Nika v službi
|
IZVIRNO SPOROČILO: *miska.mcc* sploh nisem brala odgovorov. ...... ampak....kterga smo sploh danes? tam okol 10. septembra. ane? in en otrok, ko je bil 14 dni nazaj še v vrtcu, je kr fasal črno piko. vem, ko sem mojega najstarejsega peljala direkt iz vrtca v solo. omg! kter prehod. in ravno takrat je njegov oči (moj z bagerjem ravnal šolsko igrišče. ko so dokončevali updejtano šolo) in je en mali medtem ko je uciteljica razlagala učni nacrt čist ven padu...... : UUUUUU leeeeej bageeeeeeer!!!!! in ko je stara po.p.izd.ila!¨ "zdaj si v šoli in ne več v vrtcu! ne glej skozi okno, ampak poslusaj mene!!! ..." ful dobra iztočnica za nadaljne šolanje. (ti, Lenika pa svojega kar prijavi k psihiatru. so dolge čakalne vrste ) no, v glavnem....tale punčika je bila včeraj še mali otroček, ki se je veselo igral v vrtčkevsem peskovniku. Verjetno bi bilo fajn, da bi odgovore vendarle prebrala, ti bi dalo širino razumevanja.... Napaka je že v štartu, torej da očitni ti sončki in krofki do zdaj, ko so bili v vrtcu, niso poznali reda, odgovornosti, zadolžitev. Pri nas je tudi v vrtcu bil nek določen red, dolžnosti, jasno, primerne letom. So bili dežurni, tako kot so zdaj v šoli, so morali do določenega datuma narediti določeno stvar (ustvariti kak izdelek, prinesti to in ono v vrtec, sicer so bili pač brez, prebrati cici bralno značko in jo povedati, pa še in še), nenazadnje imajo pri nas otroci tudi doma zadolžitve, poudarjam, primerne njihovim letom in zmožnostim. Otroci so seveda otroci in s tistim vzklikom o bagerju ni nič narobe. Dokler se to ne ponavlja v nedogled. Ker otrok preprosto mora uvideti, da ni na igrišču ampak v šoli. Da je potrebno svoje vedenje vkorporirati v skupino otrok. Tudi doma ne dovolim, da mi skače v besedo, torej? So pravila vedenja, ki jih otrok mora poznati in obvladati. Prej ko začneš, prej bo to otrok ponotranjil. Sedaj se obešamo na to, da je bil 30.08. še v vrtcu, 01.09. pa v že v šoli. Ja in? Saj verjetno ste se doma vsaj že pol leta prej pogovarjali o šoli, nenazadnje so se pri nas v vrtcu skoraj celo leto pripravljali na šolski sistem: imeli določen sedežni red pri obrokih, dvigali roke, ko so hoteli kaj povedati, samostojno hodili na WC, ipd. Vse to je bila priprava na vstop v "veliki" svet. Podobno smo delali doma. Povsem mimo je, da zdaj jamrajo o tem prehodu - če otroka nisi ustrezno pripravil, imaš zdaj to, kar imaš. Prvi razred je podaljšek vrtca oz. nekdanja mala šola. Jasno, z določeno nadgradnjo in pravili. Ampak tako pač je v življenju. In vedno bo.