ThinkPink -> RE: Bi izpisale otroka iz vrtca? (13.1.2012 12:58:07)
|
Socializacija v zelo ozkem smislu pomeni učenje kulture naše družbe - otrok bi se naj v obdobju primarne socializacije, ki poteka nekje do 5 leta, naučil predvsem temeljnih norm in vrednot, ki v naši družbi veljajo, naučil bi se naj jezika - torej osnovnih zadev in ta praviloma poteka znotraj družine. Sekundarna socializacija - obdobje, kjer se otrok uči še drugi veščin, pa poteka z vstopom otroka v institucijo, npr. šolo. Mnogi prevečkrat zamenjujejo pojem socializacije z družabnostjo otroka. Kot starš upam trditi, da lahko nudim otroku kar se primarne socializacije tiče več kot 2 vzgojiteljici s 23 otroci. Jaz bom tista, ki bom otroka naučila, kaj je prav in kaj narobe, jaz bom z njo risala, jo usmerjala, motivirala. Kar se družabnosti in igre s sovrstniki tiče pa menim, da je seveda tudi pomemben del - da se otrok zaveda, da je igrače potrebno deliti, da se zna sporazumevati s svojimi vrstniki ipd. Npr. imamo 2 sosedi, ki imata mulce stare pribl. tako kot naša in ko sem slučajno doma, se večkrat dogovorimo in se enkrat vsi skupaj igrajo pri nas, drugič pri sosedovih...družanosti več kot dovolj. Moj otrok je sicer v vrtcu, ker druge variante nimamo, če pa bi bila jaz doma, pa bi otroka imela seveda tudi doma.
|
|
|
|