Katy78
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tutan IZVIRNO SPOROČILO: Katy78 Moj gre s 1.9. v vrtec (2. starostna skupina), konec novembra bo star 3 leta in že ca. pol leta čez dan več ne spi. Ko sem na junijskem sestanku v vrtcu to omenila, me je ena od vzgojiteljic čukasto pogledala ker da "tako mali pa ja še rabijo dnevni počitek", naša vzgojiteljica pa je rekla, da bova videli kako bo, da nekateri tudi presenetijo in v vrtcu vseeno zaspijo. Pri nas je pač tako, da že od nekdaj čez dan ni maral spati vendar smo nekako brez težav "peljali", zdaj pred kakšne pol leta pa ni šlo več - če si ga silil, je bil rezultat jok in histerija, kar mi pa ni v interesu. Zdaj pač ne spi, največkrat zaradi tega popoldne ni prav nič siten, ponoči pa tudi zelo dobro spi. Je pa res, da če gremo tam nekje po kosilu z avtom kam, pa seveda zaspi in potem spi tudi po več kot 2 uri... Pa zdajle, ko ga tale vročina zdela, tudi že 2. dan zapored spi... Tako da bomo videli, kako bo v vrtcu, ne bom pa dovolila, da ga v kar koli silijo, imajo pa seveda pravico zahtevati, da drugih pri spanju ne moti. Ne razumem - al spi al ne spi? Po moji skromni logiki potrebuje 3 letnik več počitka čez dan... zato imajo otroci v vrtcu na izbiro ali spijo ali ne šele v skupini od 4-6let, pa še tam velika večina 4 letnikov zaspi v trenutku (poleti pa spijo tudi vsi 5 in 6 letniki - vedno, ko pridem po tamalega, cela skupinica poleti spi, pa sem malega dostikrat vprašala, ali sami želijo, pa pravi, da ja, da jim je fino ). V vrtcu je drugače, več se jim dogaja, nonstop akcija, seveda so zaspani. Pa 3, 4 leta otroci potrebuje 100% vsaj 11, 12 ur spanca na dan, no.... Sem kar malo šokirana, ko prebiram ta forum, ogromno enih mamic nezadovoljnih s hrano v vrtcu, s spanjem v vrtcu, z režimom v vrtcu, z delom v vrtcu, z igranjem v vrtcu, z nedogajanjem v vrtcu. Se mi zdi, da se ljudje (starši) premalo očitno zavedamo, da v vrtcu delajo/kuhajo/vzgajajo ljudje z ogromno izkušnjami, s primernimi šolami in ni , da ne vejo, kaj delajo. Če otrok v vrtcu ne bo spal, ga pa tudi nihče ne bo silil, tako kot ne silijo s hrano in podobno. Sploh ni čudno, da se občasno nekateri otroci spopadajo s stisko glede vrtca in šole, če pa že starši komplicirajo pri najbolj banalnih stvareh.... Kaj ne razumeš? Že ca. pol leta podnevi več ne spi, kot sem napisala. Zaspi le, če kam gremo z avtom okoli poldneva (to je zelo redko) in pa zdajle že 2. dan zapored, ker ga je tale vročina zdelala. Koliko kdo česar koli rabi, je stvar posameznika. Pri nas čez dan pač ne spi več, ponoči pa po 12-13 ur v kosu brez zbujanja. In, kaj ti ni jasno? Da tvoj še pri 5 letih spi moj pa ne? Naj jaz potem rečem, da mi ni jasno, kako lahko moj npr. poje celo skledo solate, tvoj ali pa od kogar koli drugega je pa ne mara (vitamini so pa ja pomembni ), ali cel šnicel, drugi otrok pa samo 5 koščkov? Pa ne gre za to, da se mu doma ne bi dovolj dogajalo, da npr. ne bi bil dovolj utrijen, enostavno mu ni za zaspat in ne zaspi, velikokrat pa seveda leži v posteljici in se igra ter sam s sabo pogovarja ali pa mu damo za kakšne pol ure risanke ali pa knjigice gleda, da je pri miru in tako pač na svoj način počiva. Pa imamo red in rutino tako pri spanju kot pri hrani ipd. že od nekdaj...Pač niso vsi otroci isti in nimajo vsi enakih potreb, pač, tako kot odrasli.
< Sporočilo je popravil Katy78 -- 23.8.2011 14:11:38 >
|