|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  75 76 [77] 78 79   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: februarske mamice 2011
20.4.2011 15:23:16   
Teyla
Da se še jaz javim. Naša mala je spala danes ponoči 8,5h. Sem mojega vprašala, če je sploh še živa al kaj je zdaj to. user posted image
Dojke so bile pa polne, kot da bi mi kamne not naložil. user posted image   Zdaj se je že skuliralo.

Kako vam kaj vaši mali spijo čez dan? Naša vekrat zadrema, ampak nikoli več kot eno uro. Razen če je v vozičku ali avtu-tisto potegne tudi 5h, če je treba. Če smo pa doma, pa kot rečeno, ena ura spanja in konec. Pa potem je kao spet lačna, roke v usta in te fore...

Sem jo pa včeraj kopala in je tamala imela glavo pod vodo nekaj časa. Nenamenoma seveda. Sem jo obrnila še na trebušček, da ji je oči umil hrbet, pa je bilo vse ok. Potem pa kar naenkrat ji glava omahne naprej in čof v vodo. Seveda je bil jok dvesto na uro, men pa tako hudo, da sem kar jokat začela. Pa že prejšnji teden je bila ista fora, samo da jo je moj držal. Če se ta otrok ne bo bal vode, bo cel čudež, no. user posted image

(odgovor članu meta21)
Neposredna povezava do sporočila: 1901
20.4.2011 19:06:50   
cukica
Mi smo se danes cepili morem rečt,da je naš mali full bil priden.
Sedaj imava naslednje cepljenej 1.6.

Mere za seznamček pri 3 mesecih pa so:64 cm,6100g,...

17.01.2011 Nejc

(odgovor članu Teyla)
Neposredna povezava do sporočila: 1902
20.4.2011 19:48:17   
Anonimen
Pozdravljene po dolgem času!

Z našo štručko imamo cel kup težav. Poleg potrjene preobčutljivosti na laktozo, so se nam pojavili še flekci - AD. Sedaj pediatrinja sumi tudi na da ima naš pikec celialkijo. Obup, rekla sem pa kaj še pri pregledu in bo sigurno še kaj!

Zanima me, če se je katera kdaj ubadala s Atopijskem dermatitisom? Katero milo ste uporljale, katero kremo, prosim čom več nasvetov?! Ker sem čitso user posted image

Temenca imamo tudi huda sedaj celo po ušeskih in na obrveh. Sega pa pocelem skalpu in do polovice čela. Zadevo vsak dan namakava z olivnim oljem (diši že kot solatka user posted image ), potem pa čiščenje glave. Baje pri AD se odsvetuje kopanje, saj dokler je v taki obliki, pa še imamo ful kamna v vodi in se vse to pozna. Klavniček pa uporabljam za masiranje tisti, ki je v kompletu od chiccota z bunkicam, za rašplanje in razlesavanje ven luskic pa uporabljam takega proti ušem (na obeh straneh je glavniček), plastičen dobila v dmu pod glovnike za 1,7€.

Če kera kupuje aptamil 1 ga še vedno prodajam, prodam pa za 10% ceneje kot je v trgovini Lecler. Če kero zanima naj mi piše na zs mam pa 6 škatl prodam tudi po dve, samo da se mi stroški vrnejo saj malo, da bom lahko kupila posebno mleko, ki je 30€ samo eno pakiranje user posted image

< Sporočilo je popravil PilotGirl7 -- 20.4.2011 19:51:05 >

(odgovor članu trsica)
  Neposredna povezava do sporočila: 1903
20.4.2011 20:22:39   
Nina33
Hoj!
PilotGirl, mate pa res smolo user posted image . O AD nimam nč za svetovat, upam, de ne bo prav hudo.
Čukica, fajne mere user posted image , pa fino, de je lepo prenesel user posted image .
Teyla, spanje čez dan je pr nas tko kt pr vas - v posteljici max. kako uro, dve, v slingu pa do onemoglosti user posted image . samo kaj, ko ponoči ne spi 8,5 ur - bravo Teja user posted image user posted image user posted image . Pa ne sekiri se preveč zaradi tauhanja, samo na ušesa pa le pazi, de jih fajn osušiš poj.
Meta, nam so pa odsvetovali vlečenje kožice, ker se baje rada nazaj zapopa in je vse BV samo boli ga user posted image . Našmu starejšmu operacija itak (pomoje) ne uide, ima grozno fimozo (glavice sploh še videli nismo) pa še hidrokelo (ki se mu je pojavila pred enim letom!!!, običajno je baje "prisotna" že od rojstva in se do 1. svečke sama poštima) user posted image , mi je že zdej hudo, al kar se mora se mora - in če je že pod narkozo naj poj še kožico zrihtajo, de ga bo samo 1x bolelo reveža. Aja, pa baje ne operirajo (in ne probajo odlimat) ke do tretjega leta oziroma do ene pol leta brez pleničk, ker fantki baje iz firbca sami velikrat "pošlihtajo" take zadeve. Odvisno od fimoze se mi zdi, naš pomoje ne bo tak junak, de bi si tist dol potegnu. Nande je pa HB mnogo boljši glede kožice (se kar da, ne čisto, ampak kar), ima tut mal hidrokele, a upam, de bo šla nazaj, tko de...
Hayabusa, welcome back user posted image . Slikce sem si pa že na FB ogledala, prav profija sta, oba - fotograf in "model" user posted image . Upam, de bo bronhitis minil v tej "blažji" obliki in de bo Dunja tut zares še dolgo zdrava user posted image .
Eko, tolk za ncoj user posted image .
Lahko noč in lepe sanje!
P.S. Za razvedrilo pa še en filmček ali dva (čist kratka). user posted image

There's nowhere you can be that isn't where you're meant to be. ~~John Lennon

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 1904
20.4.2011 20:26:31   
zasi
IZVIRNO SPOROČILO: PilotGirl7

Z našo štručko imamo cel kup težav. Poleg potrjene preobčutljivosti na laktozo, so se nam pojavili še flekci - AD. Sedaj pediatrinja sumi tudi na da ima naš pikec celialkijo. Obup, rekla sem pa kaj še pri pregledu in bo sigurno še kaj!

Zanima me, če se je katera kdaj ubadala s Atopijskem dermatitisom? Katero milo ste uporljale, katero kremo, prosim čom več nasvetov?! Ker sem čitso user posted image

Temenca imamo tudi huda sedaj celo po ušeskih in na obrveh. Sega pa pocelem skalpu in do polovice čela. Zadevo vsak dan namakava z olivnim oljem (diši že kot solatka user posted image ), potem pa čiščenje glave. Baje pri AD se odsvetuje kopanje, saj dokler je v taki obliki, pa še imamo ful kamna v vodi in se vse to pozna. Klavniček pa uporabljam za masiranje tisti, ki je v kompletu od chiccota z bunkicam, za rašplanje in razlesavanje ven luskic pa uporabljam takega proti ušem (na obeh straneh je glavniček), plastičen dobila v dmu pod glovnike za 1,7€.

Če kera kupuje aptamil 1 ga še vedno prodajam, prodam pa za 10% ceneje kot je v trgovini Lecler. Če kero zanima naj mi piše na zs mam pa 6 škatl prodam tudi po dve, samo da se mi stroški vrnejo saj malo, da bom lahko kupila posebno mleko, ki je 30€ samo eno pakiranje user posted image

Atopijski dermatitis imam jaz osebno. In iz svojih izkušenj ti lahko povem, da prazaprav še nisem našla primernega mila za umivanje. Mogoče bi eventuelno eucerin lahko bil najboljši. Glede kozmetike za otroke pa res ne vem. predvsem naj bo čimmanj nadišavljeno in z brez dodanih barvili. Sicer pa čimmanj uporabljal razme te kozmetične preparate pa bo še najboljše. Res samo najnujnejše.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 1905
20.4.2011 20:46:12   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: zasi

Atopijski dermatitis imam jaz osebno. In iz svojih izkušenj ti lahko povem, da prazaprav še nisem našla primernega mila za umivanje. Mogoče bi eventuelno eucerin lahko bil najboljši. Glede kozmetike za otroke pa res ne vem. predvsem naj bo čimmanj nadišavljeno in z brez dodanih barvili. Sicer pa čimmanj uporabljal razme te kozmetične preparate pa bo še najboljše. Res samo najnujnejše.

Sej to je problem, da nobena krema ne ustreza, ali pa prejkaslej postaneš preobčutljiv. Vem tudi da nič deodorantov in kozmetičnih preparatov, mava vse mustelo od 0 naprej rojstva, pa je vseeno tko kot je. Drugače nimaš alergije na živila? Ker v veliki meri je AD povezan s tem tudi, ni pa nujno.

(odgovor članu zasi)
  Neposredna povezava do sporočila: 1906
20.4.2011 22:09:16   
Teyla
Pilotgirl vi pa res nimate sreče. Jaz imam kremo od musteleza suho kožo in baje pomaga tudi pri AD. Tu si lahko več prebereš. 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 1907
20.4.2011 22:22:37   
meta21
teyla, jaz sem prvega tudi kar naprej tunkala (seveda ponesreč) pa se ni bal vode, nikoli ni blo težav z umivanjem glave in ga že dobri 2 leti s tušem polijem po glavi, ko ga umivam pa se samo smeji. Brez skrbi, samo malo se ustrašijo (jaz mu pravim, da se naj ne dela finega, ker je še dobra 2 meseca nazaj ves čas tavhaluser posted image )

pilotgirl, ojojojojuser posted image . Sploh ne vem, kaj naj ti rečem ... user posted image O AD pa mislim, da je kar nekaj odprtih tem, ker je precej pogost v taki ali drugačni obliki. Za aptamil pa odpri novo temo, ga boš lažje prodala.

cukica, bravo za cepljenje in mereuser posted image

nina, saj nam so v MŠ tudi rekli, da naj samo toliko kolikor gre, pol me je pa pediater, ki je nadomeščal našo P "podučil" da je to treba zrihtat do 1. rd, da je neumnost, da mame svarijo pred vlečenjem kožice dol in da so vere ravno zato predpisale obrezovanje, ker so fantje na veliko umirali zaradi zastrupitev (pod kožico menda kar mrgoli).

(odgovor članu Teyla)
Neposredna povezava do sporočila: 1908
21.4.2011 7:31:55   
trsica
IZVIRNO SPOROČILO: Teyla

Sem jo pa včeraj kopala in je tamala imela glavo pod vodo nekaj časa. Nenamenoma seveda. Sem jo obrnila še na trebušček, da ji je oči umil hrbet, pa je bilo vse ok. Potem pa kar naenkrat ji glava omahne naprej in čof v vodo. Seveda je bil jok dvesto na uro, men pa tako hudo, da sem kar jokat začela. Pa že prejšnji teden je bila ista fora, samo da jo je moj držal. Če se ta otrok ne bo bal vode, bo cel čudež, no. user posted image

A daj no. Učita jo zadrevat dih, da bo potapljačica. user posted image  Vsakemu se zgodi, ko so pa tako gumijasti. user posted image

da bomo fit,
100 TREBUŠNJAKOV v rit,
pa še malo seksa,
da nam ne bo treba čokoladnega keksa.

:D

(odgovor članu Teyla)
Neposredna povezava do sporočila: 1909
21.4.2011 7:37:29   
trsica
IZVIRNO SPOROČILO: Nina33

Meta, nam so pa odsvetovali vlečenje kožice, ker se baje rada nazaj zapopa in je vse BV samo boli ga user posted image . Našmu starejšmu operacija itak (pomoje) ne uide, ima grozno fimozo (glavice sploh še videli nismo) pa še hidrokelo (ki se mu je pojavila pred enim letom!!!, običajno je baje "prisotna" že od rojstva in se do 1. svečke sama poštima) user posted image , mi je že zdej hudo, al kar se mora se mora - in če je že pod narkozo naj poj še kožico zrihtajo, de ga bo samo 1x bolelo reveža. Aja, pa baje ne operirajo (in ne probajo odlimat) ke do tretjega leta oziroma do ene pol leta brez pleničk, ker fantki baje iz firbca sami velikrat "pošlihtajo" take zadeve. Odvisno od fimoze se mi zdi, naš pomoje ne bo tak junak, de bi si tist dol potegnu. Nande je pa HB mnogo boljši glede kožice (se kar da, ne čisto, ampak kar), ima tut mal hidrokele, a upam, de bo šla nazaj, tko de...

katerega pediatra pa imaš? user posted image  nam je že pri ta prvem rekel, da pri vsakem kopanju potegnemo malo dol. na enem izmed pregledov je pa on potegnil do konca, da je celo malo zakrvavel. zdaj, pri davidu, pa že vidimo pol glavice.

da bomo fit,
100 TREBUŠNJAKOV v rit,
pa še malo seksa,

(odgovor članu Nina33)
Neposredna povezava do sporočila: 1910
21.4.2011 7:43:49   
trsica

pa res nimaš sreče user posted image

da bomo fit,
100 TREBUŠNJAKOV v rit,
pa še malo seksa,

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 1911
21.4.2011 8:02:59   
trsica
pa še jaz eno vprašanje user posted image
pravijo, da so dvojčki majhni in suhcani. a moja dva sta že prav overweight. za kar sumim tole umetno mleko hipp. če primerjam kg od starejšega (ki je bil izključno dojen), je imel toliko kg (kot jih imata onadva zdaj) šele pri štirih, petih mesecih. pa ni da ful nekaj jesta, še vedno jesta po 90-120 ml na obrok. david se mi prav smili, ko je tako zavaljen, da se komaj premika. user posted image  nadja je sicer malo boljše, a vseeno. user posted image  včeraj sem ju na približno zvagala in naj bi on imel 6600g in ona 5800g. user posted image  patronažne ne želim klicat, ker je mal čudna. a mi ve znate kaj svetovat? naj pred mlekom dam čaj, da bi manj pojedel? pregled imamo šele 10.5. takrat bom še vprašala, če je kakšno drugo mleko še na voljo (aptamil ju zapira). komaj čakam, da jima lahko začnem dajat sveži korenček in jabolko. zihr je boljše od teh umetih substanc.

da bomo fit,
100 TREBUŠNJAKOV v rit,
pa še malo seksa,

(odgovor članu trsica)
Neposredna povezava do sporočila: 1912
21.4.2011 8:04:48   
trsica
HB za FB:

meta21, vse najboljše user posted image user posted image user posted image

da bomo fit,
100 TREBUŠNJAKOV v rit,
pa še malo seksa,

(odgovor članu trsica)
Neposredna povezava do sporočila: 1913
   [Brisano sporočilo]
21.4.2011 10:18:26   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu trsica)
  Neposredna povezava do sporočila: 1914
21.4.2011 11:13:32   
šebela
Hoj punce!
Pilot Girl ti pa res nimaš sreče, upam, da bo vse slej ko prej minilo....user posted image user posted image user posted image čim manj se sekirat, pa če se fant lepo redi, je to najbolj važno!!
Teyla, tvoja bo pa res potapljačica , mogoče si daj malo manj vode...
Trsica, ja pravijo, da dojeni dojenčki niso nikoli predebeli, tako da res mogoče probaj z malo čaja pred obrokom. Pa če jima daš manj, a potem jokata in nista sita.... sicer sem jaz vidla v posvetovalnici enga 3 mesece starega dojenčka, ki je imel 8kg, me je blo kr groza, je ležal kot en buhtelj na mizi, tako da tvoja dva sta po moje še normalna, se bo že pol zreguliralo, ko bosta normalno hrano jedla in bolj zrasla.

Mi pa smo tudi imeli malo cirkusa, se je Klari na blatu pojavilo malo krvi 2x in kličem pediatrinjo, ona pa nama kr napotnico za bolnico... je blo najprej rečeno, da nas bodo sprejeli na opazovanje... me je skoraj kap, če je čist zdrava, da še kaj faše.No, potem so jo končno pregledali in ugotovili, da je čist lepa in zdrava, so vzeli kri z alergijske teste. V glavnem sem jaz zdaj na dieti brez mleka in jajc - bom še shujšala. In rekli so, da ponavadi v takih primerih nič kaj ne ugotovijo, gre pa verjetno za kako preobčutljivost, na nekaj, kar jaz jem, ki potem mine. No jaz mislim, da ni nič hujšega, mogoče sem res kaj čudnega pojedla. Zdaj čakam na izvide, ki bodo naslednji teden... upam na najboljše, ker celo poletje brez sladoleda..... user posted image

< Sporočilo je popravil šebela -- 21.4.2011 11:15:28 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 1915
21.4.2011 11:21:10   
DIANE
Dan,zadnje case imam spet norisnico tamalega kljub vsem zavbam proti krcem nc kej ne pomaga edino res sm prav hvalezna da imamo ponoci mir vvecini do 4 zjutrej potem se pa zacne jok tamal se skos ced dan zbuja in histericno joka. Umirim ga pa s koroskimi kapljica tk da je prav fajn da obstajajo. Sedaj tut ne kaka vec toliko zadnje dneve vsak drugi dan se pokaka in to ful. Najbolj zalostna pa sem ko ga pristavim na dojko se zacne ful jokat in to samo cez dan mleka imam pa na pretektako da si ga tudi ven crpamker me zacne boleti. Vceraj sm malza probo malprobala z nastavkom podojit in je celo ratalo. Tk da sm se vsej mal pomirila. Drgc pa sedaj je recimo vcerajje jedel ob 5 zjutrej potem ob 12:30 in 14 ter potem tam nekje ob 8 zvecer ter danes zjutrej ob 5 in ob 10 sva mal jedla vendar z nastavkom vendar se je cez en cas zacel spet jokat. Potem sem probala se vseen po flaski dat ampak je popil tam 10mila spet jok. Nvem a ne je ful mal vcasih se je cartal z dojenjem kga je matralo zej pa odvraca tk da morem rect da gre kr menna jok. Men se kr zdidapremalo je. Tok je hudo k joka da sm vcas ze cist adijo. Morem parect da v vozicku je kr miren lepo spi tut do 4ure no sej vmes se joka sam ni sile ga pomirim. Pa zle sm ga zavila v tisto banano inga ful zibala in celo je zaspal bolj ga premetava bolje mu je. Uf zej sm se pa ful razpisala. PilotGrl7 ena moja znanka ima ad in ji najboljpomaga aderma. Samo cas ful hitro gre tok rastejo nasi malcki da je kr joj. Jaz se pa nisem nc dobila glece vrtca. A to dobis kaksnoodlocbo na dom?

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 1916
21.4.2011 11:26:06   
DIANE
Se opravicujem ker na ipadu ne vem kje so sumniki. U sabela drzim pesti da bodo dobri rezultati. Sam sej nves kaj bi ze jedel, da bi malckom pasalo.jaz encas nisem mlecnih izdelkov in ne jajc jedla pa gaje vseeno zvijalo. Evo morem letet alarm. Lep dan

(odgovor članu DIANE)
Neposredna povezava do sporočila: 1917
21.4.2011 11:47:38   
šebela
Diana ti si pa tudi ene bogica... upam, da vam ta cirkus čim prej mine, saj veš kaj pravijo, da kolike nekje do 12 tedna same izzvenijo, zako da upam, da bo res tako.
Jaz vse te težavice pripisujem manjkajočem 4 trimesečji sem enkrat to teorijo prebrala in se z njo kr strinjam, naša se tudi še vedno jokca tak malo za brezveze zvečer med 7 in 9h.
Spanje čez dan je pa tudi pri nas po eno uro max., še to jo je cela umetnost uspavat, ponavadi v naročju zaspi pol jo dam pa v postljico je pa čez 15 min auf, včasih zaspi v ležalniku, jo tud kr pustip, čeprav vem da baje ni dobro, ampak tiste pol ure uro ko not spi ji pomoje ne bo hudega... bolje da spi, ker če ne je pol rae tečna. V vozičku tudi več ne spi tolko, če ga ne pokrijem z pleničko k ven gleda in se smeji, ko ma pa pleničko čez pa takoj zaspi.

(odgovor članu DIANE)
Neposredna povezava do sporočila: 1918
21.4.2011 11:50:31   
šebela
Evo če ma katera čas bret: 

Resnični vzrok za kolike je MANJKAJOČI ČETRTI TRIMESTER.

Kaj je četrti trimester?

Dojenček se v vašem telesu razvija tri trimestre &#8211; devet mesecev. V tem času otrok doživi fantastičen in nadvse kompleksen razvoj. Toda, ko se dojenček rodi, potrebuje še najmanj tri mesece, da se &raquo;zbudi&laquo; in postane aktiven partner v vaši zvezi. Ta čas, med rojstvom in tremi meseci imenujem otrokov četrti trimester. Dejstvo je, da se človeški mladič v primerjavi z drugimi sesalci rodi precej bolj nezrel in nesposoben za samostojno življenje. Če bi človek rasel v maternici še naslednje tri mesece, se zaradi omejitev porodnih poti in večje glave &#8211; ne bi mogel več roditi.

Torej so vsi človeški mladiči dejansko tri mesece nedonošeni. Huh- tale je pa huda kaj? Sem vas presenetila? Ali mislite, da je človeški mladič po devetih mesecih v maternici pripravljen na rojstvo? O, prepričana sem, da ste bili VI pripravljeni. Si predstavljate, da bi bile noseče še tri mesece dalj? Zagotov ne. Novorojenček se zna smejati, zna sesati palček, toda ob rojstvu so še vedno zarodki in potrebujejo najmanj tri naslednje mesece. V tem času potrebujejo varno zavetje maternice &#8211; naše naročje, sesanje pri prsih, nošenje, zibanje in zvoke, podobne tistim, ko je bil še pri vas v trebuhu.

Kako je v maternici? Kaj vidimo?
Znotraj mišične stene, ovit s svilenimi mebranami, v bazenu s toplo amnijsko tekočino, pulzirajoča placenta, neomejena hrana in pijača in kisik. V središču vsega tega je vaš otrok. Zaščiten ej pred lakoto, bacili, mrzlim vetrom, hudobnimi živalmi, zvedavimi sorojenci. Toplo mu je in prijetno, ko krčenje mišic nežno masira nejgovo telo. Res je, da je znotraj kar precej tesno, zarodek je vgnezden in zvit kot majhen strokovnjak za jogo, varen. Prostor v maternici ni tih in pri miru. mamica, ki preko dneva hodi naokoli ziba trebušček. Ali sedaj veste, zakaj so vas dojenčki najbolj močno brcali ponoči, ko ste se umirili? Seveda, preko dneva so spali in se zibali, ko pa ste se vi umirili, se je zbudil zarodek. In v maternici je zelo glasno. Šum krvi, ki se požene po žilah je enak šumu močnega sesalca za prah ali sušilniku za lase. In ta šum je takšen zelo glasen ŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ.

Zanimivo - kljub tesnemu prostoru, hrupu, nenehnemu premikanju &#8211; dojenčka ne vzmirja prav nič. Prav nasprotno - vse to ga še celo pomirja. Bi kar ostali tam, vsaj še tri mesece?

Mnogo let arheologi raziskujejo skrivnosti naših prednikov.Od postavljanja iz štirih na dve noge in naprej... Skozi vsa ta stoletje je zelo vidno, da so človeške ženske rojevale vedno bolj nezrele otroke. Zakaj? Z razvojem ljudi so se večali njihovi možgani. In človeške ženske moramo roditi otroke prekmalu, da jih lahko sploh še porodimo! Tekom stoletij in tisočletij je tako človeški zarodek prišel na stopnjo, ko ima ob rojstvu:
- možgane velikosti jabolka, kjer os shranjeni osnovni refleksi, ki omogočajo preživetje takoj po rojstvu (sesanje, izločanje, vzdrževanje bitja srca)
- zelo ozko glavico, katere kosti niso zarasle popolnoma, da se lahko prilagodi porodnemu kanalu. Možgani so zaščiteni z ovojnicami.
- med porodom se glavica rotira (ste opazili, da lažje spravite zamašek iz steklenice, če ga malce obrnete in potegnete ven?)
- Dandanes torej ženske rodimo svoje otroke približno tri mesece prej, kot so otroci dejansko zreli za življenje izven maternice. In kljub vsemu je poroditi otroka tudi dandanes še vedno močno težko in tesno.

Ženske v mnogih kulturah sveta in naše prednice so tako svoje otroke normalno nosile vedno ob sebi, privezane ob svoje telo. Dojenčki se tako dojijo neomejeno, povprečno na dvajset minut. matere so z otroci tako uglašene, da preden otrok začne lulati in kakati, mati začuti otrokovo napenjanje in ga podrži stran od svojega telesa, da otrok izloča.

Zakaj dojenčki potrebujejo četrti trimester?

Ko otroka porodite,. so nejgovi čuti bombandirani z novim svetom, z novimi doživetji. Zunaj je mavrica svetlobe, barv, zvokov, obutki mrazu, neugodja ob kakanju,... večina otrok si ob tem verjetno misli: &raquo;ša saj to sploh ne more biti res!&laquo; veliko dojenčkov opravi s temi spremembami nekako mimogrede. A ne vsi. Ti potrebujejo zibanje, gujsanje, tresljaje, sesanje, toploto in tesnost okoli ročic in telesa, šuškajoče zvoke (zanimivo, pri vseh narodih se najdejo besede za pomiritev otrok, ki vsebujejo zvoke ŠŠŠŠŠ). Vsi ti občutki posnemajo okolje maternice, zato so vse kulture na svetu v tisočih letih izumljale metode za pomirjanje dojenčkov. Četrti trimester pomiri dojenčke, to je tisto, kar res potrebujejo. A ne zato, ker bi bili RAZVAJENi ali ker bi jih že kar takoj ovijali v vato in prezaščitniško varovali pred zunanjim svetom. Zato, ker pri nekaterih otrocih izzove zunanji svet močan odgovor otroka, ki nanj enostavno še ni pripravljen. In to otrok pove &#8211; z jokom. Prav bi bilo, ko bi vsi starši lahko podarili svojemu otroku rojstnodnevno darilo: četrti trimester.

Maternica z razgledom?

Se spominjate svojih nepozabnih občutkov, ko ste prvič videli in ko ste se prvič dotaknili svojega otroka? Na kaj pomislite ob teh trenutkih? na njegov globok pogled, prvi podoj, ... in vaši občutki &#8211; kako bom lahko odgovorna za tako ranljivo bitjece? Dokler je bil dojenček varno v vaši maternici, je bilo vse samoumevno, sedaj pa so se stvari močno spremenile. Vajina popkovina je sedaj povezava med vašimi ušesi in otrokovim jokom. Navezanost, ki se kot nevidna elastična vrv med vami in otrokom. Lahko sicer hodite okoli hiše, a ko zaslišite otrokov jok &#8211; odhitite noter.

Toda, v današnjem, modernem svetu ni lahko biti hodeča maternica. Nekatere sveže mamice ob petih popoldan opazijo, da so še vedno v pižami in da niso utegnile jesti. To naše bitje nas zaposluje neprenehoma. Zgodi se vam, da se želite stuširati in odložite otroka, ki je prej popolnoma mirno spal v vašem naročju v zibelko. Uaaaaaaaaaaaa, tudi stuširati mi ne pusti? če bi znal otrok govoriti, bi vam rekel: &raquo;Pa saj si me prej devet mesecev nosila neprenehoma, kaj pa je teh nekaj minutk?&laquo;

Žal je preveč staršev v naši kulturi prepričanih, da je narobe, če dojenčka nosimo in cartamo preveč. Mnogi mladi starši mislijo, da morajo že majhnega dojenčka naučiti redu in discipline. Svojega otroka tretirajo kot nekaj, kar je potrebno natrenirati. V mnogih svetovnih kulturah (tudi visoko razvitih, npr, pri Japoncih) upoštevajo dojenčkove potrebe drugače. Dojenčki nikoli ne spijo sami in le redkokdaj zapustijo roke odraslih ljudi prvih 105 dni. V nekaterih kulturah otroke prvih devet mesecev nikoli ne položijo v kontakt s tlemi. v teh kulturah kolike ne obstajajo.

Veliki Slovenski mit: majhne dojenčke je mogoče razvaditi

Pred rojstvom našega prvega otroka, sta dve stvari, katere starši zagotovo vemo:
1. zunaj je ogromno preveč razvajenih otrok
2. moj otrok zagotovo ne bo postal eden od njih

Vsi si želimo vzgojiti spoštljive otroke in nekateri strokovnjaki nas opozarjajo, da če se bomo odzvali na dojenčkov jok &#8211; da jih bomo naučili manipuliranja z nami. Ali so nošenje, cartanje, dojenje dojenčka res slabe razvade?

No, k sreči je dogovor na to vprašanje: NE, NE in še enkrat NE. Nemogoče je, da bi majhnega dojenčka v prvih mesecih življenja razvadili. Žal pri nas, razen Elizabeth Pantley in nekaj redkih biserov (Ksenija Šoster Olmer), ni kaj dosti literature na to tematiko. Matere se ravnajo po dvajset, trideset in več let starih knjigah (avtorjev od Stoppardove do dr. Spocka ali Ferberja).
Mislim, da bi bil že skrajni čas, da naši založniki začnejo prevajati dr. Searsa!

Kljub novejšim spoznanjem pa smo mladi starši še vedno zaskrbljeni, kadar naša okolica meni, da naše otroke preveč nosimo, pogosto dojimo ali celo spimo v skupni sobi ali postelji. &raquo;Ne razvadi otroka&laquo; nam dobesedno brni nekje zadaj, v naših možganih.

Priznam, lahko se je počutiti zmanipulirano, če imate dojenčka, kis e zbudi vsakič, ko ga želite nežno položiti v zibelko. Pustiti ga jokati? Ali mislite, da ga boste s tem naučili samosotjnosti? To je podobno, kot da bi ga pustili v pokakani plenički, da bi njegova koža postala bolj odporna.

Ne me razumeti narobe, prosim. Nič nimam proti temu, če vaš dojenček spi v svoji sobici, v svoji posteljici ali če ste mu postavili določen urnik hranjenja. Nekatere družine red in natančen urnik močno potrebujejo. Toda, če se v takšno družino rodi otrok, ki se ne mroe prilagoditi redu in urniku, ki noče zaspati v svoji posteljici,... to postane hud problem. In naš odgovor na to vprašanje so najlažje - kolike.

Verjamem, da je discipliniranje otrok zelo pomembna naloga staršev, toda ne pri majhnih dojenčkih. Ko s svojimi rokami zibate dojenčka, ko se doji in ko čuti vaši bližino, mu sporočate: &raquo;ne skrbi, tukaj sem če me potrebuješ&laquo;.. zato vzemite vsaj prve tri mesece s svojim dojenčkom kot čisto zlato, neprecenljiv zaklad, posvetite se mu z vso močjo in žarom in uživajte v tem času, ker, hja - kako znucano se to sliši - taaaaaako hitro mine! In ko se vam otrok pri dveh letih prvič vrže po tleh in izrazi svoj lastni jaz, se boste vprašali: &raquo;kje je tisti majhne, nebogljen dojencelj?&laquo;

Torej, prepričana sem, da je pravi vzrok kolik v manjkajočem trimestru. Upam, da ste se prebili do konca tega spisa. Nimam vas namena prepričevati, da je to edina prava resnica, vesela bom nadaljnje odprte razprave na to temo.

Testiranje teorije o manjkajočem trimestru:
1. Jokanje zaradi kolik se ponavadi začne okoli drugega tedna starosti, najhujše je pri šestem tednu in se konča pri treh do štirih mesecih otrokove starosti. Prva dva tedna v življenju so novorojenčki zelo redko v budni, čuječi fazi. Po dveh tednih je lahko dojenček čuječ že krajši čas. Večina otrok se kar lepo sprijazni s tem stanjem, občutljivejši dojenčki pa imajo težave. Dojenčki pričnejo jokati. Pri šestih tednih so dojenčki že lahko zelo čuječi in preveč stimulirani. Pomirjajo jih le imitacije maternice. Okoli tretjega meseca kolike izginejo. Otroci so razvili določene sposobnosti, znajo se smejati, gruliti, sesati, dobro obvladajo dojenje, komunicirajo s svetom okoli sebe. Sedaj so pripravljeni na rojstvo.

2. Prezgodaj rojeni dojenčki nimajo več kolik kot ob roku rojeni dojenčki. Kolike nedonošenih dojenčkov se pričnejo dva tedna po predvidenem roku poroda. Nedonošenčki izredno veliko spijo, celo v zelo hrupnem okolju intenzivne enote. Nedonošenčki nimajo razvitega stanja kontrole budnosti, mislijo,d a so še evdno v maternici. Ko preidejo datum pričakovanega prooda, se šele zbudijo v stanje bolj aktivne čuječnosti.

3. Dojenčki s kolikami krčijo obrazne mišice, se zvijajo in napenjajo, presunljivo tarnajo, kot človek, ki je v hudi bolečini. Pogosto njihov jok prihaja v valovih (kot da imajo krče) in preneha nenadoma. Mnogi dojenčki lahko jokajo tudi zaradi močno trivialnih razlogov &#8211; prežarka svetloba, hrup... So kot požarni detektorji: takoj ko je malce dima zatulijo na ves glas. Mnogo staršev je ugotovilo, da dojenčka pomirja vožnja v avtomobilu ali se pomirijo med dojenjem.

4. Jokanje dojenčka se prične pogosto med hranjenji ali takoj po hranjenju. Dojenček, ki joka med hranjenjem ali tako po njem močno reagira na gastro-kolilčni refleks. Ta težava ponavadi mine v tretjem mesecu.

5. Dojenčki s kolikami se zvijajo, godrnjajo, pritiskajo in so vidno olajšani, ko izpustijo pline. Vsi dojenčki imajo vetrove, ta refleks muči le dojenčke, ki so zelo občutljivi in temperamentni. večina teh dojenčkov preneha jokati, ko jih zibamo v naročju in jim nežno masiramo trebušček.

6. Kolike so najhujše proti večeru (ob uri čarovnic). Kako se počutite vi ob koncu napornega dneva? Utrujeni? Z dojenčki je prav tako. Dnevno dogajanje je za majhne dojenčke kot velikanski tobogan v Gardalandu, divja vožnja in aktivnost, adrenalin. Zvečer pa je utrujenost le še kaplja čez rob.

7. Pogostost kolik pri prvorojencih je enaka pogostosti pri sorojencih. Starši, ki imamo več otrok jih med seboj kar naprej primerjamo. Vem, ni prav, a tako je. Ta je spal tako, ta tako, tretji tako... problem nastane, če sta bila prva dva otroka &raquo;pridna&laquo;, nato pa se nam rodi tretji, ki je drugačen... Ob delu in posvečanju starejšim otrokom tako za najmlajšega včasih ni dovolj časa in potrpežljivosti.

8. Jokanje zaradi kolik se zmanjša, če dojenčka gugamo, zibamo, nosimo v naročju, mu &raquo;šuškamo&laquo; (ššššššššššššššš) in ko mu nežno masiramo predel trebuščka. Večina trikov za pomirjanje dojenčka posnema materin trebuh, enako velja za zvoke.

9. Dojenčki so med dvema izbruhoma lahko joka popolnoma zdravi in zadovoljni. Če predpostavljamo, da so dojenčki rojeni prezgodaj, sicer pa zdravi in zadovoljni, je popolnoma normalno lahko tudi pričakovanje, da bo otrok zvečer preutrujen in bo lahko kakšen dogodek kaplja čez rob prenapolnjene čaše...

10. V mnogih kulturah na svetu dojenčki kolik sploh nimajo! Ko so antropologi preučevali družbe, v katerih kolik ne poznajo, so ugotovili, da imajo matere otroke vedno ob sebi, jih hranijo zelo pogosto in neprestano zibajo in jim pojejo. Matere tem otrokom nekaj mesecev predstavljajo konstantno posnemanje življenja v trebuhu.

Če je rešitev tako enostavna, zakaj imamo potem starši v naši kulturi takšne težave s kolikami? Zato, ker se bojimo, da bomo dojenčka razvadili, če ga bomo vzeli v naročje, če se bo dojil pogosto in brez urnikov, če bi spal v naši bližini,...

(odgovor članu šebela)
Neposredna povezava do sporočila: 1919
21.4.2011 13:02:12   
Anonimen
Problem je, ker je preobčutliv na laktotozo, sedaj problem še ta AD. Danes je tako bogi, da cel noč pa še dan tečen in joka, samo res dobesedno tako se mu je še dodatno usipalo po telesu in močno, da mi je hudo. (ko smo dobili lactose free mleko) Pa tako pazim na prehrano. Očitno ima tudi diagnozo celialkijo, pač v te AM LF dodajo več tega not. :( Očitno nama bolnica ne bo ušla, da bomo ugotovili na kaj vse je alergičen. Joj, mi je tako hudo, ko vem, da je lahko not tudi do 10-14 dni. A katera ve, si lahko, ker je tako majhen 24 ur zraven? Mene je tako strah, da bo tam še slabše, ker si ne memorajo čas vzet, že tako se mu vse fržmaga in takoj joka. Mamika je pa le mamika, ko je zraven. Smo tudi shujšali user posted image tako, da me resno skrbi in so resne težave!

< Sporočilo je popravil PilotGirl7 -- 21.4.2011 13:05:32 >

(odgovor članu šebela)
  Neposredna povezava do sporočila: 1920
21.4.2011 13:19:34   
meta21
IZVIRNO SPOROČILO: šebela

Hoj punce!
Pilot Girl ti pa res nimaš sreče, upam, da bo vse slej ko prej minilo....user posted image user posted image user posted image čim manj se sekirat, pa če se fant lepo redi, je to najbolj važno!!
Trsica, ja pravijo, da dojeni dojenčki niso nikoli predebeli, tako da res mogoče probaj z malo čaja pred obrokom. Pa če jima daš manj, a potem jokata in nista sita.... sicer sem jaz vidla v posvetovalnici enga 3 mesece starega dojenčka, ki je imel 8kg, me je blo kr groza, je ležal kot en buhtelj na mizi, tako da tvoja dva sta po moje še normalna, se bo že pol zreguliralo, ko bosta normalno hrano jedla in bolj zrasla.

Mi pa smo tudi imeli malo cirkusa, se je Klari na blatu pojavilo malo krvi 2x in kličem pediatrinjo, ona pa nama kr napotnico za bolnico... je blo najprej rečeno, da nas bodo sprejeli na opazovanje... me je skoraj kap, če je čist zdrava, da še kaj faše.No, potem so jo končno pregledali in ugotovili, da je čist lepa in zdrava, so vzeli kri z alergijske teste. V glavnem sem jaz zdaj na dieti brez mleka in jajc - bom še shujšala. In rekli so, da ponavadi v takih primerih nič kaj ne ugotovijo, gre pa verjetno za kako preobčutljivost, na nekaj, kar jaz jem, ki potem mine. No jaz mislim, da ni nič hujšega, mogoče sem res kaj čudnega pojedla. Zdaj čakam na izvide, ki bodo naslednji teden... upam na najboljše, ker celo poletje brez sladoleda..... user posted image
ž

Pri nas je blo ISTO. P mi je dala napotnico za gastro (in komentirala, da bo najbrž prej minilo kot bomo na vrsti) meni pa predlagala tole dieto in ker ni izključno dojen, tudi posebno mleko Aptamil ADC. Rezultat je nil nikakav, ker je mali nehal kakat in itak nismo vedli, če je zdaj kri v blatu al ne in po parih dneh matranja smo prešli na stare tire brez diet in kompliciranja, zadeva se je pa očitno tud porihtala, ker od takrat krvi ni blo več. Jaz še vedno mislim, da mu je ob pritiskanju žilca počla, kar se rado tudi nam če smo zaprti. No, upam, da bo pri vas tudi tako prešlo, ker drugač boš pa res samo leden sladoled jedlauser posted image

(odgovor članu šebela)
Neposredna povezava do sporočila: 1921
21.4.2011 13:19:45   
meta21
IZVIRNO SPOROČILO: trsica

HB za FB:

meta21, vse najboljše user posted image user posted image user posted image

Hvala!user posted image

Glede teže pa je precej odvisno tudi od štartne teže, ker po "tabelcah" naj bi imel otrok ki se rodi s 3 kilogrami ob enem letu 9kg, tisti s 4kg pa kar 12kg, ker težo nekako potrojijo. To je pa že razlika. No, moj Bine je tudi imel pri 2 mesecih enake mere kot Lovro pri 3 mesecih. Sem pa zdaj prešaltala na mleko BEBA od Nestle, ker to dajejo tudi v LJ porodnišnici. Kako ga bo pa sprejel pa poročam.

(odgovor članu trsica)
Neposredna povezava do sporočila: 1922
21.4.2011 13:24:43   
meta21

Problem je, ker je preobčutliv na laktotozo, sedaj problem še ta AD. Danes je tako bogi, da cel noč pa še dan tečen in joka, samo res dobesedno tako se mu je še dodatno usipalo po telesu in močno, da mi je hudo. (ko smo dobili lactose free mleko) Pa tako pazim na prehrano. Očitno ima tudi diagnozo celialkijo, pač v te AM LF dodajo več tega not. :( Očitno nama bolnica ne bo ušla, da bomo ugotovili na kaj vse je alergičen. Joj, mi je tako hudo, ko vem, da je lahko not tudi do 10-14 dni. A katera ve, si lahko, ker je tako majhen 24 ur zraven? Mene je tako strah, da bo tam še slabše, ker si ne memorajo čas vzet, že tako se mu vse fržmaga in takoj joka. Mamika je pa le mamika, ko je zraven. Smo tudi shujšali user posted image tako, da me resno skrbi in so resne težave!

Saj težave s kožo so najbrž povezane z alergijami in ko bodo alergije pod kontrolo bo tudi koža boljša, vsaj nekaj takih primerov poznam, da je blo tako. V bolnici si pa zraven, ja, ampak ni rečeno, da imaš kaj več kot stol. Odvisno od bolnice.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 1923
21.4.2011 13:24:49   
meta21
IZVIRNO SPOROČILO: DIANE

Dan,zadnje case imam spet norisnico tamalega kljub vsem zavbam proti krcem nc kej ne pomaga edino res sm prav hvalezna da imamo ponoci mir vvecini do 4 zjutrej potem se pa zacne jok tamal se skos ced dan zbuja in histericno joka. Umirim ga pa s koroskimi kapljica tk da je prav fajn da obstajajo. Sedaj tut ne kaka vec toliko zadnje dneve vsak drugi dan se pokaka in to ful. Najbolj zalostna pa sem ko ga pristavim na dojko se zacne ful jokat in to samo cez dan mleka imam pa na pretektako da si ga tudi ven crpamker me zacne boleti. Vceraj sm malza probo malprobala z nastavkom podojit in je celo ratalo. Tk da sm se vsej mal pomirila. Drgc pa sedaj je recimo vcerajje jedel ob 5 zjutrej potem ob 12:30 in 14 ter potem tam nekje ob 8 zvecer ter danes zjutrej ob 5 in ob 10 sva mal jedla vendar z nastavkom vendar se je cez en cas zacel spet jokat. Potem sem probala se vseen po flaski dat ampak je popil tam 10mila spet jok. Nvem a ne je ful mal vcasih se je cartal z dojenjem kga je matralo zej pa odvraca tk da morem rect da gre kr menna jok. Men se kr zdidapremalo je. Tok je hudo k joka da sm vcas ze cist adijo. Morem parect da v vozicku je kr miren lepo spi tut do 4ure no sej vmes se joka sam ni sile ga pomirim. Pa zle sm ga zavila v tisto banano inga ful zibala in celo je zaspal bolj ga premetava bolje mu je. Uf zej sm se pa ful razpisala. PilotGrl7 ena moja znanka ima ad in ji najboljpomaga aderma. Samo cas ful hitro gre tok rastejo nasi malcki da je kr joj. Jaz se pa nisem nc dobila glece vrtca. A to dobis kaksnoodlocbo na dom?

Moj se tudi včasih zvija in dere pa noče jest, ne na joški ne na flaši in običajno pomaga, da se prestavim v polmrak in mir.

(odgovor članu DIANE)
Neposredna povezava do sporočila: 1924
21.4.2011 13:32:22   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: meta21

IZVIRNO SPOROČILO: šebela

Hoj punce!

ž

Pri nas je blo ISTO. P mi je dala napotnico za gastro (in komentirala, da bo najbrž prej minilo kot bomo na vrsti) meni pa predlagala tole dieto in ker ni izključno dojen, tudi posebno mleko Aptamil ADC. Rezultat je nil nikakav, ker je mali nehal kakat in itak nismo vedli, če je zdaj kri v blatu al ne in po parih dneh matranja smo prešli na stare tire brez diet in kompliciranja, zadeva se je pa očitno tud porihtala, ker od takrat krvi ni blo več. Jaz še vedno mislim, da mu je ob pritiskanju žilca počla, kar se rado tudi nam če smo zaprti. No, upam, da bo pri vas tudi tako prešlo, ker drugač boš pa res samo leden sladoled jedlauser posted image

Zanimivo meta, da ti je tako hitro rekla Aptamil ADC, meni je pa takoj, rekla, ne ne še počakajmo da se razvije. Na zdej po mesecu in pol, je ugotovila, da se je tako razvilo, da je pa predolgo čakala. Še rekla mi je, počakajte s teme Lac. Free pa ADC, da se razvije alergija dokonca, ker drugače, se na krvi nepokaže user posted image Ko sem šla nekaj dnevi in pred 14 dnevi nazaj, je čito tiho, samo še bogi bogi mali, joj še teža gre dol. Se hecam, mava ekstra tretma v ordinaciji, tudi sestra zelo pozorna no sej ona je že tko user posted image Tako, da grem danes kupit še Aptamil ADC, sam se bojim, da tok mleko menjamo, da je tudi zaradi tega driska. Pa noče več jest, se hitro naveliča mleko sploh od novalaca Allernova, sam je res ugabno ko sem ga probala.

< Sporočilo je popravil PilotGirl7 -- 21.4.2011 13:33:34 >

(odgovor članu meta21)
  Neposredna povezava do sporočila: 1925
Stran:   <<   < Prejšnja stran  75 76 [77] 78 79   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  75 76 [77] 78 79   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?