petea -> RE: Prisotnost očeta pri porodu bi morala biti brezplačna (19.9.2011 14:23:20)
|
Dejstvo je, da vse stroške, povezane s porodom, krije ZZZS v celoti - žal pa gre tu za različno tolmačenje različnih strani glede dejstva, ali je prisotnost porodnih partnerjev pravica (ki jo krije zavarovanje) ali kaprica porodnic in zagovornikov prijaznejših oblik porodov. Menim, da gre za pravico. Pa četudi gre za kaprico, glede na izjemnost dogodka in praktično ničelne stroške prisotnosti očeta sem prepričana, da bolnišnice ne bi smele zaračunavati stroškov. Razen če potem očetom povrnejo stroške njihovega dela in pomoči. ZZZS ne more razlagati zakonski aktov in dajati navodil glede tega, saj je to v pristojnosti področnega ministrstva, oni praviloma samo izvršujejo navodila; dejstvo, da se ministrtvo ne opredeli do zastavljenih vprašanj oz. da jih popolnoma ignorira, je - hm - zeeeloooo zanimivo, ker se praviloma opredelijo do različnih dilem. Berem tabelo v članku in se ji samo čudim. Bolnišnice, ki zaračunavajo prisotnost partnerjev, so to določile z internimi akti, za katere ni nujno, da so vedno usklajeni z zakonom (kjer ni tožnika ni sodnika). Izgovori, da babice rabijo čas, da se pogovorijo z očeti in da to stane - ja saj pa jim to ja prihrani čas kasneje, ko očetje opravljajo njihovo delo! Kaj če bi si kar vsi zdravniki in drugo osebje dodatno zaračunali čas, ki ga namenijo bolnikom in sorodnikom pri bolnišnični obravnavi pacienta? Stroški oblačil - glede na njihvo izgled jih zaradi mene sploh ne rabijo deliti. Mi je zelo zanimivo, da je marsikje (v tujini) pri porodu prisotnih kar nekaj ljudi, ki so oblečeni v svoja oblačila, pa to nikogar ne moti, pri nas pa niti očetje v naših porodnišnicah naj ne bi nosili svojih oblačil, da je ja ves porod čim bolj stresen; o tem, da bi bilo prisotnih več domačih ljudi, pa se sploh ne da pogovarjati. O množici tujcev, ki se lahko znajdejo v porodni sobi, raje ne bi ... Hrana in pijača - to bi še mogoče šlo skozi, ko pa bolje razmislim, da je v bolnišnični dan porodnice vključeno prehranjevanje, se mi spet poraja dvom - hrana za porodnico, ki je ona med porodom praviloma ne je, se lahko vrže stran, četudi je plačana s strani ZZZS, oče pa si naj sočasno kupi svojo hrano? Prostovoljni prispevek za nakup medicinske opreme - sliši se zelo lepo in plemenito, toda vedno me zmrazi, ko slišim ali berem, da slovenske bolnišnice kupujejo osnovno opremo na osnovi prostovoljnih prispevkov navadnih ljudi, sočasno pa določena podjetja kujejo enormne dobičke od prodaje pripomočkov, opreme in predvsem zdravil taistim bolnišnicam. Kakšni pa so sploh dejanski stroški prisotnih očetov? Če teče vse, kot je treba, praviloma znižujejo stres svojih partnerk, opravljajo delo zdravniškega osebja in posledično zmanjujejo obremenitev zaposlenih ter olajšajo porod. V primeru, da pa sami potrebujejo zdravniško oskrbo, jim njihovo zavarovanje krije prvo pomoč v primeru težav. Me pa prav zanima, kako izgleda v praksi, če oče (upravičeno) ne želi plačati neupravičenega prispevka za to, da lahko prisosustvuje rojstvu svojega otroka. A ga varnostniki vržejo iz porodnišnice? Ali gre potem besna porodnica rodit na parkirišče pred bolnišnico? No, ker to bi jaz naredila. In glede na to, kako redko v določenih primerih babice kontrolirajo dogajanje v porodni sobi, verjetno sploh ne bi opazile, da jim kdo manjka.
|
|
|
|