|
RE: Otrok gre v ponedeljek v šolo, mati pa pa... 3.9.2012 16:42:31
|
|
|
|
ronja
|
Mislim, da gre za par različnih stvari: eno je izpostavila že ena učiteljica likovnega pouka: da niso vse barvice enake - in tu se strinjam, dejansko nekatere tapoceni suhe barvice nič ne rišejo in jaz imam rajši, če nam takih ne nosijo, ker se potem samo jezimo, ko ne moremo nič lepega narisat, ker se skoraj nič ne pozna, otroci pa sploh ne morejo ornk pritisnit in je potem res vse ena žalost - o kakih drugih tehnikah lahko pri taki kvaliteti samo sanjaš... Ni pa treba, da so zdaj to neke umetniške barvice, saj je precej nabora vmes... Druga reč je to, da si starši želijo za svoje otroke najboljše in da so prezaposleni, zato sami sebi ne zaupajo več, da bojo že vedeli zbrat boljše, ker dejansko ne vejo več - ker ne rišejo toliko časa z otrokom, da bi vedeli, katere barvice dobro rišejo in katere ne, ker enostavno nimajo časa za to. Zato potem rajši kupijo nekaj, kar strokovnjaki (torej učiteljica) priporočajo, "oni že vejo". In tretja je to, da starši šoli zaupajo in nočejo, da bi otrok izstopal, sploh ne v slabo smer in se bojijo, da ga bojo potem sošolci zafrkavali in potem rajši kupijo priporočeno, tudi če se jim zdi neumno. In ne zaupajo otroku, da se bo znal branit pred tem, niti sošolcem, ad niso take zveri. To pa zato, ker vsi ves čas opozarjajo, kako je ta turbo kapitalizem vse zastrupil. Kar ni res, tudi tisti, ki imajo vse te svakojake stvari, včasih čisto nič grdo ne gledajo na nas, navadne smrtnike;). NI pa bilo to enega septembra, to je po moje počasi prihajalo. In po moje tudi otrok učiteljice večinoma ne gledajo drugače zato, ker imajo razne cenejše variante. Mogoče katera že, ker vedno se najde kaka blesava, ampak to je bilo v naših časih isto - gospod učitelj (zahteval je, da ga tako kličemo, takrat so bili v glavnem še tovariši, se je pa ravno sistem zamenjal in krščanski gospod učitelj je prišel na svoj račun) - no, ta naš gospod učitelj se ni mogel znest nad komerkoli in je izbiral socialno šibkejše, ki niso nikoli dobro znali in so bili super tarča. Kako zelo sem ga sovražila zato! Skoraj pa si težko predstavljam, da bodo v šoli naenkrat začeli moji punci isti otroci drugače gledat, kot ju gledajo sedaj, ko so skup v vrtcu... Saj so isti otroci, isti starši... In ko sem zaupala svoj strah, če so domače rd-zabave ok, staršem povabljencev, so bili vsi presenečeni, da je to ja super. mislim, da niso vsi ljudj ovce;). Se mi zdi pa logično, da ne kupuješ vsako leto novih stvari - kar je še ok, ostane za drugo leto. Naša učiteljica v sš je celo ZAHTEVALA, da pišemo biologijo naslednje leto v isti zvezek, ker se veda o naravi nikoli ne neha in ker ne bomo zato ne vem koliko dreves uničevali. Je šla celo preverjat! In sem ji prav hlaležna, bogvekoliko dreves je rešila v svoji karieri:). Sama pri tem računam na otroke - da bojo s svojo karizmo pač zasenčili "doma narejene improvizacije" . Mogoče bo pa to takrat že in, hehe. ko sem bila sama mala, se je to sicer že začelo, vendar sama temu nikoli nisem dajala neke hude veljave: spomnim se, ko me je ena punca nekaj zezala, kakšno majco, katere fime imam to. In sem rekla, da nimam pojma, katere firme, da naj pogleda in ji pokazala listek. To je bila neka stara majca neke češke ali madžarske firme, ki je imela seveda temu primerno dolgo komplicirano ime, ki ga reva ni znala niti prebrat. Sama sem zaključila, da je boljše, da imam majco žnj firme, pa znam prebrat, kaj piše . In se niso režali meni, ampak njej. Potem me ni več zezala . Drugič se mi je glih dalo hecat, pa sem rekla, da te pa te firme (pač ena žnj, kot vedno:D), ona (ena druga) še nikoli čula za to. Sem ji rekla, da a ne ve, da je to ena ful fensi firma (sploh nisem pomislila, da bi punca to resno vzela, saj sem se režala zraven ko pečen maček:D), no, mala je letela k mamici, da hoče ona tudi tako majco žnj firme (to je bilo na morju). Saj otroci imajo smisel za humor;). Samo ne smeš se pustit, ap je. če jim dam to, je več kot če jim dam vse te hude firmice, se mi zdi. Podpis pod ankico. Od tebe je odvisno, koliko se pustiš, učietlji pa tudi niso vsi kreteni, no. Jaz puncama dovolim, da gresta v vrtec oblečeni v škratka in rdečo kapico. Dovolim jima imet kopalke na glavi kao kopalno kapo - letos na plaži. Zraven se je kopala velika skupina nekih najstnikov - mogoče kaki taborniki, kaj pa vem, so meli nekoga, da jih je pazil. No in me ti prijazno opozorijo, da si je moja mala oblekla kopalke na glavo. Sem rekla: "ja, vem to je njena kapa" in skomignila - češ, tako hoče imet, pa naj ima. In kaj so oni naredili? Smejali so se in dobro se jim je zdelo. Veliiiko je odvisno od tega, kako ti gledaš na to. če bi bilo meni nerodno, bi si oni mislili: lej to čudno mamo, ni videla, da si je otrok kopalke dal na glavo. Tako pa se jim je zdelo kul, da se nekdo ne sekira, pa pusti uživat 3 leta starega otroka po svoje. Saj ljudje znajo mislit, če morajo;).
|