chezAnA
|
Pelin, najprej hvala, ker se trudiš razumeti tudi drugo stran Imam pa vseeno nekaj replik, morda obrazložitev (imenuj po svoje) IZVIRNO SPOROČILO: pelin To s tole urico na dan z otrokom, sem omenila jaz in kot vidiš ne v takem kontekstu kot si ti razumela oz. napisala...Nikjer nisem govorila o izobrazbi, temveč o tem, da ima lahko otrok v tisti uri, ko se mu res posvetite več, kot pa če z njim preživiš cel dan in se mu po resnici niti pol ure ne posvetiš tako kot je treba....To je po moje čisto realno... O tisti eni uri ne bi rada govorila, ker si niti nočem predstavljati, kakšna bolečina mora biti to za starše, da vidijo svojega otroka le eno uro in se morajo s tem kar lepo zadovoljiti, saj vejo, da v nasprotnem primeru položnice ne bojo plačane. (In taka situacija se mi edina zdi opravičljiva. ) Ne poznam veliko mam, ki bi bile cel dan doma in se svojemu otroku ne bi posvetile niti pol ure, tako kot je treba. Saj ti niti otrok tega ne pusti. Tudi če sem čisto zmatrana, bolna, zmozgana in mi ne bi nič bolj pasalo kot nekam se zavleči in se ne ukvarjati z nikomer, tega otroci ne razumejo in ne sprejmejo. Toliko časa provocirajo, dregajo, da odreagiraš. Pa en dan še gre, ampak če pa nekaj dni zapored nisi z otrokom kvalitetno, potem imaš doma tak raztur, da te lahko peljejo samo še v psihiatrično. Resno. Si predstavljaš, kaj bi bilo, če skupine v vrtcu ne bi zaposlila? Kaj bi se zgodilo? No, enako je tudi doma, le da je otrok malo manj, tako da je količina uničenih reči in živcev mogoče malo manjša. Pa ne dosti. Moji otroci so takšni, no, pa mislim, da niso nič posebnega. Da bi vsi odreagirali enako, če ne bi dobili nobene pozornosti. Drugače pa se strinjam s tabo v ostalih zadevah in ni treba imeti slabe vesti, če imaš otroke doma...Vsi tisti komentarji o koristnosti vrtca pri otrokovem razvoju, so v bistvu leteli na tiste posameznike, ki na vse kriplje pljuvajo in dajejo v nič institucionalno vzgojo...Vse tiste, ki se jim zdi, da je vrtec na celi črti v bistvu slabši in škodljivejši od oma servisa... Nimam slabe vesti, mislim, da delam tisto, kar je prav. Sem pa malo utrujena od nenehnega dokazovanja, da moji otroci niso zato nič slabši. Ma od vsepovsod se najdejo ljudje, ki mislijo, da je njihova vloga in poklicanost, da me prepričajo, naj dam otroke v vrtec. In to potem počnejo na vse mogoče, bolj ali manj žaljive načine. Pa še enkrat poudarjam, starejša otroka sta samostojna, nimata problemov s komuniciranjem, uboganjem navodil. Ok, nista popolna, pa saj nihče ni. In če vidim, da kje kaj manjka, se trudim najti način, kako primanjkljaj popraviti ( za logopedinjo prosim že pol leta, pa pač še nista dovolj stara in se ne da. Starejši hodi k plesnim vajam, ker sama pač nisem motorično zelo nadarjena in je v dveh letih pri njem viden tak napredek, da samo stoj in glej. Tudi mlajši bo šel tja, vendar vidim pri njem predvsem velik talent na ustvarjalnem področju, zato bi mogoče kazalo dati poudarek tja.) Pri vsem skupaj me je zbodlo to, da je ta tvoj boj enostranski, zgolj v prid vrtca in si v tem boju (verjamem, da nehote) že prišla na območje, kjer pa je bil oma servis v vsem škodljivejši in slabši. Pa tudi ni vedno tako enostransko, ane. Osebno spoštujem starše, ki se odločijo sami vzgajati, pripravljati in usmerjati otroka pred šolo...vendar le tiste starše, ki to res delajo za dobro otroka in ne le zato, ker jim tako ostane več denarja....Tiste starše, ki se zavedajo, da je vzgoja predšolcev pomembna zadeva in sestavljena iz marsičesa in ne le iz skrbi , da je otrok sit, suh in na toplem. Predvsem pa tiste starše, ki se zavedajo, da je institucionalna vzgoja tudi pomembna in ima veliko svojih prednosti , ter da je treba na delo ljudi zaposlenih tam gledati prav tako s spoštovanjem, kot gledajo oni na starše... Verjemi mi, da zaradi tistega nekaj denarja več, ki ga imam zato, ker otrok nimam v vrtcu, ne bom mogla kupiti jahte ali otoka na Havajih. No, to sem mislila povedati. Vse skupaj v bistvu bolj zaradi tega, ker si (mogoče iluzorno) želim, da bi opogumila še kakšno mamico, da se odloči in kjubuje današnji miselnosti. Da bo vedela, da ni sama in da še obstajajo ljudje, ki mislijo enako kot ona. Da mogoče lahko dobi še kakšno moralno podporo in ne samo obsojanje, kako posesivna da je in kako otroke zavija v vato, ne spusti od sebe, ne vzgaja v resničnem svetu ampak v rastlinjaku, da prestreže vse udarce tega sveta in se zato njeni otroci ne bodo naučili živeti (in tako dale v tem duhu naprej. Blablabla.).
|