ronja
|
Otrok do 3.leta rabi bližino in več pozornosti kot 3-letnik. To pa v vrtcu pri 14 otrocih res ne dobi. Pa tudi z drugimi otročki se še ne igra pri tej starosti. Ma, to je odvisno od otroka in varuške in vrtca in vzgojiteljice. Lejla se je pri 1 letu že fejst igrala z drugimi otroki (ima tudi sestro doma, tako da je šlo že zato verjetno hitreje, ampak tako je bilo tudi z drugimi, saj so skupina samih 2. in 3. otrok) Mi imamo srečo, da imamo res dober vrtec, kjer hitro reagirajo na karkšenkoli težave, ne delajo pa panike po nepotrebnem (vsaj meni se ne zdi). Sem 100% prepričana, da je Lejla dobila več pozornosti pri svoji vzgojiteljici, ki jo je imela prejšnji 2 leti kot pa bi je dobila, če bi bili s sestrico pri babici, ker je babi pač nora na taprvo, recimo. Tako da ni vse za posploševat. Je pa res, da je velikooo odvisno v kater vrtec ga vpišeš in kakšno vzgojiteljico dobi...ampak to je pa že druga zgodba. Se strinjam. Lejla je svojo vzg. oboževala. Še zdaj jo omeni in se vidi, da sta se imeli res radi. Ko smo ji pisale kartico iz morja in se je potem zahvalila zanjo, sta meli obe solzne učke - tega se ne da igrat, vsaj vzg. v vrtcu tega navadno ne delajo (seveda obstajajo igralci, ki so plačani zato, ampak vzg. v vrtcu niso igralci). Mi si privat varuške niti ne bi mogli privoščit, tako da smo še toliko bolj srečni, da imamo z vzg. res tako srečo! Ronja je zamenjala skupino in tudi dobila karsni vzg., Lejli so sicer zdaj res ves čas nekaj menjavali in še 1x bojo,... ampak na srečo nje ni tako lahko iztirit in se hitro prilagodi. Gre pa skoraj rajiš v vrtec kot k babici, vsekakor ni velike razlike. če je padel, se pokliče. Se strinjam, vendar odvisno od padca. Meni sta pri Ronji pozabili povedat, da je padla iz ležalnika med spanjem, pa je imela ornk buško. Pri Lejli pa sta mi povedali (je tudi imela buško) in jima je bilo strašno hudo, pa še povštre sta potem naslednja 2 tedna dajali okoli njene postelje . Tako da je različno, ampak ne pomeni to nujno, da so nezanesljivi. da ne dela sočasno tretja oseba in da je celo ko se zbudijo ena in edina z njimi....beri varuhinja, ki nima čisto nič izkušenj... No, to je tudi pri nas tako - sočasno 3 osebe so razkošje, ki si ga ne more privoščist vsak vrtec. Pri nas imajo 3 samo v jaslih in še to ne vedno, ker se pozimi navadno precej zboleva, pa dopusti itd... in potem enostavno ni dovolj ljudi za tako razkošje. Seveda imajo vzg. svoje urnike in če se njena izmena konča, gre domov in zato popoldne ostajajo študentke. Ki pa imajo navadno rade otroke in se tudi trudijo z njimi. Res ne vem, kako je potem kasneje, ker sem po mali vedno prihajala po spanju oz. najkasneje po malici, ampak se mi ne zdi, da bi jim bilo hudo. Hrano pa mislim da razrežejo, če je na prevelikih koščih. Saj to naredimo tudi doma. Sama nisem kuhala posebej za dete po 1 letu, ko že lahko vse jejo (prej pa tako ne grejo v vrtec) - je jedla to, kar smo jedli ostali. Jasno, da razrežem, če je na prevelikih koščih, ampak to je to. Je pa glavno, da ste zadovoljni in ste našli najboljšo rešitev zase. Mi smo jo tudi - nismo vsi enaki, sama sem super zadovoljna z vrtcem, se mi zdi, da se res trudijo in mislim, da čisto vsem vzg. lahko zaupam.