|
RE: astma, flexotide--> hiperaktivnost? 13.4.2011 14:49:42
|
|
|
|
ronja
|
leela, se strinjam, pri otroku smo veliko manj pogumni kot pri sebi in vem, kako deluje katero zdravilo, sem jih kar precej imela "čast" sprobat, vem, da sta to dve različni zdravili in zakaj je katero. Se strinjam z vsem skupaj. Vendar mene še zdaj nekateri opozrajajo na "posledice nezdravljene astme" - ampak jaz vem, če imam skoz probleme ali pa če jih nimam. Na srečo sem imela srečo s pulmologi in z osebno zdravnico in vedno najdemo nek kompromis in me ne silijo ves čas jemat. Vendar sem naletela tudi na take, ki so želeli, da ves čas jemlješ, čeprav si bil ok brez. kao da je cilj to, da nimaš več nikoli nobenega napada. To je meni brezveze. Rajši imam en napad vsake toliko, ki ga itak lahko lepo ustaviš, če pravi čas vzameš zdravila, kot pa da sem ves čas na teh protivnetnih. Fora je v tem, da astme ni treba ves čas zdravit - ko se umiri, si komot brez. KO pride obdobje, ko je štala, si spet gor. Ta nihanja so normalna in meni se zdi škoda bit non stop na zdravilih, če ni treba. Treba je najti optimalno kombinacijo: da koristi, hkrati pa ne škoduje preveč. Točno tako. Vendar farmacija včasih majčkeno napihne določene zadeve in milo rečeno rahlo zamolči stranske učinke. Za Claritin so meni ves čas govorili, da nima stranskih učinkov, kot so zaspanost, utrujenost,... Jaz sem se pa komaj vlekla okoli, pa sem sicer bolj energično bitje. POnovne študije kažejo, da je to zelo pogost str. učinek, ne samo v 1%, pa tudi če bi bil1%, si ti lahko med njimi. Zato je treba str. učinke vseeno vzet resno. Po nobenem drugem zdravilu nisem imela teh str. učinkov, tako da ni bil placebo efekt (sem bila tudi premala za to). Rezultat: tega nisem jemala, čeprav mi antihistaminiki na splošno lahko prav pridejo. Ampak ne v tej obliki. kar hočem povedat je: če je str. učinek zelo neprijeten za otroka, bo ta prej ali slej zdravilo opustil - zato se splača bit pozoren na to. Vedno je pametno pretehtat + in -. Ko sem bila mala, je bilo moderno zdravilo Intal. Blazno smotano, v prahu, v kapsulah, ki si jih preluknjal in potem z enim ventilatočkom vdihnil v pljuča. PO tistem sem jaz obvezno vsakič dobila napad, ker mi je pač ta prah razdražil pljuča. In sem nehala jemat na lastno pest, čeprav ne bi smela. Ampak sem bila potem boljše brez, kot prej z. Čeprav to po njihovem mnenju ni možno.
|