ronja
|
Nikoli jih nisem kupovala, niti prodajala. Kar rabim dobim (sploh za dojenčka sem veliko dobila) ali kupim, kar prerastemo podarim. Enako. Včasih jih pa predelam. Zaenkrat sem jih šparala za svoje otroke, zdaj dajem pa naprej. Smo pa enkrat kupili star voziček marelo za 20E. Not so se peljali že 4 otroci in je bil že precej zmahan. Zdelo se nama je malo veliko za takega, ampak nisva hotela komplicirat, ker je mami rabila voziček in sva ga morala hitro najt, pa tam smo že bili... Potem sem videla nove (zelo podobne) marele za isti denar in sem si rekla, da ne grem še 1x na led... Pri nas so stare stvari nenormalno drage - nov šivalni stroj z 10 let garancije te na amazonu pride ceneje kot če tu kupiš rabljenega, ki NE dela (mu kaj manjka)... Nič boljšega, da smo si na jasnem (sem jih preštudirala v nulo, prebrala vse manuale, tako da vem, koliko je bil kateri dober;). - stare knjige v antikvarjatu so po 30€ (sem ravno zadnjič spraševala za eno), nove na amazonu, vsaj tako dobre, ista tema, dobiš za 10... Vem, naklada pa to... Ampak vseeno - 30E za staro knjigo je pa vseeno too much! Saj ni muzejska vrednost! Sploh ker obstaja v trgovini ponatis te iste knjige - in stane manj (obe sta v slovenščini) - stare obleke: ne dajeva veliko denarja za obleke, niti za svoje, niti za tamalidve. Velikokrat kaj dobiva in vse ponosiva. Kar je zgonjeno do kraja, gre v predelavo. Niti pod razno ne bi kupovala stare majčke za 5€, ker nama je to enostavno preveč - navadno kupujeva, kadar je kaj znižano in itak rabimo in tudi za nove majce ne dava več... Vseeno nama je, če smo oblečeni enako kot drugi, pa itak dostikrat nismo, ker dobimo obleke iz različnih koncev in različno stare - dostikrat ljudje takih oblek nimajo več . Vsak problem ima več rešitev, hehe . Tako da... dokler bo tako, me ne vidijo. Ko sva čakala na prvo punčko, sva šla pogledat v trgovine z otroškimi rabljenimi stvarmi in je bila recimo stara posteljica precej dražja od nove - ne enake, ampak tudi ne bistveno drugačne - obe sta bili lepi, leseni,... Seveda sva potem kupila novo, saj nisva na glavo padla (in ta lepo služi svojemu namenu in je dala že 2 otroka čez oz. je v uporabi že 4 leta). Ker je bila povsod (tudi pri drugih izdelkih) razlika praktično zanemarljiva, nisva več hodila niti gledat (te trgovine zdaj ni več, so propadli - I wonder why , tako da ne vem, kako je zdaj). Poštnina: večinoma se te stvari pošiljajo priporočeno - in to hitro kar nanese... Sicer si pa lahko pogledate cenik pošte slovenije:). Vem pa, da kadar pošiljam stvari v Avstrijo, dam navadno za poštnino več kot za vsebino paketa... Jaz bi imela "charity shops" - tega v zda mrgoli, ljudje dajejo oblačila tja, tam jih prodajajo po simboličnih cenah, denar ger v dobrodelne namene. In tam najdeš svašta oblek, čisto poceni in lahko iz njih narediš marsikaj:). Pri nas se ti ne splača kupovat starih oblek, da boš iz njih nekaj naredil, ker te pridejo več kot blago... Meni je všeč recikliranje, ampak ne tako, da me na kant spravi .