mika -> RE: Zakon o malem delu (7.4.2011 10:55:51)
|
sej ti se zavedaš, da je referendum o malem delu, ne o pogodbah za določen/nedoločen čas? mladih mamicah in podobnem? Ravno v tem je point. Izpodrivanje pogodb za dol/nedol. čas. Z zakonom o malem delu, so prispevki namenjeni predvsem za študente, o porodniški lahko samo sanjaš Dajatev iz malega dela je namenjena za (so)financiranje štipendij, izgradnjo in vzdrževanje študentskih bivalnih zmogljivosti, (so)financiranje razširitve in posodobitve prostorskih pogojev in tehnološke opremljenosti univerz, ki jih je ustanovila Republika Slovenija, za odplačilo posojil za izgradnjo in vzdrževanje študentskih bivalnih zmogljivosti in odplačilo posojil, najetih za razširitev in posodobitev prostorskih pogojev in tehnološke opremljenosti univerz, ki jih je ustanovila Republika Slovenija, za priznane stroške organizacij, za delovanje Študentske organizacije Slovenije, za izvajanje projektov, namenjenih študentom in upokojencem, za izvajanje aktivne politike zaposlovanja, za zagotavljanje sredstev rizičnega sklada ter za podporo evidentiranja, spremljanja in nadzora nad izvajanjem malega dela. (2) Dohodek za opravljeno malo delo se, ne glede na plačane prispevke, ne šteje za izračun pokojninske osnove. Plačilo prispevka za primer starosti, invalidnosti in smrti vključuje tudi zavarovanje za primer smrti in invalidnosti kot posledico poškodbe pri delu in poklicne bolezni. trg dela v sloveniji je v ****u. dejstvo. deloma tudi zato, ker študentje zasedamo delo za potencialne diplomirance iz našega foha (ja, tudi jest trenutno zasedam mestu svojemu diplomiranemu kolegu iz faksa, ki je verjetno zaradi mene brezposlen, ker sem pač cenejša za delodajalca kot on).In zdaj bo v isti kategoriji kot študent ali upokojenec. potem bo mogoče kak za določen čas, pa kak prek agencije. ampak dejstvo je, da daleč najcenejši in najlažji za dobit in nagnat so študenti, kljub vlaganju časa (in denarja), in znanja vanje jih pač butneš iz firme ko diplomirajo in kud koji mili moji. Sedaj bo to veljalo za vse. problem je, ker pri študentskem delu ni nikakršne omejitve in ti tak študent lahko dela leto, dve, pet... in ko diplomira je ravno tko brezposlen kot če ne bi delu nič. poznam mnogo takih primerov in tut sama sem en izmed njih. kot študent sem vredna 4,5€ na uro, kot diplomirana ne bom vredna (za njih) nič. tuki je imo največja anomalija celega sistema. ne pravim da je malo delo dobra rešitev, je pa ena rešitev, ki bo mogoče mal zmanjšala problem. tole študentsko delo gre namreč predelč...Itak....malo delo bi se moralo nanašat samo na študente, ne pa na cel krog iskalcelcev zaposlitve. poglej oglase - vsi iščejo za daljši čas oz. vsaj eno leto. niti nekoga, ki ima izobrazbo se jim ne zdi vredno zaposlit vsaj za določen čas; ne, striktno in samo študente. in potem, če hočeš službo, si dobi napotnico. goljufej. Goljufije bodo še naprej. Še vedno se bo dalo dobit napotnico. take firme bo imo najbolj usekalo malo delo, ker bojo mogle na 2-3 mesece menjat ''delovno silo'', kar pomeni uvajanja, čas, itd... ah kje pa. Tu pridejo na vrsto goljufije z napotnicami. tko da jest v tem smislu računam na mal sprememb (ne nujno iz naslova malega dela, ampak nasplošno). http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&vt=46&sm=k&q=zakon+o+malem+delu&mandate=-1&unid=PZ%7CF47C7FF2C259B251C12577C900237714&showdoc=1 Tisti, ki so danes zaposleni za določen čas, se kaj hitro lahko znajdejo na napotnicah.....vzemi ali pusti Tako da ja anitaz, točke, ki si jih navedla še kako držijo.
|
|
|
|