RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

ronja -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (15.9.2011 12:02:02)

No, sej na splošno, če je vse ok, nimam nič proti rojevanju brez med. pomoči (torej brez babic itd...), samo se mi pa zdi, da bi znalo bit januarja mal premrzlo za se tole it v avtu...

ZmajTolovaj -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (16.9.2011 11:24:31)

PUNCE ČAU!
Kolegica, ki dela za oddajo Svet, rabi eno nosečko, po možnosti tudi že mamico, ki bi ji pred kamero v 20 sekundah pokomentirala plačilo za navzočnost očeta pri porodu. A je kul, a ni kul, a je vseeno itn. Ker dela danes prispevek o tem. FUUUL bi bila vesela, vse pogumne naj jo pokličejo na
            051 689 295       (Maja).
THX!!

Taddy78 -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (17.9.2011 15:04:42)

Pomoje bi očetom bolnica morala plačati njegovo prisotnost, saj marsikateri "opravlja" njihovo delo.

liliana -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (18.9.2011 18:57:03)

Meni se pa zdi ta prisotnost očeta pri porodu že kar nek famozen modni trend.....in si čudo nebeško, če poveš, da pa tvoj ni bil pri porodu.....takoj se v mislih drugih porodijo ideje "reva boga, nima podpore partnerja, ker ni bil v težkem in istočasno neprecenljivem trenutku zraven"......

Jaz sem pač tega mnenja......nekaterih stvari ne morejo početi matere in očetje.....matere so pač noseče, rodijo, dojijo.....tega očetje ne morejo početi in to je pač potrebno sprejeti.....oba pa lahko previjata ritko, pojeta pesmice, vozita voziček, vzgajata (tu bi pripisala vsak na svoj način in ne le "na mamin način")....določenih stvari pa pač ne moreta početi oba.....vsak od staršev ima v otrokovem življenju svojo vlogo in ti obe vlogi pač predstavljata starševstvo.....

In se čisto strinjam z milijonarko....prisotnost očeta pri porodu le tega ne naredi še očeta.......

ronja -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (18.9.2011 20:02:18)

Seveda ga ne naredi očeta - to ga v biološkem smislu naredi en seks, v družinskem pa precej garanja potem, ko so otroci že zunaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Se tudi strinjam, da smo samo me noseče (čeprav bi se z veseljem zdilala, da bi bil vsak pol[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]), samo me rodimo in samo me dojimo. To pa še ne pomeni, da ne morejo bit oni zraven medtem. In da ne morejo bit medtem koristni - meni je bilo ful fajn, da sem se lahko obesila nanj, recimo. Me je tako manj bolelo - čisto fizična pomoč, torej;).

Ampak to, da rojevamo samo me, še ne pomeni, da ga ni fajn met zraven, če pač to obema paše. Lubi je recimo eno zelo radovedno bitje in si je zelo želel bit zraven, ker pač nimaš ravno vsak dan priložnosti videt poroda v živo. Čisto razumem, da nekaterim moškim ni do tega in če lubiju ne bi bilo, pač ne bi bil zraven, nobena panika. Razumem tudi, da si jih nekatere ženske ne želijo - je veliko razlogov, zakaj ne, ampak smo različne - meni je bilo obakrat všeč, da je bil zraven.

juhica -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 6:53:45)

Če je bil zraven na začetku nosečnosti, naj bo še na koncu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Jst zase vem, da ne bi rodila brez njega, vsaj ne tako hitro in lahko, mi je bil velika opora, no sploh v Lj, kjer nikogar nikjer ni bilo... Mam pač velik strah pred bolnicami in opravki tam, pa tudi če bi bilo karkoli narobe med porodom (v tistem obdobju, ko ni bilo nikogar zraven), bi obvestil osebje, in tudi nasplošno sem ga jemala kot neko tiho pomoč pri izražanju mojih želja pri porodu, čeprav se nisem nič kej zmišljevala, razen v Lj, nisem dovolila prereza presredka in se je zelo dobro izšlo... Pa tudi rojstvo otroka je tako ganljiv trenutek, da bi mu bilo žal, da bi zamudil. Skratka trikrat je bil ob meni in res sem mu za to hvaležna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

petea -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 8:55:17)

punce, morda bi bilo dobro, da pred komentiranjem vseeno najprej preberete bistvo članka;

po celi Sloveniji je prisotnost porodnih partnerjev (ni namreč nujno, da je pri porodu prisoten oče otroka) pri porodu plačana iz naslova ZZZS!!!!

nekatere porodnišnice si torej 2x zaračunavajo storitev, ki je, glede na to, koliko mnogim porodnicam partnerji olajšajo porod, sploh ne bi smeli zaračunavati, ampak bi moške večinoma morali zelo lepo prositi, naj pridejo svojim partnerkam pomagat skozi porod

liliana -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 11:00:33)

IZVIRNO SPOROČILO: petea

punce, morda bi bilo dobro, da pred komentiranjem vseeno najprej preberete bistvo članka;

po celi Sloveniji je prisotnost porodnih partnerjev (ni namreč nujno, da je pri porodu prisoten oče otroka) pri porodu plačana iz naslova ZZZS!!!!

nekatere porodnišnice si torej 2x zaračunavajo storitev, ki je, glede na to, koliko mnogim porodnicam partnerji olajšajo porod, sploh ne bi smeli zaračunavati, ampak bi moške večinoma morali zelo lepo prositi, naj pridejo svojim partnerkam pomagat skozi porod

To pa nikjer v članku ne piše....piše le, da prisotnost partnerja pri porodu ni pravica, ki bi izhajala iz obveznega zdravstvenega zavarovanja........

Iz obveznega zdravstvenega zavarovanja se financira le šola za starše za oba partnerja......

petea -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 11:31:20)

Liliana, kopiram prvi odstavek članka, zadnja poved:

'Ugotovili smo, da bi morala biti prisotnost očeta pri porodu brezplačna, saj so stroški kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.'

liliana -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 13:22:48)

Se opravičujem, to sem spregledala.......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Vendar podrobnejša razlaga v istem članku to trditev ne potrjuje.....ampak jo demantira......zato gre pri avtorju članka za nenzanje ali za namerno zavajanje........

Na vprašanje, zakaj porodnišnice ravnajo neusklajeno in zakaj prihaja do razlik pri zaračunavanju iste storitve, torej materialnih stroškov prisotnosti očeta, nam je strokovni sodelavec ZZZS Peter Rutar odgovoril naj se obrnemo po odgovor na Ministrstvo za zdravje, ki je predstavnik ustanovitelja bolnišnic. Dodal je še sledeče:

Menimo, da bi bilo smiselno, da Ministrstvo za zdravje to področje poenoti. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije namreč te pristojnosti nima, saj kot že rečeno ne gre za pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in tako ta segment ni reguliran s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

petea -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 14:23:20)

Dejstvo je, da vse stroške, povezane s porodom, krije ZZZS v celoti - žal pa gre tu za različno tolmačenje različnih strani glede dejstva, ali je prisotnost porodnih partnerjev pravica (ki jo krije zavarovanje) ali kaprica porodnic in zagovornikov prijaznejših oblik porodov. Menim, da gre za pravico. Pa četudi gre za kaprico, glede na izjemnost dogodka in praktično ničelne stroške prisotnosti očeta sem prepričana, da bolnišnice ne bi smele zaračunavati stroškov. Razen če potem očetom povrnejo stroške njihovega dela in pomoči.

ZZZS ne more razlagati zakonski aktov in dajati navodil glede tega, saj je to v pristojnosti področnega ministrstva, oni praviloma samo izvršujejo navodila; dejstvo, da se ministrtvo ne opredeli do zastavljenih vprašanj oz. da jih popolnoma ignorira, je  - hm - zeeeloooo zanimivo, ker se praviloma opredelijo do različnih dilem.

Berem tabelo v članku in se ji samo čudim.

Bolnišnice, ki zaračunavajo prisotnost partnerjev, so to določile z internimi akti, za katere ni nujno, da so vedno usklajeni z zakonom (kjer ni tožnika ni sodnika).

Izgovori, da babice rabijo čas, da se pogovorijo z očeti in da to stane - ja saj pa jim to ja prihrani čas kasneje, ko očetje opravljajo njihovo delo! Kaj če bi si kar vsi zdravniki in drugo osebje dodatno zaračunali čas, ki ga namenijo bolnikom in sorodnikom pri bolnišnični obravnavi pacienta? 

Stroški oblačil - glede na njihvo izgled jih zaradi mene sploh ne rabijo deliti. Mi je zelo zanimivo, da je marsikje (v tujini) pri porodu prisotnih kar nekaj ljudi, ki so oblečeni v svoja oblačila, pa to nikogar ne moti, pri nas pa niti očetje v naših porodnišnicah naj ne bi nosili svojih oblačil, da je ja ves porod čim bolj stresen; o tem, da bi bilo prisotnih več domačih ljudi, pa se sploh ne da pogovarjati. O množici tujcev, ki se lahko znajdejo v porodni sobi, raje ne bi ...

Hrana in pijača - to bi še mogoče šlo skozi, ko pa bolje razmislim, da je v bolnišnični dan porodnice vključeno prehranjevanje, se mi spet poraja dvom - hrana za porodnico, ki je ona med porodom praviloma ne je, se lahko vrže stran, četudi je plačana s strani ZZZS, oče pa si naj sočasno kupi svojo hrano?

Prostovoljni prispevek za nakup medicinske opreme - sliši se zelo lepo in plemenito, toda vedno me zmrazi, ko slišim ali berem, da slovenske bolnišnice kupujejo osnovno opremo na osnovi prostovoljnih prispevkov navadnih ljudi, sočasno pa določena podjetja kujejo enormne dobičke od prodaje pripomočkov, opreme in predvsem zdravil taistim bolnišnicam.

Kakšni pa so sploh dejanski stroški prisotnih očetov? Če teče vse, kot je treba, praviloma znižujejo stres svojih partnerk, opravljajo delo zdravniškega osebja in posledično zmanjujejo obremenitev zaposlenih ter olajšajo porod. V primeru, da pa sami potrebujejo zdravniško oskrbo, jim njihovo zavarovanje krije prvo pomoč v primeru težav.

Me pa prav zanima, kako izgleda v praksi, če oče (upravičeno) ne želi plačati neupravičenega prispevka za to, da lahko prisosustvuje rojstvu svojega otroka. A ga varnostniki vržejo iz porodnišnice? Ali gre potem besna porodnica rodit na parkirišče pred bolnišnico? No, ker to bi jaz naredila. In glede na to, kako redko v določenih primerih babice kontrolirajo dogajanje v porodni sobi, verjetno sploh ne bi opazile, da jim kdo manjka.

liliana -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 14:55:46)

IZVIRNO SPOROČILO: petea

Dejstvo je, da vse stroške, povezane s porodom, krije ZZZS v celoti - žal pa gre tu za različno tolmačenje različnih strani glede dejstva, ali je prisotnost porodnih partnerjev pravica (ki jo krije zavarovanje) ali kaprica porodnic in zagovornikov prijaznejših oblik porodov. Menim, da gre za pravico. Pa četudi gre za kaprico, glede na izjemnost dogodka in praktično ničelne stroške prisotnosti očeta sem prepričana, da bolnišnice ne bi smele zaračunavati stroškov. Razen če potem očetom povrnejo stroške njihovega dela in pomoči.

To meniš ti.....in ja, gre za različno tolmačenje......

Jaz pa menim, da to ni pravica, ki bi jo bilo potrebno plačati iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

ker je v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja zapisano zgolj to v 22. členu:

Obvezno zavarovanje obsega pravice zavarovanih oseb do:
...
2. zdravstvenih storitev v zvezi s porodom, umetno prekinitvijo nosečnosti, umetno oploditvijo in sterilizacijo;

.....

Zdaj se mi pa poraja vprašanje, ali je prisotnost očeta pri porodu zdravstvena storitev in kakšna zdravstvena storitev je to.....?

ZZZS ne more razlagati zakonski aktov in dajati navodil glede tega, saj je to v pristojnosti področnega ministrstva, oni praviloma samo izvršujejo navodila; dejstvo, da se ministrtvo ne opredeli do zastavljenih vprašanj oz. da jih popolnoma ignorira, je - hm - zeeeloooo zanimivo, ker se praviloma opredelijo do različnih dilem.

In izgleda, da so navodila ministrstva taka, da ZZZS ne krije prisotnosti partnerja pri porodu....glede na to, da se ministrstvo noče opredeliti.......

mateyka -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 15:05:29)

ne štekam kaj pravzaprav zavarovalnica krije, če je oče prisoten pri porodu - a to koliko sobe zavzame? ker ne vem kako lahko prisotnost tolmačiš kot zdravstveno storitev. a ga prej kaj pregledajo al kaj?

liliana -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 15:13:05)

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

ne štekam kaj pravzaprav zavarovalnica krije, če je oče prisoten pri porodu - a to koliko sobe zavzame? ker ne vem kako lahko prisotnost tolmačiš kot zdravstveno storitev. a ga prej kaj pregledajo al kaj?

Saj podobno se jaz sprašujem....za kakšno pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v bistvu tu gre......

mateyka -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 15:35:49)

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Saj podobno se jaz sprašujem....za kakšno pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v bistvu tu gre......

pravica iz OZZ? prisotnost je pač prisotnost, OZZ nima nič s tem..

ronja -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 16:13:47)

Ja, isto "storitev" bi plačal pač drug naslov - p. pravijo, da imajo materialne stroške z očeti - očitno tista halja in copatki za 1x uporabo. 

alda -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 16:57:38)

kako pa dokažejo da je dotični ati res bil pri porodu in si bolnica ni kar tako "izmislila" da je bil?

nusi -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 20:10:01)

jaz sem sicer zelo za to, da so očetje zraven, samo okrog teh stroškov pa ni nobene logike. Porod je poord, kdo je oskrbovanec je jasno in to ni oče. Če je zraven to še ne pomeni, da so ga oskrbeli in mu za to ne morejo računati. Potem so problem oblačila - res mu dajo haljo in copate - to mora nekdo plačat, se čist strinjam, da naj oče sam, če zavarovalnica tega ne krije bi bilo lepo če bi, ampak ji res ni treba - krita je oskrba mame in novorojenca. Potem pa kao še hrana - moj ni dobil nič,ker smo bili ob taki uri, pa vsega je bil 15 minut noter, ga niso nič "osveščali" v zvezi s postopki [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] . Tko da, če ne dobijo od zavarovalnice sem za, da se plača, drugače nas pa  pač "nategujejo".

liliana -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 22:24:40)

pravica iz OZZ? prisotnost je pač prisotnost, OZZ nima nič s tem..

Ima......ima.....če bo kril stroške prisotnosti očetov pri porodu ZZZS, očetom več ne bo treba plačevati.....tako kot je bilo še pred kratkim z bivanjem staršev v bolnišnici, ko so si bolnišnice poljubno zaračunavale spremstvo matere ali očeta pri svojem otroku v bolnici (cenovno podobno kot penzion v hotelu)....od leta 2009 pa krije te stroške bivanja v bolnišnici za enega od staršev do otrokovega 5. leta ZZZS oz. obvezno zdravstveno zavarovanje......

Verjetno se želi doseči podobno tudi s prisotnostjo očetov pri porodu......

mateyka -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 22:34:55)

ne razumem liliana, kaki stroški prisotnosti so to? saj jih ne oskrbijo. hrano si prinesejo sami. a zrak ki ga dihajo? lahko bi jim pri prihodu v porodni oddelek zaračunal uno papirnato haljo in copate (al pa če dovijo platneno in jim nakdnadno zaračunajo pranje). mislim, jaz ne razumem kaj toliko enega kompliciranja okol eni stroškov, in še pod "zdravstvena storitev" ki v bistvu ni.. [sm=smiley29.gif] ne štekam.

ronja -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 22:46:07)

Zato ker halja in copati bi prišli 2 €, kar nobenemu očetu ne bi bil problem dat, računajo jim pa čez 20€ - tako da morajo to kvalificirat kot nekaj višjega - ne moreš halje za 1x uporabo računat 20€ - in tu je problem

liliana -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 22:51:54)

glej mateyka....to tudi jaz ne razumem.....odgovoriti morajo tisti, ki se zavzemajo za to, da bi to moralo biti brezplačno oz. da bi to plačal nekdo drug, samo ne mi.....ker brezplačno itak nič ni.......

Pravim le svoje razmišljanje, da se verjetno želi ubrati ista pot kot pri prisotnosti enega od staršev v bolnišnici pri bolnem otroku.....pa tudi ta starš ni bil bolan in ga ni bilo potrebno oskrbeti in je negoval, previjal, hranil svojega otroka.......

Čeprav spet ne more biti enačnice med bolanim otrokom, ki v bolnici non stop joka in še rabi starševsko bližino in med odraslo žensko, ki rodi.....ker po tej logiki lahko vsak odrasel človek, ki je zaradi zlomljene noge v bolnišnici zahteva prisotnost svojega partnerja ali prijateljice ali mame ob sebi noč in dan, da mu lajša bolečine v zloglasni bolnišnici......

liliana -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 22:55:49)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Zato ker halja in copati bi prišli 2 €, kar nobenemu očetu ne bi bil problem dat, računajo jim pa čez 20€ - tako da morajo to kvalificirat kot nekaj višjega - ne moreš halje za 1x uporabo računat 20€ - in tu je problem

Moj mož ni imel halje za enkratno uporabo in tudi čevljev za enkratno uporabo ne.....se je obleka sterilizirala po njegovi uporabi....na natikačih pa je pisalo dr. Vojc......

Sicer pa ženske ne rojevamo vsakodnevno in 1 krat, 2 krat ali pa mogoče 3 krat v življenju dati 20 EUR za to neprecenljivo izkušnjo rojstva tudi ni tak znesek, da bi ljudje bankrotirali.....za pijačo in jedačo se ob vsakem rojstvu otroka da vsaj 10 krat več (vsaj v naših krajih[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]).....

ronja -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 23:07:24)

Čeprav spet ne more biti enačnice med bolanim otrokom, ki v bolnici non stop joka in še rabi starševsko bližino in med odraslo žensko, ki rodi.....ker po tej logiki lahko vsak odrasel človek, ki je zaradi zlomljene noge v bolnišnici zahteva prisotnost svojega partnerja ali prijateljice ali mame ob sebi noč in dan, da mu lajša bolečine v zloglasni bolnišnici......

Ma ni čisto tako. Se strinjam, da otrok bolj rabi starša, definitivno. Ampak vseeno pa se mi zdi, da ima oče pravico bit ob rojstvu zraven, če si to želi.

Meni se zdi samo trapasto, da rečejo, da jim računajo materialne stroške, ko pa vem, kakšni ti stroški so - za tisto haljo oz. pranje tiste halje. Računajo več, zato ker pač lahko, ker bo vsak plačal, da bo lahko zraven.

Moj mož ni imel halje za enkratno uporabo in tudi čevljev za enkratno uporabo ne.....se je obleka sterilizirala po njegovi uporabi....na natikačih pa je pisalo dr. Vojc.....

A nisi rekla, da ni bil zraven?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

liliana -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 23:21:01)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Moj mož ni imel halje za enkratno uporabo in tudi čevljev za enkratno uporabo ne.....se je obleka sterilizirala po njegovi uporabi....na natikačih pa je pisalo dr. Vojc.....

A nisi rekla, da ni bil zraven?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Sem rekla....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

In res ni bil zraven, ker sem imela napovedan carski rez (in če bi rodila "normalno" pa definitivno ne bi bil zraven)  in mu je sestra kar porinila v roko tisto zeleno obleko in natikače, ker itak nisva imela pojma, da je prisotnost pri porodu možna tudi pri carskem rezu....to pa izgleda tako, da oče čaka pred operacijsko dvorano na hodniku, sterilno oblečen in mu otroka prinesejo na hodnik in mu ga dajo v roke za tisti čas, ko materi šivajo trebuh oz. dimlje......in za tistih 40 minut (30 minut hoje gor in dol po zelenem hodniku in 10 minut pestovanja otroka) sva tudi plačala 20 EUR......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>