimaš več rada." Prvi stavek (in drugi, če so zraven otroci)reče marsikateri zaljubljen fant in tudi punca - res tako mislijo in celo velikokrat imajo prav. Meni je to rekel prvi fant in sem si mislila, da hvalabogu, ker je bilo to meni utesnjujoče. Vse tiste romance, ki jih tako rade gledajo punce, ko bi fant ne vem kaj vse naredil zanjo... ma, ne vem, če je to tak fajn v reali... Jaz rajši ne bi imela fanta, ki bi pa glih karkoli naredil zame. Meni je to prevelika moč nad drugim, želim si partnerja, ki ima svojo osebnost, ne da je lutka. Dejstvo je, da je nekatere ljudi lažje izkoriščat kot druge, ker sami silijo v take težave. Moja mami bo vedno izbrala najbolj šalabajzerske delavce, recimo. Ali kupila slikovni slovar angleščine, čeprav je anglistka po izobrazbi:D. In ji je enkrat oče nekaj podobnega rekel, pa ne zato, da ne bi šla stran, ampak v smislu, da se jo res da v vse prepričat, če zna človek govorit - in kasneje, ko je imela drugega partnerja, je rekla, da je imel prav... Tako da to, da to reče, še ne pomeni, da nima prav;). Zadnji stavek je stavek užaljenega otroka, vendar to ne pomeni nujno, da je nemogoč. To, da ga pa nimaš več rada, pa je drugo, to, da si ne želiš reševat zveze, ni nujno narobe, samo bodi fer in reci, da si ti tega pač ne želiš, ker ga nimaš več dovolj rada. Ne pa da ti sicer bi, pa ne veš, če se ti zdi vredno zgubljat energijo, čeprav je on recimo pripravljen poizkusit. Koliko se bo kdo spremenil na terapiji, je po moje nemogoče napovedat, sigurno je samo to, da se morata oba, če hočeta, da bo funkcioniralo.