Nastija
|
Zdravo, jaz grem jutri na CSD, sem si že vse papirje natisnila in izpolnila :) - Prvo morava urediti priznanje očetovstva (da bo lahko koristil očetovski dopust, ki ga mora napovedati 1 mesec prej) - Pomoč ob rojstvu otroka lahko uveljavljaš že prej (60 dni pred PDP), ker je namenjena nakupu opreme za novorojenčka in logično da ne bomo po porodu oz. zadnji teden po trgovinah laufale :) - Starševski dodatek lahko vložiš vlogo 30 dni pred PDP (če se otrok rodi 30-ga, boš 15.6 že dobila) - Otroški dodatek ob rojstvu otroka (će je več otrok se potem to za vse še enkrat računa, hkrati tudi znižanje plačila vrtca) Fino je če imaš že vse papirje izpolnjene in na CSD-ju pregledane (da ti noben podatek ne manjka) tako da potem samo še vpišeš od otroka EMŠO in priložiš rojstni list in kar partnerja pošlejš, da to osebno tam odda in potem morajo vlogo rešit v 15 dneh. Izplačila otroškega dodatka so 15 v mesecu torej tudi če 30-ga oddaš vlogo ti morajo do 15-ga odgovorit in potem tudi nakazat.... Sicer pa če boš stvari že prej uredila lahko dobiš pred rojstvom pomoč ob rojstvu otroka, takoj naslednji mesec po rojstvu starševsko nadomestilo in tudi otroški dodatek, če se ne boš obirala (ampak pripada ti v vsakem primeru 12 mesecev). Sicer pa ne vem točno ali je ta pomoč ob rojstvu otroka še vedno na dveh nivojih (občinskem in državnem), ker se mi zdi da lahko obe dobiš. Jaz bom prvo državno oddala, potem pa se bom po rojstvu pozanimala še za občinsko. Drugače pa ne vem ali sem poročala zadnjič kako je bilo pri zobozdravnici :) No princesa je bila tako pridna da ene solzice ni potočila, niti oglasila se ni...oči in jaz sva bila lahko oba notri (jaz skrita za omaro, hehe), ker ni bilo nobenih problemov. Je bilo pa prav smešno ko ji je začela vrtat, sva se z mojim že oba pripravila da bo vpitje in jok in cel cirkus...in potem tišina. Midva sva bila šokirana . Pa še belo plombico ji je naredila, ki jo otrokom ponavadi zelo težko naredijo, ker nočejo imeti predolgo odprtih ust, ne sme pridt pa čisto nič sline zraven. No zdaj jo vsak dan gleda v ogledalu kako se sveti in kako je tisti zobek ki ima črvička notri grd. Čez 14 dni mora novo zvezdico narest in me skos sprašuje kdaj bo lahko šla da bo dala črvička ven in da ni pošteno, da mora čakat tako dolgo. Dejansko se veseli da bo šla k zobarci. Kar se oblekic tiče imam končno vse presortirano 0-3, 3-6, 6-9....prala bom pa šele konec aprila, da ne stoji predolgo potem v omari. Če me pa kaj prehiti sem pa z mami zmenjena da bo zrihtala pranje in sušenje in zlaganje. Najprej moramo omare malo prestavit, da naredimo prostor. Še vedno upam da mi bo tašča kupila sušilca (tako je obljubila) sicer je čez vikend rekla da težko, ampak bo probala nekaj zrihtat. Sm ji rekla da mi lahko njenga da (za pol leta potem ga itak več ne rabim), pa ni bila za akcijo . Pri flaškah se tudi nisem mogla zadržat in sem morala že zdaj kupit, pa sem rekla da bom šele drug mesec, tako da zdaj moram samo še ušesni termometer in pa plenice + robčke+krpice za umivanje za cca. prvih 14 dni ko ga še ne smeš kopat, no pa mleko, olje in pa za kopat. Kako pa nameravate previjat oz. če se bolje izrazim ali boste robčke (pampers sensitive) uporabljale že od začetka za previjanje ali boste na začetku z vodo umivale? Jaz sem Tijano na začetku z vodo, potem smo pa na robček prešaltali. V porodnišnici se je z vodo umivalo, pa smo se potem kar tega držali. Ker cenovno je približno isto, ali robčki ali pa to-to krpice 2 različni velikosti (10 jih je notri) vem da smo kar precej teh paketov porabili (če ne bi bilo celo z robčki ceneje). Zdej sem pa malo brala in nekateri uporabljajo robčke že od začetka,ker je bolj praktično in da tudi otroci po pampers niso imeli nobenih neželenih reakcij na koži, zdej pa sem v dilemi... . Aja pa pri milu sem tudi v dilemi ali vzamem navadno trdo milo (tako ki ti ga priporočajo v šoli za starše) ali vzamem tisto od bubchena kopel za dojenčke. Dokler ga še ne kopaš v banjici ga itak samo z vodo umivaš (če se prav spomnim) potem pa se mi zdi vseeno ali trdega podrgneš po brisački ali pa tekočega gor zliješ...vem pa da mi je pri Tijani ful tega (trdega mila) ostalo. Res ne vem več, se mi zdi da sem pri Tijani vse fulll kompliciralan verjetno celo po nepotrebnem (ampak sem imela tudi full časa), pri tem bi si pa rajši čim bolj olajšala delo, sploh tam kjer to lahko. karinailena ko pade sneg se vedno nate spominm :) Tale zima te pa res zaj......, morala bi počakat preden zimske stvari pospraviš. Ravno včeraj me je ena vprašala kdaj imam rok in sem rekla da 17. maja, pa je rekla no vsaj snega ne bo, moj odgovor je bil UPAM. Sicer pa še kmalu bo prevroče in zdanje dni ko bomo s trebuhi naokoli paradirale si bomo želele zime da nas malo ohladi :) No lepo se imejte na ta zasnežen dan...
|