Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: mizantrop IZVIRNO SPOROČILO: liliana Glej Ronja.....mislim, da ne razumeš povsem tega, ko jaz govorim o spontanosti in o zanašanju na lastne občutke......itak ti je pri tem osnova, da veš kaj hočeš, da si to razčistil, da si sprejel sebe takšnega kot si, da si sprejel svoje starše take kot so, da si se iz preteklosti nekaj naučil.....če ne veš kaj hočeš in kako bi prišel do cilja pa rabiš navodila vedno in povsod...... Danes pa smo se teh navodil tako navadili, da ne znamo več brez njih.....nekoč smo znali 100 tel. številk na pamet, danes vemo mogoče 2 ali 3.....zemljevida kmalu sploh ne bomo znali gledati in prebrati, ker imamo navigacijo, da ja ne bi preveč razmišljali......še juho z vrečke ne znamo skuhati brez navodil.....kaj šele da bi brez recepta skuhali ali spekli kaj......in kadarkoli lahko pokličemo 080, da nam prijazna študentka ponudi rešitev za naš pereči problem, pa kakršnakoli je ta rešitev, važno je le, da nam jo je serviral nekdo drug in je že zato dobro.....pa naj je to vklop tipke na računalniku ali pa recept za juho....... In potem pride najprej partner, potem pa še čez čas otrok....groza.....kaj pa zdaj.....za vse namreč RABIM NAVODILA.....rabim SOS, najprej za uspešno partnersko vezo, ker to, da moj partner pušča umazane zokne tam kjer si jih sleče kaže na potencialnega maminega sinka in totalnega neodgovorneža, mi je rekla prijateljica, ki je prebrala kar nekaj navodil za uspešno partnerstvo najprej v Cosmopolitanu, nato pa je našla v knjižnici kup blazno dobre literature, kako hitro in učinkovito spoznati moškega špilferderberja....... In kalvarija se začne....ničesar ne znam storiti brez pomoči, brez številke 080, brez navodil.....ne znam izpolniti položnice, ne znam zamenjati žarnice, recept nekajkrat preberem, preden ga razumem.....in jaz naj sedaj hranim, vzgajam, učim to nebogljeno bitje, ki se mu reče otrok.......in verjamem, da je to grozljivo.....kako boš otroku nudil ustrezno vez med zunanjim svetom in njim, če pa se sam nisi sposoben soočiti z zunanjim svetom, če za vsako najmanjšo stvar potrebuješ navodila..... Enkrat sem pa prebrala en zanimiv naslov, ki mi je ostal v spominu..... Niso največje zlo slabi starši.....ampak idealni....... Starši smo hitro zmedeni ob poplavi raznoraznih napotkov in navodil za uspešno partnerstvo in uspešno vzgojo......danes povprečen starš ve več o vzgoji kot so pred 70 leti vedeli strokovnjaki.....seveda teoretično......in mene pač moti to, da se je vzgoja naših staršev totalno razvrednotila in da pravimo "Moji starši so delali to in to slabo.....jaz bom pa delal to in to totalno drugače"....kako drugače pa seveda ne znam in posežem po receptih in napotkih....ko pa pride do krize, pa naredim isti lapsus kot so ga že moji starši, ker v navodilih ni te kritične situacije, sam si pa ne zaupam toliko, da bi jo lahko razrešil......vsa umetnost pa je zgolj to, da sprejmeš, kaj se je v tvoji družini dogajalo.....lepega in malo manj lepega.......in da poskušaš to malo manj lepo ti izboljšati.....vendar ti, ne neka študentka Micka, na 080....... liliana, kot vedno, odlična (samo so rabili skoraj eno stran, da so te pripravili do tega) še vedno pa velja- boljše slaba vzgoja, kot nobena. pri slabi veš, kaj ne želiš in lahko spremeniš. pri nobeni pa ne veš kaj si želiš in kje iskat spremembe. tudi hčerke alkoholikov ne dobijo vedno alkoholika. Kako sem lahko tole preskočila? Aja, nisem tako idealna kot je videti . Mogoče bi komentirala odebeljeno. Enkrat razlagam punčki, da je v življenju zelo važno, če ne celo najbolj važno, da misli s svojo glavo. Da mama in ata sicer poskušata narediti tisto, kar mislita, da je dobro za njo - ampak, tudi mi2 ne veva vedno vsega, in če ona misli in čuti, da je drugače kot mi2 praviva, mora misliti in narediti drugače. No, saj naslednjo minuto mi je bilo iz praktičnih razlogov žal . Samo se mi je zdelo to pomembno.
|