|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   sladkor in fruktoza - zanimiv članek Zveze po...
28.11.2011 11:42:40   
kajajaka
Sladko, sladko… Joj, kako je sladko!

Ponedeljek, 28 November 2011 08:32 user posted image user posted image user posted image
Proizvajalci in trgovci vedo, da mnogi potrošniki radi kupujejo t. i. "dietne" oziroma "lahke" izdelke. In tako na policah trgovin najdemo kopico prehranskih izdelkov, opremljenih z napisi, ki kupcem sporočajo, da sodi izdelek prav v to kategorijo. Nekaj takih izdelkov smo si pobliže ogledali in ugotovili, da je njihov prehranski profil tak, da bi zanje le težko uporabili izraz "dietni" oziroma "lahki" izdelek.
Podrobno smo pregledali tri "dietne" izdelke, ki po našem mnenju vsebujejo preveč sladkorja (pa tudi še česa drugega), da bi bili lahko opremljeni s to oznako. Izbrali smo jih zaradi prehranskih navedb, zapisanih na embalaži, če pa jih preberemo natančneje, ugotovimo, da poudarjajo predvsem eno lastnost živila, zanemarjajo pa celoten prehranski profil.

user posted image Članek v celoti objavljamo v oktobrski številki (10/2011) revije za potrošnike VIP.

user posted image Linessa Light Flakes with Honey & Peanuts (Koruzni kosmiči z medom in arašidi)
Kosmiči sodijo v Lidlovo skupino izdelkov Linessa, za katero so pri Lidlu zapisali, da ponuja "lahek užitek" in še: "Izdelki z manj kalorij ponujajo polnost okusov brez greha. Tako boste ostali fit in obenem poskrbeli za uravnoteženo prehrano."
Pogled na prehransko tabelo pa razkrije, da pri teh kosmičih poudarjanje uravnotežene prehrane ni ravno na mestu. Kosmiči namreč vsebujejo kar 21 gramov sladkorja v 100 gramih izdelka in naš prehranski semafor bi zato zasvetil krepko rdeče. Tudi glede maščobe in soli izdelek ni čisto "brez greha" (če uporabimo Lidlov besednjak): na našem semaforju bi zaradi vsebnosti maščobe (3,4 grame v 100 gramih živila) in soli (1,4 grame v 100 gramih živila) zasvetila oranžna luč.

user posted image New lifestyle tekoči jogurt z okusom vanilje iz avstrijskega mleka z 0,1 % maščobe
Tudi ta jogurt sodi v posebno skupino izdelkov New lifestyle, ki naj bi imeli manj kalorij. Pri Hoferju so zapisali "Lahka linija, preverjen okus!" Res je, da jogurt vsebuje manj maščobe, a sladkorja v njem ni ravno malo. V 100 gramih izdelka je kar 14,7 gramov sladkorja. Če bi ga dodali le še malo več kot 0,3 grama, bi luč na našem prehranskem semaforju zasvetila rdeče

user posted image Choceur mlečna čokolada s fruktozo
Čokolado prodajajo v trgovinah Hofer, zbodli pa so nas zapisi na embalaži. Poudarjeno so zapisane besede "Diät" (dietno), "Glutenfrei" (brez glutena) in "Mit Fruchtzucker" (s fruktozo). Čokolada vsekakor ne sodi med dietno prehrano zdravih ljudi, saj več kot tri četrtine živila sestavljata sladkor in maščoba. V 100 gramih živila je 44 gramov sladkorja (od tega 30 gramov fruktoze) in 36 gramov maščobe. Tudi njena energijska vrednost ni nič manjša kot pri "nedietni" čokoladi: vrednost 2.325 kJ (558 kcal) je popolnoma primerljiva z "normalno" čokolado.
Trditev "brez glutena" je po našem mnenju zavajajoča, saj ga čokolada načeloma ne bi smela vsebovati; najdemo ga v izdelkih, ki vsebujejo žita.
V čokoladi je tudi fruktoza, zato naj bi bila primerna za sladkorne bolnike. Za ljudi, ki nimajo diabetesa, naj velja naslednje opozorilo: fruktoza je hepatotoksin in zelo škodljivo vpliva na delovanje jeter. V preteklosti je pridobila veljavo, ker manj vpliva na povečanje krvnega sladkorja kot glukoza ali saharoza (to je namizni sladkor iz glukoze in fruktoze). Danes vemo, da redno uživanje fruktoze povzroča med drugim zamaščenost jeter in izločanje maščobe v kri. Fruktoza se namreč presnavlja neposredno v jetrih, tako kot alkohol. Prav rafinirana fruktoza (in ne tista, ki jo vsebuje polnovredno sadje) naj bi bila eden glavnih krivcev za svetovno epidemijo debelosti.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: sladkor in fruktoza - zanimiv članek Zvez...
28.11.2011 11:43:41   
kajajaka
Mene je predvsem presenetil zadnji del članka o fruktozi, ki jo vsi tako hvalijo in poveličujejo v primerjavi z navadnim sladkorjem user posted image

Kaj pa vi menite o tem? A kupujete lahke izdelke? Ste pozorni kaj je v njih?
Jaz berem deklaracije, ampak sem razočarana, ker je ta sladkor res čisto povsod.

A katera ve za sadni jogurt, ki nima dodanega sladkorja (ali manj kot 5g na 100ml)
Jaz si ga delam doma, tako, da v navadni jogurt dam sadje... ampak vedno ni časa in priložnosti... pa bi bila zelo vesela, če ga je kdo kje že videl za kupit! user posted image

< Sporočilo je popravil kajajaka -- 28.11.2011 11:47:13 >

(odgovor članu kajajaka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
28.11.2011 12:06:32   
Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka

Mene je predvsem presenetil zadnji del članka o fruktozi, ki jo vsi tako hvalijo in poveličujejo v primerjavi z navadnim sladkorjem user posted image

Ja, sem pred leti tudi tako mislila, ker se je pač tako pisalo, ampak že vsaj 3 leta bobnajo na vseh mogočih člankih, o škodljivosti na jetra. In ni nobenega poveličevanja več o fruktozi, zdaj so v ospredju razni sirupi

(odgovor članu kajajaka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
28.11.2011 12:51:39   
kajajaka
Na RR je še precej pozitivno mnenje o fruktozi... zato sem tudi prilepila članek, ki ni bil namenjen tebi -ti vse to že veš - to mi je že znano user posted image

< Sporočilo je popravil kajajaka -- 28.11.2011 12:52:18 >

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 4
28.11.2011 13:41:21   
Hope2
IZVIRNO SPOROČILO: kajajaka

Na RR je še precej pozitivno mnenje o fruktozi... zato sem tudi prilepila članek, ki ni bil namenjen tebi -ti vse to že veš - to mi je že znano

To pa ni res, evo ravno danes sem se spet nekaj novega naučila, sicer ne o fruktozi, ampak nekaj z vezi z kokosomuser posted image , pa seveda tole o lidlovih izdelkih, tudi nimam pojma, pa o jogurto dejansko brez sladkorja ali s čim manj tudi nimam pojma-vidiš veliko stvari ne vem.

Je pa res, da sem pred leti bila med tistimi, ki so hvalili fruktozo in sem potem kasnej spet pisala, da ni dobra in s ebolje izognit. saj baje v nekih normalah ni panike, škoda je bolj, da gre za vsakodnevno uporabo v večjih količinah- ampak to spet ne vem 100%user posted image

Zakaj pa ni bil članek namenjen meniuser posted image user posted image

(odgovor članu kajajaka)
Neposredna povezava do sporočila: 5
28.11.2011 15:16:00   
kajajaka
IZVIRNO SPOROČILO: Hope2
Zakaj pa ni bil članek namenjen meniuser posted image user posted image

Tole, da ni namenjen tebi je bilo malo za šalo (malo za res), user posted image

ker si me pred tedni na eni temi o Lidlovem sadju označila za "pametno" in da mislim, da še vedno sadje vozijo iz južne Amerike s parniki,... ker sem pač izrazila svoje mnenje o tem, da se mi zdijo bolj zdrava jabolka iz Slovenije, kot pa iz južne Amerike/Afrike in da lep izgled sadja ne pomeni nujno tudi boljše kvalitete. user posted image

Pa brez zamere, samo spomnila sem se nate, da sva spet skupaj na temi "zdrave hrane". user posted image

(odgovor članu Hope2)
Neposredna povezava do sporočila: 6
28.11.2011 15:39:07   
Hope2
No pa še eno stvar nisem vedela, da si to bila tiuser posted image .

V preteklosti sem zaradi določenih težav kar veliko preštudirala o prehrani, bio, predelava, hranljive vrednosti, zdravo/nezdravo, zakaj to, zakaj ne tisto....in ker so bili rezultati več kot pozitivni, sem še vedno nekak navdušena nad vso to "zdravo" prehrano in pol vedno stegnem jezik na takih temahuser posted image . Je pa res, da glede na taka zavajanja proizvajalcev, kot si jih omenla zgoraj, lahko konkreno biksneš, se nategneš, zavajaš naprej.... in je težko zaupat, verjet...user posted image

(odgovor članu kajajaka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   [Brisano sporočilo]
28.11.2011 23:48:44   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Hope2)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
30.11.2011 14:52:10   
kajajaka
Hope2 upam, da imaš sedaj manj težav, če paziš pri prehrani. Jaz poznam enega otročka, ki je na razne dodatke in E-je alergičen in imajo celo štalo... Načeloma naj bi jedel vse, kar ne vsebuje teh dodatkov... pa ugotavljajo, da ostane zelo majhna izbira user posted image  revček mali...

metulj333 fruktoza seveda ni glavni krivec, pripomore k težavam pa najbrž že.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?