|
RE: polnozrnato, manj sladko, manj slano 6.10.2011 22:21:38
|
|
|
|
ronja
|
Aja še to. Nad mojo dieto je navdušena naša 3 letnica. Saj vem, da ji polnozrnati izdelki in 1,3 jogurti ne morejo škodit, ampak glede na to, da je presuha... me malo skrbi, da bo še shujšala Te štekam. Jaz sem Ronji vmešala v zelenjavno juho kako žlico kisle smetane, čez štruklje sem ji posula kaj, itd... Ker moji sta tudi suheli (Lejla še bolj), še zdaj kdaj njima malo bolj zabelim. Je katera že delala rižev narastek s polnozrnatim rižem? Bi dala vanj slive, sladkorja pa ne... Točno takega sem delala, sem našla recept v eni knjigi s hrano za dojenčke . Je prišlo prav dobro, še lubi pohvalil, smo bili presenečeni, da ni rjav riž nič pregrenek . sem naredila še enkrat z rozinami namesto slivami in je bilo tudi zelo dobro. Fajn je, da daš rozine takoj v hladno mleko, da se bojo lepo napile in sprostile svojo sladkobo okoli. Aja, poleg suhih sliv ti bojo lepo posladkale zadeve tudi rozine, suhe brusnice, itd... - v čemerkoli. Pa nezrele banane so manj sladke od zrelih, to si lahko kako kdaj privoščiš. Jogurtovo strjenko si lahko preliješ z jagodno omakico, pa bo bolj užitna . Da prav ne bi pogrešala sladkobe, je sicer malo utopičo pričakovat, se pa da malo kompenzirat, to je pa res. Koliko so ti pa rekli, da moraš bit striktna (mislim, glede na to, da imaš sladkor na meji, ne čez...) Aja, pa v knjižnicah imaš par dobrih knjig (v LJ) o kuhinji za diabetike. Glede natrena ipd. te razumem, jaz se tudi nekak nisem mogla z njim. Kar nekak se ga nisem spravila uporabit. Lahko pa poizkusiš s fruktozo - ta je slajša od sladkorja, tako da je daš ful manj, je pa manj kalorična oz. manj "sladka" - winwin. Priporočajo za sladkorne bolnike, če se ne motim (preveri), valjda pa ne pretiravaj. Če bo še naprej tako toplo, pa si naredi kako granito ali sorbet, da imaš za posladkat, kadar te prime - vedno na razpolago v zmrzovalniku. Če si zamrzneš v modelčke za lučke, se ti tudi ne bo treba matrat praskat ven oz. se ti ne bo treba spomnit dat sorbet pol ure prej v hladilnik, da bi se zmehčal.
|