|
RE: Kako ugotoviti, kdo je DEJANSKI lastnik? 24.7.2012 15:18:13
|
|
|
|
Kerensa*
|
No, še eno vprašanje imam... Pojavila se je možnost (oz. se sedaj ugotavlja, ali je to res ali ne), da nepremičnina ni bila zgrajena leta 1980, kakor ima podatek GURS. Na GURSu sem vprašala, zakaj naj bi imeli oni vpisano neko leto gradnje, če pa ne vedo, ali je bila nepremičnina res zgrajena takrat ali ne. Pa so mi povedali, da so ob popisu nepremičnin na teren poslali študente, ki so popisovali. Popolnoma verjetno naj bi bilo, da ta študent, ko je prišel do te nepremičnine, v njej ni našel nikogar in je prvega soseda vprašal, od kdaj nepremičnina stoji. Tisti sosed je lahko rekel, da nekje od leta 1980. Študent je to vpisal in prinesel na GURS, oni so vpisali v bazo podatkov in zdaj naj bi ta podatek veljal, milo rečeno, "zdravo za gotovo". Mislim - a takšne neumnosti so se res dogajale? No, zdaj iščemo neke orto-foto al kakšne že posnetke tega območja. Najprej od leta 1980, da se vidi takratno stanje, potem pa leto za letom nazaj - nekje se bo že pokazalo, kdaj nepremičnine še ni bilo. Sosednja parcela pa je velika. Okrog 3500 m2 naj bi imela (jaz je nisem merila, ampak glede na prej napisano pa tudi GURSovih podatkom ne verjamem več - pa še briga me ne). Je v lasti države oz. ministrstva (kar je zame nekako isti... penis). Nekdo je prišel na idejo, da je bila na tistem območju prej vse ena velika parcela (torej ta s 3500m2, pa moja mala s 63m2 in še nekaj majčkenih po cca. 100m2) in da se je nekje in nekoč v preteklosti to razparceliralo in so se lastništva potem razdelila posamezno (ne vem, po kakšnem ključu - nakupi, darila, nategi, whatever). Stavba, ki stoji na teh 3500m2, pa je zgrajena menda leta 1976, torej naj bi obstajala možnost, da je tudi moja mala hišica zgrajena takrat. Ali pa celo prej. Kakor vidim, itak nihče nič ne ve. In ker ga ni Boga, ki bi mi do danes pokazal dokument, s katerim bi nedvomno izkazal lastništvo nad "mojo hišico", mi je idejo za brskanje dal današnji članek na POPu o tistih rušenjih črnih gradenj v Bohinju. Malo sem pokukala naokrog in v bistvu ugotovila (to so mi kot možnost tudi že omenili na občini Moste-Polje), da če je ta hišica črna gradnja in če je po nekem čudežu zgrajena pred letom 1967 (po stanju stavbe se 10 let gor ali dol res ne da ugotoviti nič), potem ne gre v komplet rušenja črnih gradenj, ampak se da zanjo dobiti dovoljenje. Da bi ga kdaj kdo dobil, zaenkrat ni podatka. Prav tako tudi o lastništvu ne, saj še za MOL piše "verjetni lastnik". Zato imam zdaj eno extra trapasto (al pa optimistično, kakor hočete) vprašanje: če se izkaže, da je bila hišica na črno postavljena najkasneje leta 1967 in če se izkaže, da je nihče do sedaj na legalen način (z vsemi pravicami) ni poskušal legalizirati - kdo to lahko naredi oz. poskusi narediti zdaj? Ali lahko enostavno nekdo (npr. jaz) vkoraka nekam (pojma nimam, kam) in reče - to sem na črno postavil jaz, zdaj bi pa rad legaliziral?
|
|
|