Andromeda
|
IZVIRNO SPOROČILO: nananaja Malo mimo teme, ampak tole me je zmotilo IZVIRNO SPOROČILO: Saraya IZVIRNO SPOROČILO: čambi Sedaj ste me pa popolno zmešale al sem že od prej. Bomo vidli. Jaz imam končani dve poklicni šoli in sem mislila da moram najprej končat štiri letno šolo in potem vpis na faks. Če sem prav zasledila bi lahko samo maturo naredila in se kar vpisala. Prosim če mi lahko to razložiste kako se tej stvari streže. Ker če je tako mi ni potrebno metat denarja za dva letnika proč. Najleša hvala. ja s poklicno maturo se sicer lahko vpišeš na višje šole, ampak zelo redke. Torej rabiš splošno maturo. Meni je tud žal, da nisem kar v osnovi delala splošne mature, bi imela potem veliko možnosti odprtih. Tako da sem šla iz poklice in delala ekonomsko na koncu pa pridobila poklicno maturo. Kasneje sem izvedela, da bi pa lahko naredila tud splošno, le z dodatnimi predmeti, kar pa so mi odsvetovali, ker je baje full težka. ne vem Tole pa ne vem, če bo držalo... Zelo jasno je, da tisti, ki imajo zaključeno splošno maturo, se lahko vpišejo na vse vrste dodiplomskega izobraževanja (uni, vs, višješolski), z njimi se enačijo zaključni izpiti na gimnazijah do leta 1996, ko je bila matura uvedena. Poklicna matura pa je bila uvedena leta 2002, izvaja se na srednjem tehničnem in strokovnem izobraževanju (4letne srednje šole) in poklicno tehničnem izobraževanju (3+2 srednje šole), skratka peta stopnja izobrazbe. Maturantom je dana možnost vpisa na visokošolske strokovne programe (teh je kar nekaj, vsaka fakulteta jih ima) in višješolske strokovne programe (tu niso na univerzah,pa jih je tudi kar nekaj). Pred letom 2002 se je namesto poklicne mature izvajalo zaključne izpite, ki se enačijo s poklicno maturo. Poklicna matura (ali zaključni izpit narejen pred letom 2002) z dodatnim maturitetnim izpitom splošne mature tudi omogoča univerzitetni študij. Potem pa obstajajo še možnosti, da z maturitetnimi tečaji narediš maturo direktno po triletni poklicni šoli, tega pa ne poznam več, sklepam le po razpredelnici v prilogi moje diplome. Je pa različna raven splošne in poklicne mature. Za matematiko vem, da na poklicni določene vsebine niso zahtevane, na splošni so. Sem naštudirala razlike, ko je bila poklicna matura uvedena, moj mož je bil prva generacija. Tole tudi meni ni jasno, kako lahko potem takem sploh lahko kandidiraš za Harvard. Poleg tega je pa tudi šolnina za 1 letnik astronomska visoka... Vsekakor pa želim Kerensi vse najboljše, pa če postane blondinka s Harvarda ali ne
|