ronja
|
Letos hvalabogu imamo na izbiro pri starejši pupi, mlajša pa tako še nima problemov zvečer, če v vrtcu spi (doma vseeno dostikrat ne spi več, ampak dokler zvečer zaspi brez nekih agonij, je meni čisto ok, če grejo spat). Lani pa nismo imeli izbire in sem se morala kar borit, da ji ni bilo več treba spat, čeprav je bila v skupini s starejšimi - letnik 2006 in nekateri že 2005 - ampak so vse dali spat. Nama je bilo to najprej ok, če jim zaspi, neka... potem pa mala zvečer ni mogla zaspat tudi do 23:30 in to je bilo pa odločno preveč, tudi zjutraj je bila potem včasih še zaspana in na sploh je mela podrt ritem in sem prosila, da ji ne bi bilo treba spat. Najprej je vzg. rekla, da ne pride v poštev, da grejo vsi spat, kam naj jo pa dajo itd... NO, potem ko sem še parkrat vztrajala, se je dalo nekaj zmenit in je bilo veliko boljše doma. Ker zvečer je bilo res mučno - mala ni mogla zaspat - lahko je po 2 uri ležala v temi in ni zaspala. Jasno, da ji je bilo dolgčas in ji to ni bilo všeč - komu bi pa bilo? In jasno, da nama ni bilo všeč, da bi morala bit z njo še 2 uri, ker si želiva imet kako minuto tudi zase. Pa tudi zmatrani smo bili vsi, ker se je pa mlajša zbujala ob 6ih. Tako da vem, ad zna bit to kar velik problem. Meni je pomagala pelin, ko mi je povedala, da moja želja ni neka kaprica, ampak da je tako pri veliko otrocih in da se vzg. pač prilagodijo. In očitno je v praksi res navadno tako, saj v tej skupini, kjer je ronja letos, so otroci MLAJŠi od tiste, kjer je bila prej (zdaj je ona med starejšimi, tu so letnik 2008 in 2007), pa jih pol ne spi in me je vzg. že na individualnem razgovoru sama vprašala, ali v vrtcu spi ali ne. In sem ji povedala, da če le lahko, bi jo prosila, da ne, ker sicer doma ne zaspi zaboga ne. Je rekla, da itak, zato pa vpraša. Ko je šla v vrtec septembra, so bili nekajkrat zunaj in se je fajn zlaufala in tudi zaspala, ker je bila zmatrana, kar mi seveda ni noben problem, samo da ve, da ji ni treba - in zdaj nikoli ne zaspi več - ker ve, da ji ni treba. Tako da sem ful hvaležna novi vzg.