|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  43 44 [45] 46 47   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
23.11.2012 11:03:48   
hedviga
IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA

Kako sta pritrjena skupaj polž in hišica? Mislim, nekako morata biti, da hišica s polžem raste, ampak kako? Krvožilni sistem? Pa na katerem delu hišice je to? Čisto noter, na špirali?

Take reči grejo meni po glavi, kadar ne spim, jauser posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image

Špelca in Mihec 9.2.2009

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1101
23.11.2012 11:10:14   
mateyka

Ampak bolj ko gledam vse te Eje, ki so noter in opozorila, da lahko škodljivo vpljivajo na pozornost otrok, bolj se mi zdi, da bomo mi lepo ostali pri kakavovem prahu in soku redeče peseuser posted image jao.

jaz mam rdečo jedilno barvo, ki vsebuje. karmin je naraven - iz žuž (ronja)? a je karmin nevaren? men se res ne zdi neka panika če ga na pol leta daš mal v kako kremo..

drugače pa je treba vedet svoje E-je, pravim jaz. niso namreč vsi E-ji škodljivi ali umetni. tudi citronska kislina ima svoj E, pa vitamin B3 in čebelji vosek npr. pa še kaj benignega bi se našlo..

ena lista E-jev.. http://andrej.mernik.eu/kemija/dodatki_k_prehrani/

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1102
23.11.2012 11:13:58   
chezAnA
Hedvigi:
Ja pa nooo. Sej to ni bilo edino vprašanje. Še večja uganka mi je, kako pojejo ptiči celega polža, hišica pa cela ostane, skozi eno bogo majhno luknjico, ki jo naredijo v vrh hišice. A po slamici ali kajuser posted image

Ronja, nisem zadovoljna z odgovoromuser posted image Rada bi vedela bolj natančno. Vem, da so notranji organi skriti v hiški in vem, da ima polž kri. Še vedno ne vem, na kakšen način sta pritrjena polž in hišica skupaj. Nekje se konča mehki del in začne trdi, ane. Kako?? Kaj je tam vmes?

Pa kako dihajo rakovice? Podobno kot žabe? Ker so lahko celo večnost v vodi ali pa zunaj nje, njim je to vseeno. Jao, nič se nisem naučila v šoli, pa toliko časa sem hodila tja. ŠE na faxu smo imeli vse stvari še enkrat, pa še vedno ne vem takilih ocvirkov.

mateyka, ja vem, da ima skoraj vsaka stvar svojo oznako in da niso vsei Eji škodljivi ampak tu pod skoraj vsako barvo piše opozorilo, da lahko škoduje otroku.

< Sporočilo je popravil chezAnA -- 23.11.2012 11:15:56 >

(odgovor članu hedviga)
Neposredna povezava do sporočila: 1103
23.11.2012 11:22:08   
mateyka

Nekje se konča mehki del in začne trdi, ane. Kako?? Kaj je tam vmes?

a veš kaj pa mene zanima? kako da se nisi nikoli prej vprašala kako so naše mišice in kite pritrjene na kosti. da lahko sploh hodimo in da nam kosti ne potujejo po telesu? what about that? user posted image polž nekak lahko počaka, prej pomisliš nase bi nekak pričakovala? user posted image

mateyka, ja vem, da ima skoraj vsaka stvar svojo oznako in da niso vsei Eji škodljivi ampak tu pod skoraj vsako barvo piše opozorilo, da lahko škoduje otroku.

na začetku. če mal poskrolaš, boš videla da ni vse strupeno.
sicer pa hočem samo rečt, da je E samo oznaka za nekaj - ni nujno da strupenega. ne vedno. dobro je vedet kaj je ok E, ko kupuješ v trgovini.

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1104
23.11.2012 11:29:19   
chezAnA
Jah, predvidevam, da je podobno kot pri bedrci od piščanca. Mišice so s kitami pritrjene na hrustančni del kosti. Polži se pa vseeno malo razlikujejo od moje zgradbe, no. No, saj se piščanci tudi, ampak vseeno, je ena druga kategorija. A ni tako? Nimam pa toliko raziskovalnega duha v sebi, da bi šla zdaj polža samo zaradi moje radovednosti po polovidi skupaj z lupino rezati. Je pa res, da me močno mika videti, kako leze po rezilu od noža, ampak to je že druga kategorija poskusov. Brez crkjenih in razčežanjenih živali.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1105
23.11.2012 11:31:26   
mateyka

Jah, predvidevam, da je podobno kot pri bedrci od piščanca. Mišice so s kitami pritrjene na hrustančni del kosti. Polži se pa vseeno malo razlikujejo od moje zgradbe, no. No, saj se piščanci tudi, ampak vseeno, je ena druga kategorija. A ni tako?

zakaj, ker majo kost zunaj in meso notri? sej pritjeno je lahko še vedno enako. user posted image

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1106
23.11.2012 11:33:18   
chezAnA
Čisto možno, da je na podoben način. Ampak tega ne vem in zato sprašujem tiste, ki to vejo. Hauser posted image

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1107
23.11.2012 11:35:31   
chezAnA
Mogoče bi pa to vedel kakšen sladokusec. JAz jih š enisem jedla, predvidevam pa, da se take podrobnosti v zgradbi dajo opaziti, če jih kdaj od znotraj od blizu pogledaš. Čeprav po drugi strani ... Verjetno ... Če ješ polža, verjetno poskusiš ne razmišljati o tem, da ješ polža in kako je pritrjen v hišicouser posted image

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1108
23.11.2012 11:52:10   
Izabelina
user posted image user posted image

zanimiva debata tole s polži, piščanci in kostmi...

js mam gnezditveni sindrom, upam, da se zadeva čimprej zaključi, da se lepo soočimo z novo situacijo (in ne o njej samo teoretiziramo) in da potem pridemo nazaj v naše stare tirnice (oz. na novo posodobljene pač)...

skratka naveličana vsega čakam, da pride tole dete ven...

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 1109
23.11.2012 12:15:18   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina

a si čez PDP?

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 1110
23.11.2012 13:03:32   
Izabelina

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina

a si čez PDP?

ne še, pri prvi sm bla čez rok... zdej v drugo se počutm tko, kot da sm čez rok že ceu mesc... user posted image

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1111
23.11.2012 13:19:05   
mateyka
ooo, boga pikica; sej bo user posted image
ja, ni lahko biti napihnjen in okoren v zadnjem trimesečju; mene je ta čas najbolj zdelal.. ampak imamo tolažbo, nobena ni bila noseča forever user posted image

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 1112
23.11.2012 13:51:40   
ronja
drugače pa je treba vedet svoje E-je, pravim jaz. niso namreč vsi E-ji škodljivi ali umetni. tudi citronska kislina ima svoj E, pa vitamin B3 in čebelji vosek npr. pa še kaj benignega bi se našlo..

Podpis. Tudi askrobinska kislina je svoj E, pa klorofil, ki je v vsaki zeleni zelenjavi in ga tako čislamo, če je pa v bonboniih, je pa to hudič od hudiča, samo zato, ker je Euser posted image Moja mami je tak frik, bognedaj kako umetno barvilo - uporablja pa svašta drugih reči, ki so daaaaaleč hujše;).
Ne, rumena, zelena in večinoma tudi rdeča barvila so navadno naravna in niso strupena, ker je ceneje dobit naravna kot sintetizirat umetna. Tako da ta praviloma niso hudič;). Betakaroten (rumeno barvilo) je recimo celo zdrav, klorofil tudi, telo dejansko ne ve, a je nekaj naravno pridobljena molekula ali umentauser posted image , če eno ni škodljivo, tudi durgo ni. Je pa res, da je v naravniih vedno večja variabilonost, zato so naravni vitamini navadno bolj učinkoviti kot sintetični, vendar noben od teh ni škodlijv.
In se strinjam, če narediš 2x na leto obarvano torto, od tega noben ne bo umrl, če ne daš glih arzena notuser posted image .
Edino modro barvilo je vedno sintetično, ker ga je v naravi hudimano težko dobit, vsaj lepo sinje modro barvo in je tudi med bolj strupenimi. Ampak če poješ košček modre torte, te tudi ni konec od tega;). Pravilo pavca pa je, da višja, ko je številka, bolj verjetni so str. učinki, do 400 je navadno še nekak, nad 400 pa večji problemi. Je pa treba malo pogledat stranske učinke - če je to driska, pa je zato ne dobiš, potem nekak ni panike, a ne? Sicer pa ma ta učinek tudi en kup sadja, pa ga nihče zato ne odsvetuje;).

Čežana, ptiči imajo slamici podobno napravo, ki se ji reče kljun;). Sicer pa se da čreve potem ven potegnit, poleg tega ptiči dostikrat hišico pri tem tudi zmrcvarijo, samo da tistih hišic ti ne vidiš;).

Vem, da so notranji organi skriti v hiški in vem, da ima polž kri. Še vedno ne vem, na kakšen način sta pritrjena polž in hišica skupaj. Nekje se konča mehki del in začne trdi, ane. Kako?? Kaj je tam vmes?

Nič ni vmes. Kako je pa noht pritrjen na tebe? To je tudi trdi del, spodaj si pa ti, cela mehkauser posted image Enako je pritrjeno, pač vmes je membrana, ki je pritrjena na notranjo steno hišice oz. notrjanja stena hišice je sestavljena iz membrane, ki je pod trdno kalcificirano snovjo. Kaj točno ti tu ni jasno?

Pa kako dihajo rakovice? Podobno kot žabe?

O, madona, NEEEEE!!! Niti približno ne! Žabe so dvoživke, ki imajo pljuča in dihajo s pljuči, malo pa skozi kožo, rakovice dihajo na škrge. podobno kot paglavci, to ja, ne pa kot odrasle žabe! Sicer pa jim ni glih vseeno. Škrge morajo met mokre, potem lahko dihajo zrak oz. kisik, ki se na njih stopi v vodi. Če so škrge suhe, rakovica umre. Ene živalske vrste lahko dolgo "držijo dih", samo to ne pomeni, da takrat dihajo;). Tudi kit je celo večnost pod vodo, pa to ne pomeni, da pod vodo diha;).

Nimam pa toliko raziskovalnega duha v sebi, da bi šla zdaj polža samo zaradi moje radovednosti po polovidi skupaj z lupino rezati.

Ni treba. Samo enkrat se po dežju sprehodiš, pa ga je ziher kdo zgazil namesto tebe;). Evo, da ti ga ne bo treba mrcvarit;)
Evo
Pa še ena. Če te več zanima, pa poguglaj snail anatomy ali pa snail shell anatomy ali snail shell structure.
če imaš probleme samo s predstavo, potem pa ti povem, da so polži zelo podobni školjkam - te si pa verjetno že jedla, ne? In si pojedla samo mehki del, verjetno;), lupino pa pustila. in si ju morala ločit, ne? Si videla, da sta skup pritrjena in se pač ena stvar konča tam, kjer se druga začne, nič misterioznega, tako kot pri vseh ostalih živalih, mrene in kite, v glavnem kolagen, če želiš prav molekulo;).

Izabelina, ti želim, da ti hitro mine, vem, da se fuuuul vleče! Vsakči naslednjič bolj! Daj, povej, punči, s katero debato te lahko kratkočasimo, kaj te zanima? Kako muha gleda z vsemi milijoni očesc? Ali rajši tektonika plošč? Zakaj vulkani bruhajo? Kdo je bil Orfej? Kako je bilo ime njegovi ljubici? Ali mogoče se sprašuješ, če so kače, ki jih je mela Meduza namesto las, tudi njo pikale? V tem primeru ji je bilo še težje živet s sabo kot tebi zdaj;). A sem te vsaj malo v dobro voljo spravila?user posted image

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1113
23.11.2012 14:15:18   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Ali mogoče se sprašuješ, če so kače, ki jih je mela Meduza namesto las, tudi njo pikale?

mene pa zanima en paradoks. vsak ki je videl meduzo, se je spremenil v kamen. zakaj pa se kače niso??? sej niso ble slepe, gledale s jo pa skoz, ker so jo nonstop mele pred očmi - saj so ji rastle na glavi. torej, kje je konsistenca v tej legendi?? vsaj une okol obraza bi morale bit kamnite, če so že une zadaj gledale v narobno smer user posted image
in tud, kaj je Meduza rabla kače na glavi, če je vse prej okamenela; niso mele kej dost dela s strašenjem in pikanjem tele kače.. pa zakaj so kače v teh mitoloških filmih vedno še žive tudi ko ji Perzej glavo že odreže.. "lasje" pa ja ne ostanej živi user posted image

evo, tok mam jaz o tej Meduzi za povedat.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 1114
23.11.2012 14:30:14   
hedviga
Ok...polži: zakaj pa lazarji nimajo hišice?

Špelca in Mihec 9.2.2009

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1115
23.11.2012 14:53:52   
ronja
saj so ji rastle na glavi. torej, kje je konsistenca v tej legendi??
One so bile del nje ali pa imune na urok;). Kako je v filmih ne vem, v Schwabovih pripovedkah mislim, da ni nič napisano o tem, da bi kače na glavi še živele, res pa se ne spomnim toliko, da bi bila ziher;) Bom preverila naslednjič, ko gremo k dediju.

hedviga, tudi morski polži so mariskateri brez hiške. Ne rabijo je vsi oz. ni se vsem razvila. Če vrsta vseeno preživi brez, je ne rabi nujno. Hiška je lahko selekcijska prednost, ker te težje pojejo, vendar je energetsko potratna za naredit, tu je vedno en balans in na začetku grejo ene vrste v to smer, druge pa v drugo.
Sicer pa mislim (nisem 100%), da so jo lazarji imeli, pa jim je zakrnela, ker je pač niso rabili (se gibljejo tam, kjer se lahko skrijejo, niso tako na udaru, mogoče niso tako okusni, so težji za pojest?).

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1116
23.11.2012 18:31:37   
lily32
Tiste, ki ste svoje otroke že peljale v hišo eksperimentov, a je primerna tudi za triletnike?

Sem bila z osnovnošolci na naravoslovnem dnevu in je bilo super. Zdaj pa imamo organizirano eno zadevo in razmišljam, a bi večjo peljala. Se ne vem odločit, če bo zanimivo naši triletnici ali bi bilo smiselno še kakšno leto počakat.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 1117
23.11.2012 19:20:00   
bubu_bibi
zdravo čvekarice-mamice. upam, da dovolite, da se malo vmešam, čeprav je moj Malček 4 ure v vrtcu, mi je vaša debata izredno zanimiva in prijetna za brat, ker se res skoraj ne kregate. pa še veliko idej imate, sicer večina jih je zame prehuda, ampak enkrat bo treba začeti tudi s tem, česar še toliko ne obvladam oz izbrati to, kar je za nas izvedljivo.

point mojega posta torej: vidim, da debatirate o živalskih fenomenih, imam še jaz dilemo, mogoče bo še kateri zanimiva in mogoče bo ronja imela nanj odgovor. torej: on maček, ki se ga 'uporablja' (pardon, ne vem, kako naj bolje napišem) za 'proizvodnjo' one kave (ime mi je ušlo iz glave, pardon), a on je izključno ta zrna, ali še kaj drugega? in ali je to posebna vrsta mačka, ali pa za ta namen lahko 'uporabiš' katerega koli sosedovega mačkona?

lep večer in pozdrav!

Pričakala sva! :)

(odgovor članu lily32)
Neposredna povezava do sporočila: 1118
23.11.2012 19:38:14   
ronja
bubu bibi, pojma nimam, o kakih mačkih in kavi ti to govorišuser posted image user posted image Za proizvodnjo kave rabiš kavina zrna, ne pa mačkovuser posted image , verjetno govoriš o čem tretjem, samo res nimam pojma, o čem...

Danes smo mele temo Pepelko, ker gremo jutri gledat predstavo (ne vem ali lutke ali gledališka):
- najprej sta prebirali lečo iz moke (kot pepelka iz pepela); ko sta se naveličali, smo ubrale metodo brihtnih nepravljčnih punc in zadevo lepo presejaleuser posted image
- potem sem jima narisala čeveljček na karton in sta ga premazali z lepilom in posuli z bleščicami, potem pa še izrezali.
- medtem, ko se je to sušilo, sta delali kolesa za voz iz buče, ki ga bomo naredile jutri po predstavi, ko se vrnemo domov (nismo mele buče gor)
- zvečer smo naredile še krone in sta plesali "valček" kot princ in princeska (sta se pravilno držali - kot pri standardnih plesih:)
- zdaj gremo še enkrat prebrat knjigico in smo za danes zaključine:)

Jutri pa nas čaka buča, ki bo voz, pa še kar nekaj drugih ustvarjanj na to temo, verjetno bo še v nedeljo in ponedeljek aktualno. Čeprav se mi že malo mudi s škrati, ker bo treba knijge vrnit v knjižnico:D. Ampak dokler bosta uživali v tem in glede na to, da mam še kakih 20 idej za ponucat... bomo mele še malo pepelko;).

(odgovor članu bubu_bibi)
Neposredna povezava do sporočila: 1119
23.11.2012 19:45:01   
bubu_bibi

bubu bibi, pojma nimam, o kakih mačkih in kavi ti to govorišuser posted image user posted image Za proizvodnjo kave rabiš kavina zrna, ne pa mačkovuser posted image , verjetno govoriš o čem tretjem, samo res nimam pojma, o čem...

ja, ronja, to vem, samo je neka vrsta kave, ki pač zahteva mačka kot vmesno stopnjo in potem se praži ta pokakana zrna. grem googlat, kako se kliče kava. evo Kopi Luwak: http://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak! tam sicer piše, kako se kliče vrsta mačka, samo ne vem, če mu je dovoljeno jest še kaj drugega, oz. a živi on prosto v naravi ali ga imajo v kletki, ali kako? sem mislila, da mogoče veš oz ve katera od vas. hvala vseeno.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 1120
23.11.2012 20:07:47   
Paštetka
IZVIRNO SPOROČILO: bubu_bibi

ja, ronja, to vem, samo je neka vrsta kave, ki pač zahteva mačka kot vmesno stopnjo in potem se praži ta pokakana zrna. grem googlat, kako se kliče kava. evo Kopi Luwak: http://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak! tam sicer piše, kako se kliče vrsta mačka, samo ne vem, če mu je dovoljeno jest še kaj drugega, oz. a živi on prosto v naravi ali ga imajo v kletki, ali kako? sem mislila, da mogoče veš oz ve katera od vas. hvala vseeno.

Te mačke imajo v kletkah in jim dajo samo kavina semena za jest. Potem to pokakajo in ostanejo samo kavina zrna. Od teh mačk je ta drekec oz. ta kavina zrna relativno čist in zgleda "bel" oz. so kavina zrna zlepljena skupaj.
Drugače pa te mačke tudi v naravi jejo kavina zrna in verjetno še kaj drugega, ker je blato s semeni bolj temno.
To ni niti približno podobno sosedovemu mačku user posted image

Jaz sem to kavo pila eni pol leta nazaj. user posted image

< Sporočilo je popravil Paštetka -- 23.11.2012 20:09:47 >

Neposredna povezava do sporočila: 1121
23.11.2012 20:19:25   
ronja
joj, pojma nimam, prvič sem slišala to, da bi jedli od mačkov pokakana zrna kot specialiteto:D. Vem, da jemo čebelje bruhanje kot tradicionalni slovenski zajtrkuser posted image , pa še zelo dobro je, ampak za tole mačjo zadevo pa res prvič slišm, sem pa prav vesela, da sem se nekaj novega naučila:), hvala:). Se vidi, da nisem kofetarica, edina kava, ki jo pijem je iz ječmena, una bela od naših babic, haha:D

Neposredna povezava do sporočila: 1122
23.11.2012 20:22:42   
bubu_bibi
Paštetka - hvala. Saj vem, da v naravi jejo tudi kavina zrna in sadje in še neke male žuželke, samo nisem vedela kako je pri 'proizvodnji' kave. Hvala za pojasnilo. Kako kaj s tvojim fantkom oz njegovo peto?

(odgovor članu Paštetka)
Neposredna povezava do sporočila: 1123
23.11.2012 20:24:59   
mateyka
a je maček kaka metlica? kao kavina metlica? user posted image
poznam navadne mačkone, pa mačkone v kotu, ki se jim reče prah sicer, pa une v nosu, pol je pa počas konc..

lily32, mislim da je hišo eksperimentov še mal za počakat pri teh letih..
naša je pa še vedno v paleontologiji..

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 1124
23.11.2012 20:28:26   
ronja
lily, L. je 3 leta, pa bi 100% uživala v hiši eksperimentov, so bili enkrat na jajčkologiji zunaj (so meli predstavitev zunaj) in sta obe totalno uživali! Sicer še nismo šli, ker vedno nekaj vmes pride, ampak res moramo! Vseh poizkusov še ne bo razumela, ampak po moje ji bo vseeno zanimivo, če ne drugega tistih milijon ogledal, pa to:). Moji sta obe navdušeni nad poizkusi, vedno za, če delamo doma, pa zadnjič sem mela tudi 2 triletnika na obisku in sta tudi takoj not padla, pa smo delali ful enostavne reči, tako da po moje ne moreš falit.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 1125
Stran:   <<   < Prejšnja stran  43 44 [45] 46 47   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  43 44 [45] 46 47   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?