Tutan
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica* IZVIRNO SPOROČILO: Tippi IZVIRNO SPOROČILO: Ankica* Prijavit? Verjetno napišeš prijavo (in se NE podpišeš ) o dotični osebi in pošlješ na pristojni CSD. Al pa greš v nedeljo pred mašo v cerkev v prvo vrsto k najbolj zvestim starim mamcam, ki žrebrajo rožni venec že od šestih zjutraj, vmes pa vse vidijo in opazijo in jim rečeš, ti a si slišala... se zihr v nekaj urah razve po celi fari . Kar se pa tiče same dileme prijavit ali ne. Načeloma sem za. Sem pa še bolj za to, da se zadeve zakonodajno uredi, da pristojne službe, od inšpekcije dalje začnejo opravljat svoje delo ter da država začne delovati tako kot bi morala: kot servis državljanov, ter skrbnik za zakonito delovanje. Torej primarno je skrb za pravilno dodeljevanje OD država. In tu je osnovni problem, ker sicer ne bi bilo toliko teh fejk samohranilk in dražavljanom ne bi bilo potrebno opravljat naloge ljudi, ki so za to zaposleni. Je imela uškinamama prav, ko je rekla, da bo ankica znala! Ves problem je v državi Ni ves problem v državi, je pa velik. En del nosimo tudi mi kot posamezniki, kot družina in kot družba, ker so se osnovne vrednsote kot so sodelovanje, resnica, pomoč, medsebojna odvisnot itd. izgubile nekje v pehanju za individualizmu in pravicami, dolžnsoti so pa poniknile. Velik del pa res država oziroma njena pasivnost in ukvarjanje s postranskimi zadevami in medsebojnim obračunavanjem (tu zelo velja Tacitov izrek na temi Filozofinje), namesto da bi vzpostavili državo, ki bila servis državljanov. Moja idealna družba je sestavljena iz treh delov: - samostojnih, AKTIVNIH (danes večina pasivno čaka in je neskončno apatična) in samoodvisnih državljanov, ki bi v veliki meri skrbeli zase, - države oziroma državnih aparatov, katerih osnovna dejavnosti bi bila učinkovit servis za državljane, od šolstva, zdravstva, do del na cesti, ki v času odhoda ljudi na delo ne povzročijo 4km zastoje (zdaj ti večkrat mečejo polena pod noge z cel kup obrazci, pravilniki in zakoni, ki so napsiani tako, da jih avtorji ne razumejo). - "ogroženih skupin" (neposrečen izraz, a trenutno ne najdem drugega), torej vseh tistih, ki zaradi takih ali drugačnih razlogov začasno ali stalno ne zmorejo skrbeti zase (brezposleni, invalidi, bolni, azilanti itd.), za aktere bi skrbeli državljani in država v zavedanju solidarnosti. Vse skupaj pa to pomeni zelo visoke moralne standarde in zavedanje, da nisem tu samo jaz, ampak tudi vsi ostali državljani in da medsebojno vplivamo eden na drugega, da niso zgolj pravice, temveč tudi dolžnosti. Nekaj podobnega, čeprav na prvi pogled drugače urejeno, pa vendarle v 3 skupine razdeljene ljudi, je predlagal Platon v svoji Državi. Potem je bil še tukaj Aristotel, z delavci in ''ogroženimi skupinami''. Očitno je ljudi kar nekaj, ki imajo v glavi, kako naj bi idealna država zgledala. Pa vendarle so to vse utopije, ker idealne države ni. Ampak ni , da ne bomo 1x pristali tako na dnu (kamor počasi lezemo) - da se ne bomo začeli spraševati po neki normalni družbeni ureditvi. Sploh če hočemo ostati neke vrste demokratična republika. v bistvu mene sama družbena ureditev pri nas ne skrbi, čeprav sem še vedno mnenja, da je prevelik denarni zalogaj na srednjem sloju, ki mu v bistvu država ogromno pobere in malo da. Skrbi me to - ker na vodstvenih položaj v Sloveniji kradejo. in ljudem se pač zdi to normalno, ker : a ti ne bi, če bi imela šanso? Evo to je to - izgubljanje vrednot. Priložnost dela tatu - ampak ali jo res dela samo priložnost?
|