RE: za tiste, ki imate otroke doma (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja

Sporočilo

ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 11:15:53)

uškinamama, mi smo zdaj veliko zunaj, danes so lutke, ustvarjale pa še nismo kaj prida, nekaj malega...

aja. jaz se pa psihično pripravljam na uvajanje dveletnika v vrtec. želi iti, odreči mu ravno ne morem user posted image itak bo po želji tam. samo ko se spomnim od prvič...

Čakaj, zdaj pa nič ne štekam? Če želi iti in bo samo po želji tam in je bilo tako tudi prvič - zakaj je potem bila mala proti? Saj če ni hotela, pa ni šla, ne?

uškinamama -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 11:22:03)

Khurde , jaz nič ne slikam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] .

Vzela sem obično plastično posodo za solato. Notri nalila vodo in zmetala stvari. Ene so potonile ene plavale in tako so tudi ostale zamrznjene v ledu. Naslednji dan sem vela skledo ven, jo oblila z vrelo vodo da je padel led ven...

Morem najti en link, kjer je bilo to gor...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Ronja, pogrešam (vas) in objave na blogu  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

khurde -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 11:23:11)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

aja. jaz se pa psihično pripravljam na uvajanje dveletnika v vrtec. želi iti, odreči mu ravno ne morem user posted image itak bo po želji tam. samo ko se spomnim od prvič...

Čakaj, zdaj pa nič ne štekam? Če želi iti in bo samo po želji tam in je bilo tako tudi prvič - zakaj je potem bila mala proti? Saj če ni hotela, pa ni šla, ne?

ma, pomoje jaz slabše prenašam uvajanje kot mladički [sm=smiley36.gif] sploh jok, ki je bil pri prvi sicer samo ta prvi teden, potem pa ne več, ker je rada šla. samo mi je tko... čudno. en tak mejnik se mi zdi, ko se zavem, da rastejo [sm=smiley36.gif]

ti, ronja, kej se na facebooku oglasi [sm=jezicek.gif]

khurde -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 11:25:33)

uškinamama, hvala za opis [sm=smiley1.gif] bom pogledala, katera skleda sploh paše v naš majhen zamrzovalnik [sm=jezicek.gif] ideja mi je super, pa še na led sta mahnjena, itak. samo ga bosta pomoje prej pojedla kot počakala, da se začne talit [sm=smiley36.gif]

ronja, ko si ravno tu nekje na rr in imaš možnost pridobitve informacije [sm=smiley36.gif] katere rastline privlačijo črmlje? na netu večinoma piše bolj za čebele in metulje, pa me zanima, če je kakšna, ki še prav posebej čmrljem diši? zaenkrat sem opazila, da se radi okoli salvij sučejo.

uškinamama -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 11:36:11)

http://countingcoconuts.blogspot.com/2010/07/frozen-fun.html

Evo. Nekaj podobnega.

ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 11:50:19)

sploh jok, ki je bil pri prvi sicer samo ta prvi teden, potem pa ne več, ker je rada šla. samo mi je tko... čudno.

Pa če jim ni treba it... ne štekam čist - a tudi jokajo, kadar samihočejo it??? Ali imaš potem urnik, da takrat pa takrat pa morajo it ali kako? Mislim, ker si že velikokrat pisala, kako je tebi lažje, če sta doma, ju pa vseeno daješ zdaj oba v vrtec, pa mi ni čisto jasno, zakaj - če tebi ni, onadva pa občasno jokata... Mislim, po pravici povedano, sama, kadar imam možnost, jo z veseljem izkoristim, da pač ne gresta, če nočeta (recimo danes sta šli na lutke namesto v vrtec - grozna mama:D). Kadar moram v službo, tako ni izbire, amapk če pa je, kot pri tebi, potem pa ne razumem... sem te že parkrat hotela vprašat, pa je bilo vedno kaj. Kako ste sicer kaj? piši mi kaj, da vem, kako ste se znašli po novem:)

uškinamama, naslednjič lahko narediš v ledenih kockah, pa jih ene obarvaš, druge pustiš neobarvane, je zanimivo, ko se potem to skup topi in se barve mešajo, itd... (samo svinjsko je - na to se pripravi). Mi imamo trenutno čisto zabasan zmrzovalnik, tak da se take fore gremo bolj pozimi, ko dam na balkon:D.
Sicer pa pridemo kaj pogledat, čim bo dedi vse pospravil do te mere, da bo prostor za nas;). Punci tudi dostikrat omenjata uško;). Kartico ste že dobili?

ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 11:55:52)

khurde, katero vrsto želiš imet? Sicer imajo zelo radi konjsko grivo, pa deteljo, pa še "strokovni" odgovor:
kakšne z dolgim cvetnim vratom...usnatice in metuljnice..za vrt da je lepo...recimo kakšen naprstec...preobjede...
sicer pa sadno drevje, maline,...detelja,...
vrbe spomladi..
paradajz
:)
mah veliko samo da ni regrat, al pa una jalova..hortenzija..kaj jast vem...
kadulje, mrtve koprive...
take

ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 11:59:04)

fajn je da je že kaj kar cveti bolj zgodaj, pa kaj drugega kar cveti kasneje...da ne cveti vse isti čas pa pol nič
trobentice ja, zvončki ne

Izabelina -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 12:09:40)

Eva pa uživa v vrtcu, ko jo vprašam, če bo še šla vstane in reče "pejve" (prosm ne me vprašat kje je slišala besedo pejve, ker sm js alergična nanjo, ker ni pravilna)... nikol ni jokala; z veseljem gre in potem ful navdušeno opisuje kaj so delal... tko, da so bli moji strahovi samo moji in čisto nepotrebni!

me pa zanima kako ste se to zmenil v vrtcu (nasledn tedn mamo menda roditeljski pa govorilne)? pa ko so malčki ostali doma ob rojstvu dojenčka, js bi rada da je vsaj prva dva, tri mesece doma... kako ste to povedal v vrtcu oz. a to ste otroke izpisal (a jim ne gre potem mesto in minus točke ob vpisu)? al pač samo niso hodili, plačevali ste pa polno ceno? (tale je mal kruta za nas z eno plačo)...

ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 12:14:32)

Izabelina, nisem ju izpisala, ker ju vpisat ne bi več mogla nazaj, tako da sva skoz plačevala in mesto je stalo. Povedala sem pa čisto tako - najprej sem diplomatsko vprašala, kaj oni mislijo o tem, povedala, da se pediatrinja ful strinja, pa da se mi zdi tako fajn, pa so bili vsi za:).

khurde -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 12:42:27)

ronja, vrst čmrljev pa še nimam naštudiranih [sm=smiley36.gif] hvala pa za nasvete, bom malo pregledala po netu. se pa nisva razumeli glede vrtca. joka nihče, trenutno. večja itak kar leti tja, kadar gre in vsak ponedeljek veselo čaka, mali še ne hodi, začne v slabem mesecu, se pa ful veseli in vedno hoče z večjo v igralnico. samo jaz ne pričakujem nekega čudežnega uvajanja brez joka in tega me je ''strah''. ne ravno strah, nek nelagoden občutek. o tem joku sem pisala. pri uvajanju, ki se ga zelo redki lahko izognejo. pa ne pričakujem, da se mu bom... že vnaprej kompliciram [sm=smiley36.gif]

imamo pa načeloma ''določene'' dneve. recimo starejša je ponedeljek in petek tam, ker imajo vzgojiteljico, ki jim je lani dajala ''domače naloge''. imeli so plišasto igračo, ki je vsak petek šla z nekom domov, v ponedeljek pa prišla nazaj, skupaj s parimi slikcami dogajanja, malo napisanim, otrok, ki je igračo gostil, pa je bil spodbujan, da je kaj sam povedal. letos nameravajo v petek dati naslov ene kratke povesti, pravljice, ki naj jo otrok čez vikend prebere s starši, v ponedeljek pa jo intepretirajo v vrtcu in na to temo kaj delajo. to mi je všeč, ker spodbujajo tudi aktivnost staršev in neko sodelovanje z vrtcem. kaj pa vem.

izabelina, pri nas samo odštejejo stroške prehrane za čas, ko je ni. izpisat ne morem, ker ne bomo not prišli. bi šla prej v prvi razred kot nazaj [sm=smiley13.gif] pa še rada hodi, takrat ko gre. rezervacije pa so pri nas možne samo poleti in še to samo en mesec, takrat zaračunavajo polovično ceno.

Zora* -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 12:51:04)

Izabelina, vprašaj v vrtcu, če v vaši občini obstaja rezervacija. Nekatere občine jo imajo, druge ne. Tako plačaš le del cene (v MOL 30% tega kar sicer plačuješ). MOL ima možnost rezervacije 1-2 meseca preko poletja. Med šolskim letom pa jo lahko koristiš zaradi zdravstvenih razlogov. Mi smo tako izkoristili 2 meseca, ostalo pa plačevali.

ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 12:56:32)

samo jaz ne pričakujem nekega čudežnega uvajanja brez joka

Ja, to mi ni bilo jasno - ker prej sem te razumela, da greta v vrtec, kadar pač hočeta it - in mi ni bilo jasno, zakaj bi potem jokala... Ker če bi potem pri uvajanju rekla, da ne, pač ne bi šla - tako pa imaš v bistvu enako kot vsi ostali, ni razlike, samo da nista toliko dni kot pri zaposlenih starših - tako da zdaj mi je čisto jasno, če pač mora bit tista dva dni tam, se zgodi, da pač kdaj noče, sploh na začetku;)

uškinamama -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 12:58:19)

Ne , Ronja, kartica še ni prispela do nas.

ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 13:04:34)

klinc, k dediju na vašem koncu je že prišla... NIsem pa vedla poštne številke in kot rečeno, mal smo zamutile naslov, se mi zdi... Upam, da vseeno pride... Če ne, dobite pa novo[sm=smiley1.gif]

manna -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 13:11:50)

Izabelina, ne moreš je izpisat ker je potem ne boš več mogla vpisat, vsaj pri nas je tako. Če izpišeš, si zaključil s tem vrtcem. Pri nas se je dalo tako, da je kao manjkala iz zdravstvenih razlogov in smo celo leto plačevali 50% cene (ja, denar vržen skoz okno) Taka odsotnost mora biti v našem vrtcu zaporedna in neprekinjena vsaj 20 dni.
Letos so pa po novem uvedli, da moraš za take vrste odsotnost prinesti zdravniško potrdilo in še potem plačuješ nek pavšal ki ti ga oni določijo, tako da če bi šele letos jaz bila na drugi porodniški, se ne bi mogli kar tako it.
Po mojem je najboljš tako kot pravi Ronja, ti pojdi lepo iskreno povedat da bo hčerka manjkala 2-3 mesece in vprašaj kako se v takem primeru plačuje.

khurde -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 13:19:40)

samo jaz ne pričakujem nekega čudežnega uvajanja brez joka

Ja, to mi ni bilo jasno - ker prej sem te razumela, da greta v vrtec, kadar pač hočeta it - in mi ni bilo jasno, zakaj bi potem jokala... Ker če bi potem pri uvajanju rekla, da ne, pač ne bi šla - tako pa imaš v bistvu enako kot vsi ostali, ni razlike, samo da nista toliko dni kot pri zaposlenih starših - tako da zdaj mi je čisto jasno, če pač mora bit tista dva dni tam, se zgodi, da pač kdaj noče, sploh na začetku;)

ma, ni nujno, da je tam, če noče, samo ta večja hoče in načeloma so to dnevi, ko malo več dogaja oz. ko ve, da bo, recimo, ela prinesla igračo nazaj in slike in povedala, kaj so počeli [sm=smiley1.gif] pa če je po dolgem času dež, rada gre, ker se vozijo po avli s poganjalci, grejo v telovadnico. kakšen dan pa preprosto mora it, ker imam tudi sama kakšno obveznost. predavanje, izpit itd. in če je slučajno tako, da tisti dan pa pač ne bi šla, ni možno, da ostane doma.

za uvajanje so mi že prvič rekli, da je fajn dat čez in to je to, ker če takrat doma ostaja, ko hoče, samo podaljšuješ zoprno obdobje. ker ne vem, če se da tudi uvajat po želji otroka oz. itak se da, samo ne vem, kako se to izpelje in kako izpade, pa koliko časa traja... če ima katera izkušnje, na plan z njimi, prosim. in če bi bila vzgojiteljica sploh naklonjena temu... ma, sej ne vem, če sploh napišem tko, da se da razumet [sm=jezicek.gif] ker zdaj se poigravam z mislijo, da bi se uvajal tudi po svoji želji, prva se ni, ker takrat so me vsi bližnji prepričevali, da je vrtec nujen in oh in sploh fajn, pa da mora tam bit, nekak tko kot pri izabelini... in sem popustila.

ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 14:13:47)

rva se ni, ker takrat so me vsi bližnji prepričevali, da je vrtec nujen in oh in sploh fajn, pa da mora tam bit, nekak tko kot pri izabelini... in sem popustila.

Razen mene, hehe, jaz sem ti napisala isto kot Izabelini:). Vrtec ni nujen za otroka - vrtec je nujen za starše, ki moramo v službo;) Sama nisem bila v vrtcu in sem hudo nesocializirana, kot vidite[sm=jezicek.gif]. Ne vem, težko bit pameten, samo če bi sama imela možnost, sigurno ne bi otroka silila v vrtec, če bi lahko bil z mano doma... Ronji ni bil problem, dokler je šla samo, kadar je hotela, ko je pa morala it, je pa nastal problem. Samo v službo pač moraš, nimaš kaj. Če pa bi lahko izbirala, bi sigurno izbrala drugače.

Izabelina, mi smo plačevali 100%, samo brez hrane az čas, ko ju ni bilo, edino čez poletje, ko je možna rezervacija, smo seveda izkoristili to možnost.

Kasija -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.9.2012 14:31:07)

khurde glede vrta mi tudi delamo na taki otroski razlicici vrta. imamo atrij, kakih 100m2. ne bom rekla, da se spoznam, se bolj sproti ucim. pri nas so zelo priljubljene maline. od malin raje imata samo svoj vrticek. tam sadita redkvice. smo sadili tudi korencke in solato, ampak ni slo (zaradi zemlje). zdaj imamo letos paradiznike, mini paradizniki so super, in zelisca - baziliko, pehtran, meto. od dreves imamo sadna, ampak se ni bilo kaj od njih, so mlada. robide so se, ampak to bolj jaz jem. v bistvu imamo v atriju samo zadeve za jest, predvsem sadne. moja gresta kar ven in si nabereta malico na poti do igrisca. poleg tega priporocam davidovo budelejo, ker privlaci metulje. svke se obnese, ker tudi privlaci zivali, disi, pa se lahko naredis sopek, posusis in potem naredite disece povstrcke. mi smo prisli sele do tega, da sem pobrala pridelek. sem si sposodila eno odlicno knjigo, pa se ne spomnim naslova. nekaj kot naravna bivalisca??? v glavnem v njej so opisane stvari, ki jih z otroci lahko naredis za na vrt. genialna! recmo bivalisce za bube, da postanejo metulji. pa naini nocnega opazovanja. cuda stvari. ce bi se spomnila naslova...
no, to so moje zaenkrat skromne izkusnje. aja, ne, se tast je prinesel narezana konkretna drva. taka, da lahko sedis na njih. so postala odlicna cesta za avtomobila, itak. pa so dovolj mala, da jih lahkosama premakneta. to najbrz ne spada pod rastline. ali pac? imam zeljo naredit skupaj z otroci sotor iz vej in fizola, ki bi rastel cez te veje. samo zdaj se bolj bliza cas iglujev.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.9.2012 17:01:32)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

khurde -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (13.9.2012 15:55:10)

uškinamama, sem malo link pregledala, zanimivo :)

kasija, mi probavamo tak vrt narediti, da je za vsa čutila. vid, voh, sluh, tip in okus, najbolj simpatičen link o tem je tale :) tko da vse živo pride v poštev, tut kako deblo [sm=smiley36.gif] pa pri tipu še razni drugi materiali. listje, kamni, lubje... sicer to že drugo leto počnemo, na obstoječem vrtu, kjer je že posajenih nekaj dreves, nekaj bi jih dosadili. pa nekak bi rada, da je tudi veliko rastlin, ki privlačijo žuželke in druga bitja k nam. letos smo imeli kar veliko možnosti za opazovanje čebel, nekaj metuljev, ćmrljev, kolibrijev... imajo pa mulčki pri babi tak šotor iz fižola in not mizico, pa stolčke. luštno. imam pa že kar nekaj let željo po temle:

[img]http://www4.slikomat.com/11/1027/4eo-PA2529.jpg[/img]

ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (13.9.2012 19:56:44)

kolibrijev
?? To se hecaš, ne? KOlibriji pri nas ne živijo...

khurde, counting coconuts je parkrat že čežana lepila. Ma dosti simpatičnih idej, samo ni pa to moj stil - mi smo na drugi strani obsesivne motnje pospravjlanja:D. pa zadnje čase (odkar ima 2 otroka:D) se mi zdi, da vse kupi - potem pa vrže skup take igrače, pa drugačne... se pa še vedno veliko najde, samo večinoma v starejših objavah, tak da tiste prečekiraj. Mi je pa všeč tudi ta ideja z risankami, to bomo tudi mi izvedli:) uškinamama, boljš da tega ne dam na blog, a ne?[sm=jezicek.gif]

mateyka -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (13.9.2012 20:03:25)

kolibrijev
?? To se hecaš, ne? KOlibriji pri nas ne živijo...

mislim da ona ne živi v sloveniji..

ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (13.9.2012 20:06:48)

mislim da ona ne živi v sloveniji..

Ne več? Vseeno se areala čmrljev in kolibrijev ne prekrivata kaj dosti... Rabijo zelo različne temperature... Ne vem, čudno je.

uškinamama -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (13.9.2012 20:25:44)

uškinamama, boljš da tega ne dam na blog, a ne?

Risanke? Med vsemi super idejami? Raje ne. [sm=jezicek.gif]

Stran: <<   < Prejšnja stran  21 22 [23] 24 25   Naslednja stran >   >>