Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
pravice staršev otrok z ADHD in avtizmom 12.3.2012 22:44:06
|
|
|
|
BONI*
|
Pozdravljeni. Imam dva otroka s posebnimi potrebami. Pri starejšem je bila v sedaj v 1. razredu ugotovljena ADHD (motnje pozornosti s hiperaktivnostjo), za mlajšega pa že od rojstva vemo, da zaostaja v razvoju. Trenutno čakamo na pregled pri dr. Macedonijevi, da potrdi avtizem. Mlajši že ima odločbo, za starejšega pa smo ravno vložili zahtevek. Verjetno mi ni treba posebej poudarjati, da je v naši družini kar pestro. Vsi, ki se srečujete s podobnimi težavami, to razumete. Imam pa eno vprašanje in bi bila res vesela, če bi mi kdo znal kako pomagat. Zanima me, ali imam kot starš otroka s PP kakšno pravico oz. ugodnost v zvezi s večizmenskim delom in dežurstvom - v smislu, da mi ne bi bilo treba delat popoldan in dežurat (delam v zdravstvu)? Hvala in lep pozdrav.
|
|
RE: pravice staršev otrok z ADHD in avtizmom 13.3.2012 6:51:51
|
|
|
|
enkratna
|
Žal kot berem Zakon o delovnih razmerjih, pravi samo da (187. člen): " (3) Delodajalec mora delavcem omogočiti lažje usklajevanje družinskih in poklicnih obveznosti." ali pa (147. člen): "(3) Če delavec v času trajanja delovnega razmerja zaradi potreb usklajevanja družinskega in poklicnega življenja predlaga drugačno razporeditev delovnega časa, mu mora delodajalec, upoštevaje potrebe delovnega procesa, pisno utemeljiti svojo odločitev.«." Nič uporabnega o izmenskem delu, razen če bi delala polovični delovni čas (kar pa mislim, da bi ti glede na okoliščine, pripadalo). Upam, da se oglasi katera s podobno situacijo in ti bo bolj pomagala. Upam, da že poznaš (vse) pravice, ki ti pripadajo z otroci s posebnimi potrebami? Če naštejem samo najosnovnejše (ni nujno, da so vse za tvoj primer, zato se pozanimaj): - Dodatek za nego otroka - Možnost podaljšane porodniške in kasneje delo za polovični delovni čas (do 18.leta). - Pridobitev izgubljenega dohodka ali statusa družinski pomočnik (težka duševna, težka telesna ali težka funkcionalna motnja) - Prednost pri vpisu v vrtec in pri preračunu dohodka na družinskega člana se šteje še dodaten član - Pravica do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta (oba starša). - Uveljavljanje višje olajšave pri dohodnini za vzdrževane družinske člane (za to je potrebna tista odločba CSD, s katero prejemaš tudi dodatek za nego) - Oprostitev plačila cestne takse ob registraciji vozila za eno vozilo v družini - bencinskega motorja do vključno 1800 ccm in dizelskega motorja do vključno 1900 ccm (uveljavljate pred oziroma ob registraciji vozila). - Nekatere zavarovalnice omogočajo 10% popust pri plačilu obveznega avtomobilskega zavarovanja (ni potrebno, da je avto registriran na otroka); mi smo to lahko uveljavljali pri Triglavu. - Pridobite lahko nalepko invalida na upravni enoti (težka motnja). - Pri vlogah, kjer se uveljavlja socialni status se vam doda dodaten družinski član ...
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Pravice iz naslova krajšega delovnega časa Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Zadnje s foruma
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?