ronja -> RE: od katerega leta jim zaupate, da so kakšno uro sami doma? (17.2.2012 11:17:19)
|
Sami, zagotovila definitivno ni, lahko mi ena spleza na wc, ko gre kakat, pa tako blesavo pade, da si razbije glavo na ploščicah, lahko se zgodi milijon in ena neumnost, ki se slabo konča. Ampak vseeno se pa zmanjša TVEGANJE - ker veliko nesreč se zgodi, ko ni nikogar zraven in bi jih kdo lahko preprečil. Tiste, ki jih ne moreš, itak nimaš kaj - pač upaš, da se ne bo zgodilo. Ampak kar pa se da preprečit, pa bi rada preprečila. Pa tudi če se kaj zgodi, ko si zraven: dostikrat je to, kakšne bojo posledice, precej odvisno od prve pomoči - če si zraven, lahko takoj narediš to, kar je najboljše v tistem trenutku (če pač to znaš in če ne zapaničariš). Če pa nikogar ni, lahko otrok samo grdo pade ali še bolj neumno - se fejst ustraši in pade skup od šoka (to ni ravno redko), če ni nikogar zraven, da bi ga hitro potolažil in ujel, trešči z glavo ob tla in ker ni nikogar, ki bi ga zbudil, je nezavesten v položaju, kjer se lahko zaduši z jezikom. Pade torej lahko v obeh primerih - posledice so pa hudičevo drugačne. Mojidve sta recimo obe imeli te afektne napade - ker sem bila vedno zraven, nimata zato nobenih problemov. Če me kdaj ne bi bilo, bi lahko bilo tudi vse ok, lahko pa tudi ne... Zagotovila mi to ne daje, samo vsaj vem, da sem naredila, kar sem lahko... Nobene mame ne obsojam, sama sem imela starše, ki so me pustili it plavat pri 3letih[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , kar mi je bilo super in kot sem že napisala, zame je to bilo zelo dobro, ker sem se naučila poskrbet zase in si zaupat in mogoče tudi zato dejansko ne zapaničarim, kadar je kaka štala - tisto eno notranje zaupanje - je zelo fajn. Bi to rada dala malim, samo vseeno si ju pa ne upam pustit samih, ker se bojim, da bi se jima kaj zgodilo. Tako da: nekaj, kar je gotovo dobro za otroka na eni strani in pa tveganje za nekaj zelo hudega na drugi - si pač ne upam. Imam včasih slabo vest, da ne bosta imeli toliko svobode kot jaz (ki sem svobodo vedno oboževala), ampak vseeno pa mi je tveganej prehudo, čeprav jima zaupam, da ne bi naredili kake neumnosti - ampak lahko se kaj zgodi čisto tako in če si zraven, lahko takoj saniraš, če te ni, pa je štala. Sicer mi pa pri teh temah nikoli ni jasno, kako ste lahko v 5ih minutah do trgovine, nakupite vse, plačate in pridete nazaj? Pa če mate trgovino v isti hiši, se mi zdi to neizvedljivo, saj že na blagajni čakaš dlje časa![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
|
|
|
|