mojcaziga
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica. No, meni hiter tempo, ko moraš hrano metat v voziček, pomeni zgolj, da so delavke pod takšnim pritiskom, da morajo čim hitreje čim več ljudi spraviti skozi, da bodo lastniki čim prej in čim več pokasirali. Zato tudi nimajo časa strankam pomagat, svetovat, usmerjat, pospravljat robe na polico, ker so naspidirane do konca. 120% učinkovitost za čim večji dobiček, ostalo je nepomembno. Pozdravljanje (ne klepet in ne vsiljivost) je osnovna vljudnost. Pozdravim prodajalko na blagajni, na pošti, na banki, mesarja, pričakuje pozdrav nazaj... pa na to niti ne bi bila pozorna, če me enkrat en starejši gospod ne bi opozoril na to. Ko sem pred leti delala v knjigarni, je ta gospod nekaj kupoval, poračunam mu zadeve, izročim denar, se mu zahvalim za nakup in hočem iti do naslednje stranke. Ampak me je ta gospod ustavil, rekoč (sem že mislila, da sem kaj hudo narobe naredila ): "gospodična, vas moram prav pohvaliti. Že dolgo časa nisem doživel, da bi me kdo med nakupom ali opravljanjem drugih storitev pogledal v oči, ko mi vrača denar. Vsi gledajo nekam dol v blagajno, kot da so zgolj roboti in kot da smo ljudje na drugi strani le objekti, ki prinašajo denar. Človeškega stika je vse manj." Tako da sem se po tem prav zamislila, kako se obnašamo eden do drugega. Vljudnost je po moje eno, drugo pa je mečkanje in klepetanje v nedogled. Sama sem vljudna tako do prodajalke kot do strank, ki so za menoj. Sama recimo najraje kupujem tam okoli 20. ure, ker sem gotova v 15ih minutah, saj običajno ni vlč gneče. In če sem edina pri prodajalki, ki mi streže, spregovorim tudi kako besedo, sploh ko vidim kako so zdelane, pa kaj potožijo..... Ampak se vse konča, kopride poleg druga stranka. Prav tako na blagajni. Tudi sama si zložim na trak stvari takokot gredo potem v vrečke, drugače pa zlagam kar v voziček in potem v vrečke. Denarnico imam pripravljeno in je. Nekateri pa najprej zlagajo v vrečke, potem poiščejo denarnico in potem še ne vejo s čim bi plačali, pa še malo počvekajo,........ In je 10 minut mimo. Sicer pa vsak po svoje. Verjamem, da je nekaterim to v užitek in prav je tako. Če in ko me preveč moti, že kaj rečem. Včasih pa tudi potrpim in izkoristim čas inv glavi premeljem svoje plane. lp
|