pa to ni res no!! (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

beybk -> pa to ni res no!! (2.2.2011 14:44:03)

pa kam naj se pritožim??
Mislim, pa že tretjič v enem mesecu se mi je zgodilo, da sem se preko zavoda za zaposlovanje, preko spletne strani njihove, prijavila na delovno mesto in pod delovnim mestom npr. piše, da je prijava možna do tega pa tega, recimo, danes sem poklicala za eno delovno mesto, ker je pisalo v razpisu, da naj pokličemo za razgovor, prijava na to delovno mesto je možna do 11.2., prosim, danes pa smo 2.2.!!!!, in mi gospa reče, da že imajo kandidatko in ko sem vprašala kako je to možno, če je pa prijava možna do 11.2. in ona meni flegma reče, da zato ker se jim je kandidatka zdela primerna za njihovo delovno mesto(kar lahko jaz zase garantiram, da sem tudi primerna, glede na to, kaj v razpisu zahtevajo!!!!), ker je že delala na podobnem del. mestu, kot ga imajo oni razpisanega ( ja halo, hvala, tudi jaz sem delala na takem mestu 2 leti!!!), pa hudiča, no!! kaj imajo potem razpise in kaj imajo potem napisano, da je možna prijava do tega in tega, če že prvi dan dobijo kandidatko, nam pa kradejo čas, ker se prijavljamo in ker iščemo delovna mesta, potem pa nam naivnežem, ki BI RADI DELALI, niti ne dajo možnosti, da se jim predstvimo na razgovoru in da jim povemo in dokažemo, kaj znamo. saj bom jutri sicer klicala na zavod, ker žal delaj sam do dveh, ampak se mi zdi da bo itak brezveze.
torej, kam se še pritožit ????

razglednica -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 14:52:02)

ne se jezit tako je to [sm=smiley13.gif]

razpis mora biti da lahko se kater od svojcev ali znancev po zakonu zaposli.

Fajn je da si poklicala, da nisi odnesla prošnjo, ker je škoda dneva in bodi srečna da ti je naravnost povedala, včasih ne povejo in greš ter že vidiš na razgovoru da že imajo znano kandidatko[sm=hudicek1.gif]

to se je že meni parkrat zgodilo[sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif]
lp

TomTaylor -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 14:53:40)

Hja, kaj ti ni jasno? Oni so dali ven razpis, ker ga morajo dati neglede na to ali že imajo koga ali ne. Polovica razpisov je takih, sploh za JU.
Ti imaš vso pravico prijaviti se (PISNO) na razpis, oni pa so te s sklepom o neizbiri DOLŽNI obvestiti, da so izbrali drugo kandidatko. Šele na ta sklep ti lahko ugovarjaš in izpodbijaš navedbe o primernosti izbire. Tista gospa se je pač na eleganten način, (tukaj o korektnosti ne bi govorila, mislim, da je celo zrela za prijavo na delovni inšpektorat vendar telefonski razgovor ni podlaga za prijavo),  želela izogniti tvoji prijavi, ker bi jih eventuelni ugovorni postopek čisto sfrkal in bi lahko ogrozil delovno mesto tisti kandidatki, ki je že izbrana.

Popolnoma razumem tvojo jezo, sem bila tudi sama že parkrat v takšni situaciji. Poznam pa tudi osebo, ki je preko ugovora dosegla, da so jo sprejeli v službo...ampak a veš kaj...nobeden jo ne mara, ker je "prevzela" službo njihovi kolegici. Jz bi težko hodila v službo in med sovražno nastrojen kolektiv...

mojamura -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 14:54:37)

vem, da si jezna....been there, done that. ena podjetja imajo objavljene razpise zgolj zaradi formalnosti, ker pač po zakonu morajo. lahko pa so zaposlili nekoga iz svojega podjetja, ki je recimo delal na drugem del. mestu....ali pa je kdo prišel preko VIP noter....šit.

kam se pa naj pritožiš pa ne vem.

Precious -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 15:17:09)

Najprej si preberi zakon preden se jeziš brezveze. Oni čeprav že imajo kandidata po zakonu MORAJO dati razpis

Mala_princeska -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 15:18:45)

Meni je referentka na zavodu za zaposlovanje razložila, da sedaj ni več 2 mapic - ampak, da morajo vse razpise SKUPAJ objavljat - tudi tiste na katera že imajo kandidate, ker je to po zakonu.
Vedno, ko piše možnosti prijave: drugo, se ne prijavljam več, ker je delovno mesto že zasedeno.

Ira_ -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 15:19:13)

Kam se pritožit?
Po zakonu ti morajo na tvojo prošnjo pismeno odgovorit, če je bil razpis. In ko dobiš negativen odgovor, ti spodaj piše, da se lahko pritožiš in kam.
Če je bilo pa samo usmeno, potem bo pa težko. Morda na inšpekcijo za delo, ampak ti iz izkušenj povem, da se ne splača.

Mala_princeska -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 15:21:43)

IZVIRNO SPOROČILO: Precious

Najprej si preberi zakon preden se jeziš brezveze. Oni čeprav že imajo kandidata po zakonu MORAJO dati razpis

ja in včasih so bile te stvari, ko so samo MORALI dati razpis ločeno, sedaj je pa vse v enem košu, kupu oz. na isti tabli iskalci zaposlitve so pa zmedeni in navdušeni, ker je toliko prostih delovnih mest.

liliana -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 15:24:56)

A ni več tiste opcije, da delodajalec označi, da noče javnega razpisa, če že ima kandidata.....

Pred štirimi leti je to še bilo.....

Mala_princeska -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 15:28:29)

*veliko delodajalcev sploh ne daje odgovorov - tudi če je bil zunaj razpis.
*ne obveščajo o izbranem kandidatu - tudi če si že bil na razgovoru
*vabijo 2 x na razgovor, pa že imajo izbranega kandidata oz. če vejo da nisem primerna, češ da pravilno izvedejo kadrovanje (sem našla podobne zgodbe mojim na netu, za enakega delodajalca)

Mala_princeska -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 15:29:22)

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

A ni več tiste opcije, da delodajalec označi, da noče javnega razpisa, če že ima kandidata.....

Pred štirimi leti je to še bilo.....

žal ne.
tako mi je razložila referentka na zavodu.

BellaB -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 15:53:42)

Jah to je ista fora, ko te kljub vsem kompetencam ne povabijo niti na razgovor, v obvestilu pa pise, da je bil izbran kandidat, ki izpolnjuje vse pogoje. Mene je to tud jezilo.
Sem pa pred casom bila na nekem razgovoru, obvestilo o neizbiri pa dobila sele po preteku pol leta. Najraj bi ga poslala nazaj :D

gagaga -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 16:55:40)

beybk se čist strinjam s tabo.
Ta zavod je čista zguba časa. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Precious -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 17:21:38)

gagaga saj nihče ne sili nikogar da mora biti prijavljen na zavodu.meni se full glupo vidi ko vsi imate nekaj čez zavod povedat,pa češ da se ne trudijo in ne vem še kaj.Ti si sama iščeš službo in ne zavod. Zavod pa ko dobi nek razpis za delovno mesto te je dolžen obvestit in poslati tam na razgovor.Torej ne vem kaj bi bilo zguba časa.

Vijoličarka -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 17:31:32)

Torej, če prav razumem, opcija za podjetje 'ne želim objave, ker imam kandidata', ne obstaja več in ko je 'potreba po delavcih' objavljena, tudi ni iz nje nikjer razvidno, da gre samo za 'formalno objavo'?

Torej ne more iskalec nikdar vedeti ali je objava resna oziroma prespektivna ali ne?

Kdaj se je pa to spremenilo? Še lansko leto, ko sem nekoga prijavljala, je bila opcija 'ne želim objave' še možna.

........

Mi žilica ni dala in sem šla gledat na stran Zavoda za zaposlovanje in vidim nov obrazec z navodili:

http://www.ess.gov.si/_files/1914/obrazec_0_48_dzs.pdf

V rubriki 15 je sicer možnost, da podjetje zavrne objavo Zavoda, ampak ker mora biti delovno mesto itak in ne glede na to, da kandidati že obstaja, objavljeno, je za delodajalca bolj elegantno, da pristane na objavo zavoda, kot pa da si nakoplje še dodatne stroške.  Vsaj tako je mogoče izhajati iz obrazložitve v navodilih.

Opcija 'ne želim' objave je bila  cca 15 do 20 let nazaj dana prav zato, ker je prihajalo do neprijetnih situacij, ko so delodajalci kandidata že imeli, da ne bi iskalci zaposlitve zaman pošiljali prošenj in klicali na podjetje. Kar je čisto v redu funkcioniralo.

Glede na to, koliko je danes iskalcev zaposlitve in koliko delovnih mest, lahko na podlagi tega ljubkega in genialnega novega sistema, ki ima nedvomno visoko strokovno obrazložitev, pričakujemo veliko bolečine, neprijetnih situacij in slabe volje.

Pritožiti se nimaš komu. Ampak zdaj, ko veš, da pretežen delež objav na straneh Zavoda samo formalnost, ti ne ostane drugega, kot da, preden napišeš prošnjo, pokličeš na podjetje in vprašaš, če je objava samo formalnost ali pa res potrebujejo delavca.

V sitaciji, kakršna je, se mi zdi to norčevanje iz ljudi. Ni prvič, ni zadnjič, ti samo pazi na svoje živce, ker jih imaš omejeno količino.

kalbo -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 17:47:27)

IZVIRNO SPOROČILO: beybk

pa kam naj se pritožim??
Mislim, pa že tretjič v enem mesecu se mi je zgodilo, da sem se preko zavoda za zaposlovanje, preko spletne strani njihove, prijavila na delovno mesto in pod delovnim mestom npr. piše, da je prijava možna do tega pa tega, recimo, danes sem poklicala za eno delovno mesto, ker je pisalo v razpisu, da naj pokličemo za razgovor, prijava na to delovno mesto je možna do 11.2., prosim, danes pa smo 2.2.!!!!, in mi gospa reče, da že imajo kandidatko in ko sem vprašala kako je to možno, če je pa prijava možna do 11.2. in ona meni flegma reče, da zato ker se jim je kandidatka zdela primerna za njihovo delovno mesto(kar lahko jaz zase garantiram, da sem tudi primerna, glede na to, kaj v razpisu zahtevajo!!!!), ker je že delala na podobnem del. mestu, kot ga imajo oni razpisanega ( ja halo, hvala, tudi jaz sem delala na takem mestu 2 leti!!!), pa hudiča, no!! kaj imajo potem razpise in kaj imajo potem napisano, da je možna prijava do tega in tega, če že prvi dan dobijo kandidatko, nam pa kradejo čas, ker se prijavljamo in ker iščemo delovna mesta, potem pa nam naivnežem, ki BI RADI DELALI, niti ne dajo možnosti, da se jim predstvimo na razgovoru in da jim povemo in dokažemo, kaj znamo. saj bom jutri sicer klicala na zavod, ker žal delaj sam do dveh, ampak se mi zdi da bo itak brezveze.
torej, kam se še pritožit ????

Kako pa lahko ti garantiraš, da si primerna? Glej, pojdi z optimizmom naprej in čim manj zapenjaj za takšnele neumnosti. Morda te pa nekoč doleti služba preko veze, pa ti jo en tak, ki se pritoži odnese. Pošiljaj prošnje, ne glej samo strogo v svoji stroki in svojih izkušnjah, pa se ti gotovo nasmehne sreča. S takšnimle obnašanjem morebitnega delodajalca samo odbiješ.

Vem pa približno kako to zgleda, ker je žena iskala službo. Pa ni obupala, bila je zelo pozitivno nastrojena in takele stvari je vzela v zakup in kar kmalu je priletela mimo služba, v kateri se je našla. Ni pa izbirala, prijavljala se je na vse živo, ni da ni.

Anonimen -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 17:54:58)

IZVIRNO SPOROČILO: beybk

pa kam naj se pritožim??

Če imaš čas in voljo, medtem ko iščeš službo - vsem po spisku. Minister za delo, varuh človekovih pravic, minister za socialne pravice (če ni to isti kot prvi), g. Janez Janša, Ustavno sodišče, ter Delovno in socialno sodišče. Za začetek bi moralo biti dovolj.

Sicer pa išči službo pri resnejših ponudnikih a la spletna mesta in agencije za zaposlovanje. Kolikor poznam, se jih poslužujejo resni delodajalci, čeprav boš tudi tu lahko dobila občutek, da so razpisi oz. objavljena prosta mesta kar tako, ker se zgodi, da se res ne izbere noben kandidat.

Zavod je pa večkrat sam sebi namen, čeprav naj bi deloval v interesu javnosti in ne birokracije.

sončnica24 -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 18:02:36)

Znano sicer z druge strani in sicer da je bil razpis na zavodu in sem dobila od svoje svetovalke obvestilo al kakor koli se že temu reče, da moram poslat prošnjo na podjetje, ne bom razglabljala katero ampak malce večja zelo znana firma in sem dobila odgovor, da so se odločili da ne sprejmejo nobenega kandidata in niso me niti na razgovor poklicali da bi me spoznali. Moja svetovalka pa je rekla samo to da si tudi to lahko proivošlijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Anonimen -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 18:06:38)

ne bom razglabljala katero ampak malce večja zelo znana firma in sem dobila odgovor, da so se odločili da ne sprejmejo nobenega kandidata in niso me niti na razgovor poklicali da bi me spoznali. Moja svetovalka pa je rekla samo to da si tudi to lahko proivošlijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Zakaj pa tega ne bi mogli narediti? Se zgodi, da že na podlagi prošenj ni primernega kandidata. In če ni nujno, ne organiziraš razgovor. Sploh veliki firmi ni nujen en človek in lahko počaka.

Teyy -> RE: pa to ni res no!! (2.2.2011 21:13:40)

Dejansko ne moreš narediti nič, razen pri javni natečajih v javnem sektorji, kjer mora delodajalec izbrati kandidata, ki se izkaže kot najprimernjši. Drugače pa se delodajalec svobodno po svoji presoji odloči koga bo zapoliv.

Objava prostega delovnega mesta je na Zavodu RS za zaposlovanje obvezna, drugače niti ni mogoče delavca prijaviti v obvezno zavarovanje. Res pa je, da tisti, ki ima izbranega kandidata po vsej verjetnosti delovnega mesta ne bo objavljal na spletni starni zavoda, ampak le v prostorih zavoda.

Beybk objave na zavodu so 2x tedensko in sicer v torkih in petkih.

LP, Teyy

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (2.2.2011 21:55:10)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

sončnica24 -> RE: pa to ni res no!! (3.2.2011 8:35:02)

IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka

ne bom razglabljala katero ampak malce večja zelo znana firma in sem dobila odgovor, da so se odločili da ne sprejmejo nobenega kandidata in niso me niti na razgovor poklicali da bi me spoznali. Moja svetovalka pa je rekla samo to da si tudi to lahko proivošlijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Zakaj pa tega ne bi mogli narediti? Se zgodi, da že na podlagi prošenj ni primernega kandidata. In če ni nujno, ne organiziraš razgovor. Sploh veliki firmi ni nujen en človek in lahko počaka.

Samo jaz sem gledala na to s te strani da me pač zavod pošilja tja zato, ker ustrezam predpisanim pogojem in tudi sem pa bi me lahko konec koncev vsaj na razgovor poklicali, ne pa da dajo razpis potem pa se odločijo da nikogar ne sprejmejo, zakaj pa potem sploh dajejo razpis na zavod, če nobenega ne sprejmejo.

pikica* -> RE: pa to ni res no!! (3.2.2011 10:48:20)

IZVIRNO SPOROČILO: sončnica24

Znano sicer z druge strani in sicer da je bil razpis na zavodu in sem dobila od svoje svetovalke obvestilo al kakor koli se že temu reče, da moram poslat prošnjo na podjetje, ne bom razglabljala katero ampak malce večja zelo znana firma in sem dobila odgovor, da so se odločili da ne sprejmejo nobenega kandidata in niso me niti na razgovor poklicali da bi me spoznali. Moja svetovalka pa je rekla samo to da si tudi to lahko proivošlijo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Delodajalec ima ponavadi v glavi približno sliko o tem, kakšnega človeka išče. Pri nas se velikokrat zgodi, da imamo zunaj razpis, na koncu pa  se ne odločimo za nobenega od prijavljenih. Od tega je precej takih, ki jih sploh ne pokličemo na razgovor. Zakaj? Ker ljudje velikokrat površno berejo razpise. V razpisu navedemo res podrobne zahteve, potem pa se javljajo ljudje, ki jih niti približno ne izpolnjujejo. Takih ne vabimo na razgovore. V glavnem, ko podrobno prebereš prošnje, ugotoviš, da je večina kandidatov neustreznih (čeprav zase morda mislijo, da so za podjetje terna). Je pa res tudi to, da je za ženske še težje, sploh takšne blizu 30 let in brez otrok - ker vsak pričakuje, da bo takšna kmalu pobegnila na porodniško.

BellaB -> RE: pa to ni res no!! (3.2.2011 13:07:07)

IZVIRNO SPOROČILO: Precious

gagaga saj nihče ne sili nikogar da mora biti prijavljen na zavodu.meni se full glupo vidi ko vsi imate nekaj čez zavod povedat,pa češ da se ne trudijo in ne vem še kaj.Ti si sama iščeš službo in ne zavod. Zavod pa ko dobi nek razpis za delovno mesto te je dolžen obvestit in poslati tam na razgovor.Torej ne vem kaj bi bilo zguba časa.

Ja dejansko moras biti prijavljen na Zavodu, ce hoces dobivat socialno socialno. Drugace ne bo nic in lohk zivis sam od zraka in ljubezni. Glupo ali ne, Zavod bi se moral zavzemat, da ljudje dobijo siht, ne pa da ljudi mucijo z birokracijo. Glede na moje izkusnje je je ze tak prevec. Pa se neki... vcasih se mi je zdelo da je sam seb namen. Posiljali so mi neke napotnice za delovna mesta, ki niti slucajno nisem bila primerna za njih, ker nisem imela tiste izobrazbe ki so jo zahteval. Seveda je bilo napisano tudi, da v kolkor ne posljem prosnje, me izbrisejo iz evidence. Prosnje za pomocnika ucitelja otrok s posebnimi potrebami, o tem pa se mi ne sanja, ker sem po izobrazbi cisto neki tretjega. C''mon??

Ko sem hodila na razgovore v LJ in okol po SLO, so mi vcasih komplicirali s potnimi stroski, ces da bi mi morala svetovalka odobrit "izlet" v LJ in zato nisem upravicena do povrnitve potnih stroskov. Kako prosim? Iscem siht, sama bolj kt ne, grem na razgovor in to for free, ker mi gospa svetovalka ni odobrila? Daj no. Povrnitev postnine dobis samo za razpise, ki so objavljeni, za ponudbe ne dobis NIC. Ker to ocitno ni iskanje sihta.
Mislim da bi zaposleni na zavodu pomagali samo z zgledom, kako se isce siht in to tako, da grejo tud oni na cesto, potem pa pametujejo o teoriji, ki je najveckrat nasprotna praksi. O njej pa se jim ocitn ne sanja.

zvezdica_1 -> RE: pa to ni res no!! (4.2.2011 10:26:52)

bebyka

jaz sem dobila domov PISNO odgovor, da je bil razpis izključno zato, da se zadosti zakonu, kandidatko pa da so imeli izbrano že pred razpisom....

pol pa si misli svoje.........

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>