|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Rodnost upada
11.8.2005 14:32:42   
Anonimen
Hvala, daddy, to sprejmem kot velik kompliment!

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 51
   Rodnost upada
11.8.2005 14:50:58   
Anonimen
Tudi jaz sem mnenja, da je poglavitni razlog pri marsikomu službena in stanovanjska problematika. Strinjam se tudi z Gino in ostalimi, da je veliko odvisno tudi od stanja doma. Je pa pomoje za razmislit tudi o tem, da včasih ni bilo take kontracepcije kot danes in tudi dostopna ni bila tako. Včasih je bilo pač otrok, kolikor jih je bog dal, danes jih pa mogoče tako delajo samo še kje bogu za hrbtom. Način življenja se je danes spremenil.
No, midva bi imela 5 otrok, pa jih sigurno ne bova imela. Pri nama je na prvem mestu ravno službena in stanovanjska probelamtika, da to ne bo tako. Mogoče tudi res optimistično razmišljam zdaj, da bi jih bila sposobna rodit in se ukvarjat z njimi, ker sem šele prvič noseča. Pa tudi pričakujem, da mi bo mož pomagal na vseh koncih, ker mi že sedaj. Mogoče imam srečo, ker sem pač (po Gininih besedah) jaz precej jang in moj mož precej jin, da znam udarit po mizi in se mojega to prime.:)-
Je pa res, vsak ima svoje razloge, zakaj nima veliko ali sploh ne otrok. Najin glavni razlog je finančni in negotova službena prihodnost. Pa kljub temu planirava 3 otroke. No, bomo videli, če bojo res trije na koncu, dva bosta sigurno, razen če jo mati narava ne zagode kaj.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 52
   Rodnost upada
11.8.2005 19:32:31   
daddy
Ok, ok, Tašonka .... držim pesti da vama uspe vse po planih. Midva z boljšo polovico jih imava pet, pa nismo ravno nerazgledani, revni ali bogu za hrbtom ... ampak sej vprašanje sploh ni blo zakaj jih kdo ne planira pet.
Hvala za odgovor anyway.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   Rodnost upada
11.8.2005 22:02:58   
bskrle
Če kdo vpraša, mojega moža:love:, koliko otrok, reče, 6 al 7, če pa mene, pa 4.:zmeden:

Imava pa k sreči službo za nedol. čas, stanovanjski problem nerešen, prihrankov malo.
Se hecava, da bova imela pograde za otroke v tri nadstropja ...
Otroke in družino moraš preprosto imeti rad, mora ti biti tvoj ideal, tvoja kariera, če se grdo izrazim.
Saj v šoli učiteljice vedno govorimo, treba se je učiti, izobrazba je pomembna, služba je pomembna, kdaj pa reče katera, da je pomembno imeti rad, imeti družino, otroke, biti mama, biti oče ...
A jih šola vzgaja za družino in za zakon?

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   Rodnost upada
11.8.2005 22:06:39   
Gina
Ja, bskle, se čisto strinjam. Enim je to vrednota, drugim pa ne.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   Rodnost upada
12.8.2005 13:00:05   
Anonimen
Oprosti daddy, če si za slabo vzel moje pisanje, nisem tako mislila. Jaz ful občudujem ljudi, ki imajo veliko otrok, sama si jih tudi želim, samo ob trenutnih pogojih, ki jih imava, bi mi kvečjemu životarli, če bi jih imela 5 (no, ne upava si jih planirat, mogoče nama pa kdaj vseeno znese). Saj nisem mislila, da so ljudje, ki imajo velike družine zaplankani. Hotela sem samo povedat, da je v starih časih imela vsaka družina (skoraj no) zelo veliko otrok, predvsem zaradi kontracepcije, ki je takrat ni bilo tako kot je danes. Ne v taki obliki in ne tako dostopne. S tem in pa s spremembo načina življenja je pa začela tudi drastično upadat rodnost.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 56
   Rodnost upada
12.8.2005 14:24:34   
daddy
Ne, ne, Tašonka, nič nisem vzel za slabo in se še enkrat zahvaljujem za vse odgovore. Debate sploh nisem odpiral iz pozicije koliko otrok ima kdo, sej kolker sem zasledil na tem forumu prevladuje velika večina takih ki imajo ( najmanj enega ) otroka.
Lahko pa ti prišepnem da tudi mi nismo planirali ravno takega števila. Prvi je bil načrten, drugi se je "ponesrečil" ko je prvega še dojila in še ni jemala kontracepcije, potem smo se selili v hišo in sva oba rekla da želiva še tretjega, četrti se je "ponesrečil" na enak način kot drugi ( frendi so me hecali da res nimam megle v jajčkah ). Po četrtem je zanosila kljub kontracepciji in po dolgih in težkih debatah se je odločila da otroka ne bo obdržala .... ampak je pustilo tako grozne posledice na njeni psihi da bi najbrž znorela če ne bi ( načrtno, bolj ona kot ob skupaj ) zanosila - in donosila še enkrat. Zdaj so tu in čisto ponosna sva nanje.
Finance? Kot rečeno, ne vozim ravno novega BMW-ja, res je. A res je tudi da če bi si to postavil za prioriteto, bi ga vozil kljub petim otrokom, mogoče malo pozneje pa vendarle. Imava solidni službi, otroške doklade, nekaj hrane pridelamo doma. Nismo v pomanjkanju, moj starejši sin res ne nosi teniskov za 20.000 ali več, po drugi strani pa je rabil komplet bobnov ( hodi v glasbeno ) in jih je dobil - za skoraj dvesto tisočakov. Ta drugi je rabil klavir ( tudi hodi v glasbeno ) in je smo mu kupili Clavinovo - za več kot tristo tisočakov. Ko se bodo ostali odločali za instrumente, jih bodo tudi dobili. Hočem povedat, da kjer je volja je tudi pot in pet otrok ni nič težje vzgojiti kot pa dva ali tri.
In za konec - naj nikar ne izzveni kot da zdaj delam nekakšno propagando za več otrok. Vsak par ve najbolje zase kaj in kako in seveda koliko. Da rodnost upada, tudi ni zraslo na mojem zeljniku, ampak tako govorijo statistike.
Še enkrat hvala za vsa mnenja.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   [Brisano sporočilo]
12.8.2005 14:32:42   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 58
   Rodnost upada
12.8.2005 17:44:40   
Anonimen
Sem se ustrašila, da si za slabo vzel, zato sem se hitela opravičit.:)
No, mislim, da si vas bom kar nekak za zgled vzela.:)
Midva hvalabogu nimava teženj po kakih hudih avtih in ostalem luksuzu, samo bova pa morala prej pridet do kake hiše ali vsaj velikega stanovanja, pa po možnosti normalne redne službe.:) To je predpogoj, potem pa akcija, tudi za tri oz. več otrok.9nebesa

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 59
   Rodnost upada
12.8.2005 18:57:40   
Anonimen
Če malo povzamem:
1. Daddy, samo za zgled ste nam lahko!:rozica::rozica::rozica:
2. Vsak posameznik se svobodno odloča, ali bo imel otroke ter koliko in kdaj jih bo imel.
3. Vzpostaviti je potrebno ustrezne mehanizme, da bi tisti, ki si želijo več otrok, svojo željo tudi lahko uresničili, da bi torej odpadle raznorazne ovire, ki jih zaustavljajo na poti do več otrok. V ospredju so finančna (službe) in stanovanjska stiska.
4. Družbena klima pri nas je nenaklonjena velikim družinam, kar se pogosto odraža tudi na tem forumu (neodobravanje do tistih, ki povedo, da bodo dobili otroka, pa nimajo redne službe, češ kako bodo otroka preživeli).
5. V nekaterih okoljih je skrb okoli družine še vedno preveč na rokah žensk.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 60
   Rodnost upada
12.8.2005 19:52:38   
daddy
Točno, Ankica. Nimam kaj dodat.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Rodnost upada
29.7.2006 16:21:31   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: daddy
kaj, boljša sociala, materialni pogoji, stanovanja, subvencioniranje vrtcev in šolanja, daljša ( in bolje plačana ) porodniška, ... ?

Pametnejše naše glave.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 62
29.7.2006 16:52:12   
Sita
IZVIRNO SPOROČILO: bskrle

Se hecava, da bova imela pograde za otroke v tri nadstropja ...

Mi smo ga imeli. Je bil strop visok 3,2 m v neki stari hiši, pa sem lahko naredil spalnico za 3 otroke na 5 m2.
Zakaj se rodi tako malo otrok? Ljudi je preveč strah prihodnosti. Za kanček več poguma manjka. Prihodnost je neotipljiva, ne da se je izmeriti. Malo bolj korajžno bi se morali odločiti za otroke. Če hočeš znati plavati, skoči v vodo, se boš že naučil. Ne vedo kaj zamujajo, kako zabavno je imeti več otrok ( no, seveda so tudi skrbi). Če jih je v hiši več in so blizu skupaj se lahko pretepajo med seboj, ni nikoli potrebno iskati kandidatov po ulici, ha ha. starši pa so na nek način malo razbremenjeni, ker imajo otroci družbo sebi enakih kar doma in se zamotijo med seboj. Malo preveč se ljudje boje, da bodo otroci odraščali v pomanjkanju.
 Pa saj jim ni potrebno imeti vsega, kar si namislijo. Če dobijo tiste stvari, ki jih v resnici potrebujejo, potem dosti bolj znajo cenit življenje in dobrine, kot pa tisti, ki jim je vse kar podarjeno. Vidim kar nekaj otrok, ki so imeli vsega dosti, ko pa odrasejo pa se izgubijo, ker jim je kljub izobilju  materilnih dobrin manjkala predvsem starševska ljubezen in pozornost. Ta je poleg hrane za življenje pomembnejša kot pa vse drugo.

P.S.
Res pa je, da sva hotela še 4. otroka in mogoče še katerega, pa sva omagala zaradi financ. Zdaj jih pa od ta male poslušava, zakaj ni še četrtega otroka, da bi se manj pretepala z ta najtarejšo- v parih se bolj razumejo, čene vedno eden malo izvisi. Res bi morali imeti štiri, zdaj je pa žal že prepozno.

Firasto

< Sporočilo je popravil Sita -- 29.7.2006 16:56:58 >

Ljubi svojega moža kot Boga in ti mož, svojo ženo kot Boginjo. Pri tem ni žrtev in nič nam ni težko.

(odgovor članu bskrle)
Neposredna povezava do sporočila: 63
5.8.2006 21:29:44   
ninocka
Sicer ne vem od kod ste potegnili spet to 1 leto staro temo user posted image user posted image user posted image , ampak sem zadnjic brala na strani staticnega urada, da je v letu 2005 bilo prvic po letu 2000, spet cez 18000 rojstev. user posted image user posted image user posted image user posted image
No, rahlo se pa veca, vsem tezavam in preprekam navkljub.

Never argue with an idiot. They drag you down to their level and beat you with experiences.

(odgovor članu Sita)
Neposredna povezava do sporočila: 64
7.8.2006 9:36:01   
Ancy
a mogoče kdo ve, kje bi najdla kakšne statistične podatke glede rodnosti? Mogoče kakšne grafe - za slovenijo seveda. Sem malo po internetu pogledala pa ni nič pametnegauser posted image sem se odločila da bom o rodnosti pisala v projektu za sociologijo na maturi user posted image ker je veliko za napisat...

(odgovor članu ninocka)
Neposredna povezava do sporočila: 65
7.8.2006 10:19:16   
Saša27
Prizanam, da sem temo na hitro preletela, ne vem, ali je že kdo napisal, pa vseeno.
Velik problem pri rodnosti so tudi dolge čakalne liste tistih, ki se sami ne moremo odločiti, kdaj bi imeli otroke. Midva sva v postopku že dobrih 6 let, dvakrat IUI in enkrat IVF, na žalost neuspešno, hočem samo povedati, kako dolgo se že to pelje, namesto, da bi vse skupaj rešil v letu ali dveh.
Pri nama je tako, da imava svojo hišo, oba redne zaposlitve, dobre plače, pa ne moreva imeti otrok. Če bi lahko uplivala na to, bi sedaj že imela vsaj tri otroke, ker si z možem želiva velike družine.

(odgovor članu Ancy)
Neposredna povezava do sporočila: 66
7.8.2006 11:58:31   
Anonimen
Ancy, statistične podatke lahko dobiš na statističnem uradu Slovenije. Tam imajo knjižnjico z vsemi zbranimi podatki za vsaj 60 let nazaj, če ne še več. V knjižnjici dobiš vse stvari zastonj, tudi sfotokopiraš si lahko zastonj. Nekaj podatkov je objavljenih tudi na tej strani: http://www.stat.si/pxweb/Database/Dem_soc/Dem_soc.asp

Pa še nekaj uporabne literature:
- Josipovič Damir: Dejavniki rodnostnega obnašanja v Sloveniji (2004)
- Černič Istenič, Majda : Sociološki vidiki nizke rodnosti v Sloveniji (v:Kaj potrebujemo: družinsko ali prebivalstveno
politiko?) (1994) 

- Cukut, Sanja: Rojstva in samomori v Sloveniji skozi tri
desetletja : (1971-2001)

V Cobissu vtipkaj ključne besede: rodnost, demografija, nataliteta, Slovenija... pa boš dobila ogromno literature na to temo.

(odgovor članu Ancy)
  Neposredna povezava do sporočila: 67
8.8.2006 13:10:13   
Ancy
O super, hvalauser posted image

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 68
8.8.2006 13:18:01   
KIRA
ziher bi folk imel več otrok, če bi bili pogoji za mlade družine boljši. mislim, da bi se več parov odločilo za več otrok, če bi jih imeli s čim hranit, jih oblačit in jim tud nudit dosti kvalitetno življenje. tako pa se raje odločajo za manj otrok, samo da bi jim lahko nudili čimveč. v vseh pogledih.

midva že imava 2 punčki, pa morda bi še katero imela, če bi vedela, kako toliko otrok preživljat. z enim dohodkom je to blazno težko, sploh če se nahaja pod slovenskim povprečjem. že 4 -članska družina mora gledat, kje ostane, kaj pa še da bi več otrok bilo! vse je treba nahranit, jih oblečt, šola tud košta svoje - pa cifre niso ravno majhne. pol pa še večji avto (če je otrok več - recimo 4), pa na dopust vlačit tako veliko družino, pa prostorske omejitve, pa še kakšne obšolske aktivnosti - danes ni nič zastonj.... nasploh so pogoji v sloveniji zelo nezadovoljujoči. tud za starše, ki so oboji zaposleni.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 69
8.8.2006 13:28:12   
KIRA
pa še to bi dodala. eni  prijatli so v švici (so šli pač za kruhom tja). do poroke sta oba živela pri staših, oz. tastu in tašči.
za švicarje, pa tud drugje je to zelo nenavadno po njunih besedah. tam je navada, da se otroci odselijo ko so polnoletni, tam nihče ne živi pri starših, čeje recimo že 26 let star. sploh pa ne do poroke. mladi si kaj hitro omislijo stanovanje ali pa hišo.

za brezposelne osebe je bolje poskrbljeno kot pri nas. recimo jim stanovanja ravnotako financira država, jim pa financira tud komplet vso opremo, če se izkaže, da je ne morejo sami nabavit.
recimo v nemčiji oddaš vlogo, pa ti nabavijo vse od pralnega stroja do pisalne mize za šolarja..  ampak ne tako na lepe oči - hodijo kontrolirat čisto vsak primer, da ne bi prišlo do zlorab. pa pomoč brezposelnim osebam je tud neprimerno višja kot pri nas. pa tudi socialno šibkim je na voljo več podpore in pomoči kot v sloveniji. pri njih mlade družine na sploh dobivajo večje dodatke in rodnost stimulirajo s kar krepkimi finančnimi prilivi.

če se naši že grejo evropsko državo in imajo "evropske" plače, bi se morali pobrigat tud za evropsko socialo in dvignit standard socialnih storitev. ne pa da podpirajo take, ki ne rabijo podpore (romi recimo - tukaj jih je ogromno, ki ne delajo ali pa na črno - pa se vozijo z mercedesi, pa imajo "vile", pa dobivajo državno podporo, ker so manjšina). ali jo pa zlorabljajo. taki so tud. pa zaradi  takih  primerov, trpijo vsi drugi.

(odgovor članu KIRA)
Neposredna povezava do sporočila: 70
9.8.2006 14:03:47   
Lana25
Na to vprašanje zakaj rodnost upada je na RR veliko odgovorov. Skrivajo se v temah: Koliko časa na dan ste skupaj, Koliko vam partner pomaga, Kako se pogovoriti, Kako pogosto sexate, Kaj bi ve naredila, ...

Saj vem, tudi včasih so imeli ljudje raznorazne težave pa so vseeno delali otroke. Danes pa si želimo več in predno pride otrok si želimo, da bi imeli vse poštimano, da bi se rodil v kar se da idealne razmere, ne samo finančne, ampak tudi partnerske. Če imaš po prvem slabe izkušnje na primer: s porodom, s pomočjo parnerja, s službo ob vrnitvi nazaj, z varstvom, s kolegicami s katerimi se zaradi pomanjkanja časa odtujiš, s telesom, ki nikakor več noče nazaj na stare mere, s prepiri, ker časa ne preživljate skupaj, z utrujenostjo, ... in z drugimi podobnimi stvarmi, o katerih se tukaj piše, potem težko, da te nekdo prepriča v to, da bi imel 3 ali 4 otroke. Če potem dodaš še finančni zalogaj, ali nerešeni stanovanjski problem, se tehnica pač obrne v smer upadanja rojstva. Denar, nezagotovljene službe in stanovanja so po moje težava, ampak vseeno mislim, da je razlog nekje globje.

Nisem vsega prebrala, sem pa nekaj od Gine in se s tistim strinjam. Če bi moški več naredili za družino, bi bilo več otrok. Ne poznam družine, kjer bi bile moči in prizadevanja za skrb otrok enakovredno in enakopravno porazdeljene, žal. Finančno še mogoče, ali pa še celo moški prispeva več, ampak vse ostalo pa je na ramenih ženske. Govori se, da žensk lahko vse kar moški in, da ni sramotno, če je moški tisti, ki ostane doma in gospodini, ampak žal vse družine, ki jih poznam, pa naj so mlade ali stare, živijo drugače, ene celo hudo podrejeno. Ko pa ženska sanja o otrocih, pa si predstavlja drugačno sliko. Sliko, kjer ji partner pomaga, stoji ob strani, jo ceni, spoštuje, sliko, kjer se imajo vsi neskončno radi in so veliko skupaj. Pa se ponavadi zalomi že, ko je otrok šele na poti. Njega postane strah, začne žurat s kolegi, ona joče kolegici, ....

Pusti soncu srce, naj hrepenenja polete,
pusti sanjam vso svobodo, pusti soncu srce ...

Zvezde se ne sramujejo, da se zdijo kresnice.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 71
9.8.2006 16:39:13   
Sita
Ko sva bila lani z najinimi tremi otroci v Indiji pri prijateljih na obisku, ker smo bili tja vabljeni na poroko njihovega sina, smo spregovorili tudi o tej temi. v Indiji je ravno obraten problem: tam prebivalstvo naglo narašča in jih to zelo skrbi. Revni ljudje imajo veliko otrok - novih revežev, ki se ne morejo šolat, ker nimajo denarja, bogati pa sedaj večinoma le po enega ali maksimalno dva. Ko sem povdala, da je pri naz nizka rodnost problem, so me čudno gldali in vprašali: "Zakaj le? Saj je zemlja na splošno prenaseljena. Pa kaj potem, če Slovencev ne bo več? To ni bistveno. Itak se rojevamo iz življenja v življenje drugje, enkrat smo eno enkrat drugo. ZEMLJA JE PRENASELJENA. ZARADI PREVEČ LJUDI BO ZEMLJA PROPADLA."
Da me ne bo sedaj kdo napadel - povedala sem le, da je resnica tudi v tem.
Sama pa mislim takole: otroke naj imajo tisti, ki imajo dovolj ljubezni zanje, ne tisti, ki zanje itak nimajo časa. Kot Daddy - ki mu je bistvena ljubezen, ne pa materialne stvari. Pri nas je podobno: marsičesa nimajo (žal mi včasih očitajo, da ima vsak svoj mobitel, one pa ne, pa MP3, pa žepnino ...), samo moje imajo pa kaj drugega: po cel mesec morja, pa celo v Indijo smo šli enkrat, čeprav smo zaradi tega pol leta resnično živeli v pomanjkanju ... Je pač tako, nihče ne more imeti vsega.
Daddy - zanima me, kako je pri vas z žepninami. Midva bi jih rada dala, pa sva zmeraj brez denarja, kupiva jim pa vse, kar potrebujejo. Vendar najstarejša ima že 14 let in je zmeraj huje, ker je nima in v šoli se ji zato posmehujejo.

Ljubi svojega moža kot Boga in ti mož, svojo ženo kot Boginjo. Pri tem ni žrtev in nič nam ni težko.

(odgovor članu Lana25)
Neposredna povezava do sporočila: 72
9.8.2006 17:38:46   
daddy
IZVIRNO SPOROČILO: Sita

Daddy - zanima me, kako je pri vas z žepninami. Midva bi jih rada dala, pa sva zmeraj brez denarja, kupiva jim pa vse, kar potrebujejo. Vendar najstarejša ima že 14 let in je zmeraj huje, ker je nima in v šoli se ji zato posmehujejo.

Starejša dva ( 11 in 9 let ) imata simbolično žepnino, v načelu pa vsi tisto, kar potrebujejo, tudi dobijo. Za zdaj ni komplikacij okrog, recimo, znamke športnih copat, kot to opazim pri nekaterih vrstnikih naših otrok. Tudi v primerjavi z drugimi materialno v ničemer ne zaostajajo. Si pa pravilno ugotovila, veliko, ogromno se ukvarjamo drug z drugim. In dokaj intenzivno - mogoče res na račun tega, da imava z ženo manj "družabnega življenja" kot poprej. A je vredno.

(odgovor članu Sita)
Neposredna povezava do sporočila: 73
9.8.2006 23:39:43   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Lana25
Saj vem, tudi včasih so imeli ljudje raznorazne težave pa so vseeno delali otroke. Danes pa si želimo več in predno pride otrok si želimo, da bi imeli vse poštimano, da bi se rodil v kar se da idealne razmere, ne samo finančne, ampak tudi partnerske. Če imaš po prvem slabe izkušnje na primer: s porodom, s pomočjo parnerja, s službo ob vrnitvi nazaj, z varstvom, s kolegicami s katerimi se zaradi pomanjkanja časa odtujiš, s telesom, ki nikakor več noče nazaj na stare mere, s prepiri, ker časa ne preživljate skupaj, z utrujenostjo, ... in z drugimi podobnimi stvarmi, o katerih se tukaj piše, potem težko, da te nekdo prepriča v to, da bi imel 3 ali 4 otroke. Če potem dodaš še finančni zalogaj, ali nerešeni stanovanjski problem, se tehnica pač obrne v smer upadanja rojstva. Denar, nezagotovljene službe in stanovanja so po moje težava, ampak vseeno mislim, da je razlog nekje globje.

Včasih ni bilo potrebe zenske prepricevati, saj so ubogale tistega od katerega so bile druzbeno, ekonomsko in socialno odvisne. Niso se izobrazevale in so se porocale in rojevale pri mlajsih letih kot danes. Zenska se je lahko izrazila skoraj samo in zgolj preko materinstva in druzine. Včasih ni bilo kontracepcije, a veceri so bili daljsi in dolgocasnejsi (nekdo je rekel, da je seks zabava za reveze).
Lep pozdrav do septembra, gremo na dopust user posted image

(odgovor članu Lana25)
Neposredna povezava do sporočila: 74
10.8.2006 14:26:39   
bamby
Po večini je bilo že vse povedano. Sama pri sebi pa vidim problem predvsem iz finančnega vidika. Imam trenutno enega otroka, v planu imam še enega, za kaj več se ne bi odločila, ker me skrbi, kako jih naprej šolati. Tudi o tem ste že spregovorili. Enostavno se ne vidim, kako jih z dvema delovskima plačama spravit do kruha. Eni boste rekli, saj dobite otroške doklade. Je že res, ampak je potrebno še dosti več, kot le nekaj tisočakov. Sedaj trenutno gradimo hišo, zato smo v kreditih. Morda bo kaj lažje, ko bomo kredit odplačali, pa vseeno, največ dva.
Za tiste, ki pa imate več otrok pa vse čestitke.

(odgovor članu Misek)
Neposredna povezava do sporočila: 75
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Plenička
Ines_L

Kdaj ste žačele odvajati svoje malčke od pleničke?

pred 1. letom (15%)

med 12. in 18, mesecem (21%)

po 18 mesecu (64%)

Število vseh glasov: 39

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!