|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Rodnost upada
10.8.2005 13:58:30   
Sandra-4
Naj še jaz pristavim svoj vidik zadeve. Stara bom 30 let z univerzitetno izobrazbo, s službo za določen čas, pri kateri sem morala podpisati, da ne bom imela otrok, ker mi v nasprotnem primeru takoj odpovejo pogodbo. Vem,da se to ne sme dogajati, toda ko si v položaju, ali zavod ali vsaj služba za določen čas, sprejmeš vse pogoje. In kako naj ob taki delovni politiki sploh razmišljam o otroku?

Nataliteta bo le še bolj vztrajno padala, kajti mladi bodo le še s težavo prišli do službe, kajti dandanes delodajalec želi, da imaš pri petindvajsetih letih najmanj 20 let delovne dobe, 3 otroke, da si zdrav, doktorat,itd...

In čedalje bolj se bo uveljavljal sistem "living apart" s starši. To je svetovni trend,ker mladi le s težavo pridejo do stanovanja in tako hočeš - nočeš živijo s starši.

Politikom je pa vseeno, kajti oni so si zase lepo postlali in itak vsi vemo,kako gredo stvari - predvolilne obljube izvenijo, list papirja veliko prenese, dejanja pa kažejo popolnoma drugo sliko. Toda oni si enostavno zatisnejo oči in si rečejo, da se to njih ne tiče.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   Rodnost upada
10.8.2005 14:04:56   
daddy
Grozljivo, Sandra. Še posebej tvoj prvi odstavek. Čeprav si nič ne zatiskam oči - vem, da se to dogaja, povsod okoli nas.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   Rodnost upada
10.8.2005 14:18:51   
baguSka
vse kar je našteto + neplodnost + odpoved oz. omejitev osebne svobode.. no tist kar je meta našteva ;) komot pa to 8)

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   Rodnost upada
10.8.2005 14:40:40   
Marogica
Ja, ja. SLovenija je "padla" v čudno obliko kapitalizma. Sandra, kar si napisala, je katastrofalno. Vendar se človek vpraša, kaj narediti. Sem živela 12 let v Švici, kjer takšnega pojava "living apart" ne poznajo. Stanovanj ni težko dobiti, služb tudi ne, otrok imajo tudi md 2-3 ali več.
Kaj je drugače? Marsikaj.
-Stanovanja, hiše so v večini najemniška (okrog 60%ali več), še tisti, ki imajo "lastno" hišo, ni njihova, ker jih zaradi politike obdavčitve ne izplačajo do konca(pa če je to 1 SFR). Vendar Švicar vedno lahko reče, da ni lastnik hiše, temveč banka in ima dolgove. Torej otroci ne stanujejo s starši, ampak so na svojem (ponavadi od 19,20 leta).
-Študira v Švici ca 20% ljudi, ostali se šolajo v poklicih ali nadaljujejo ob delu, šele takrat, ko so se našli v nekem poklicu. Tam ni "čudno" biti kuhar, frizer...,kajti če si dober v tem, je skoraj tako, kot da si študiral. Tako se delovna mesta najdejo, ker nimajo samo akademsko izobraženih ljudi, kakor je to pri nas, kjer imam občutek,da je razmerje obratno 80% je študiralo-ja za božjo voljo kje pa najti toliko služb v eni državi?
-Ženske, ki rodijo so doma, vrtcev je malo ali nič-pa še ti so nastali, ko so začeli prihajati "jugoviči", kjer sta delala oba (imajo jih samo velike firme-v bistvu interni vrtci)
Seveda je to zopet enostransko gledanje. Imajo marsikaj, vendar sociala jim pa še vedno škriplje. Ta zadnji kanton v Švici, ki je sprejel volilno pravico za ženske je bil Apenzell leta 1970. Ja tudi to je res. Pa ženske imajo v primerjavi z moškimi za isto delovno mesto 30-40% manjše plače, kljub isti izobrazbi in delovnim letom.
Pa nimajo regresov, nimajo porodniške... Po eni strani ne rabijo plačevat za zdravila (kašni beli recepti???), po drugi strani ne moreš imeti zobozdravstvenega zavarovanja (ena plomba ca 40.000 SIT).Še bi lahko naštevala.
Kaj je bolje, kaj je pravičnejše? Kakor za koga. Nikoli ne bomo vsi zadovoljni. SEveda pa igra politika povsod veliko vlogo.
Sem se pa razpisala... pri tako lepem dnevu.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   Rodnost upada
10.8.2005 14:42:40   
puncica
Narobe:
- mladi se odločajo za študij, ker je zdejk najbolj enostavn študirat
- najprej štalca pol pa kravca
- mladim družinam ni nič bolje kot starim penzjonistom s razliko da oni so si nekaj ustvarili, mlade družine pa so šele na poti in brez razen seveda tistih, ki imajo starše take da lahko dajo
Po moje je to razlog.
Bomo pa mi imel sigurno 3 otroke mogoče 4, če bo le bog dal:bravo::bravo::bravo::)-

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   [Brisano sporočilo]
10.8.2005 14:43:34   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 31
   Rodnost upada
10.8.2005 19:52:45   
daddy
Ej, kar se tega tiče, nalin, mislim zaposlitve pa to, ste ženske res popolnoma nepravično na slabšem. Situacija kot jo imata vidva z možem pa res terja precej iznajdljivosti - in če to med drugim pomeni "prnesti okoli državo" pač pomeni tudi to. Se ni nič za zgražat temu, po moje. Prej zaposlitveni politiki kot jo opisuješ.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   [Brisano sporočilo]
10.8.2005 21:03:19   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
   Rodnost upada
10.8.2005 23:04:06   
Gina
Jaz imam pa eno drugo teorijo o rodnosti pri nas. Vprašajte eno žensko, ki ima enega ali dva otroka, zakaj ima dovolj! Ne bo rekla, otrok stane, ampak bo rekla, ne morem več!

Seveda ne more. V službi se matra 8 ur, doma dela večino del sama, ker se ji mož smili, ker kao nosi denar domov (verjemite mi, da ni niti pol toliko utrujen na koncu dneva povprečen slovenec, kot povprečna slovenka!), pa naredi skoraj vse sama. Ko pride mož domov, povprečna slovenka še njega popedena, pa ga hvali na dolgo in široko, kako je priden, da je nekaj malega naredil doma, npr. posesal, ali otroke pol ure čuval, ko se medtem še ukvarja z otroki, skuha, zlika, opere, prinese vse iz trgovine, popleve vrt, pomije avto, se loti še kakšnega "moškega" popravljanja po hiši, medtem ko jo otroci vlečejo na pet strani v istem času (ker mož dela, je bogi, nima časa ne energije, kakšen je pa na športu, drugi počiva v gostilni, tretji ima pa popoldansko delo, ker finančno ne zmorejo....), zvečer pospravi zadnje stvari ob enajstih zvečer, medtem ko njen gleda tv in jo fiksa, zakaj je stanovanje razmetano ali zakaj se wc ne blešči, potem pa se "polna energije" ukvarja še z možem in zakonskimi dolžnostmi....zraven bi pa slovenka rada še dobro izgledala, pa mora še na kakšen šport hodit, pa trošit za cunje in kozmetiko.... Po nekaj letih takega življenja (ne recite, da pretiravam, preberite mnooooogo takih opažanj, ali pritožb čez svoje može na RR-ju in drugih forumih), ko otrok ali dva končno odrastejo0 toliko, da poleg vsega dela ženski končno ni treba več samo riti brisat in futrat otrok in jih oblačit in v vrtec vozit, pa ko se jim ni treba več vsakič, ko bi šle rade same v trgovino, brez vlečenj za rokave, menit s starimi mamami, če bodo čuvale vnuke, se ženski posveti, da imajo končno majhno časa zase in si želijo tudi na tak, majčkeno bolj normalen način živeti, čeprav še vedno zelo veliko postorijo, ampak to ni nič v primerjavi s prej, ko so bili otroci majhni. Jaz jih pravzaprav razumem na nek način.

Če bi v Sloveniji bilo običajno, da varuške čuvajo otroke, medtem ko si zakonca 3x na teden privoščita večerjo, šport, zabavo zase, pa če bi imeli vsi tako stanovanje, da ne bi en po drugem hodili, vmes pa sredi največje norišnice ne bi še babice prikorakale notri, pa če bi zakonca imela konstantno gospodinjsko pomoč, pa če ženski ne bi bilo treba poleg vsega dela še v službo hodit, ali bi bila v službi lahko samo za 4 ure, pa bi še vedno lahko normalno dostojno živeli, verjemite mi, da bi bilo veliko več umirjenih in zadovoljnih zakonov in zakonci bi se veliko hitreje odločali za več otrok. Mislim da ni vzrok to, da otrokom ne morejo vsega nudit, morda pri 10% zakompleksancev, ampak v zgoraj napisanem - ženski bi bilo potrebno ponuditi osnovne pogoje, v katerih ne bi znorela od preobremenjenosti, če si bi privoščila več otrok. No, vsaj jaz tako mislim.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   Rodnost upada
10.8.2005 23:25:09   
nejcko

Ja, Gina, pa še presneto prav imaš!!!!

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   Rodnost upada
11.8.2005 7:57:05   
daddy
Dobro, Gina ( in morda še kdo ) ima pač samo njej poznane težave s pogledom na moški svet in odnose med partnerjema. Te se dajo rešit, če obstaja volja, če pa je ni pač bohpomagi ( že stare mame so nas učile "kakor si boš postlal tako boš ležal" ).
Drugače se pa vsem res zahvaljujem za odgovore, sej rešitev problema nisem pričakoval, tudi vem da ne bomo sveta spreminjali. Sem pa z velikim zanimanjem prebral vaša mnenja. Sodelavka mi je omenila še en vidik, namreč da enostavno premalo seksamo, pa ne vem ali jo naj jemljem resno ali pač ne .... no zaskrbljujoče ni to zakaj nekdo nima tolk in tolk otrok, ampak zakaj vse več parov razmišlja o tem da sploh ne bi imeli otrok, pa tudi vse več se jih odloči samo za enega. Dolgoročno to vodi k redčenju Slovenk in Slovencev ( če se omejim na našo državo ). Res se pa nikoli ne ve če teh strani kdaj ne preleti tudi kakšen politik - in če že, potem srčno upam, da pa le niso vsi taki kot jih kažejo ankete.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   Rodnost upada
11.8.2005 8:54:06   
Anonimen
Politiki bi si lahko prebrali forum družinska zakonodaja, pa bi marsikaj pametnega odkrili.
Gina, kar praviš, je res. Je pa res tudi, da ženske, kot jih opisuješ, živijo v patriarhalnih družinah, kjer je njihova naloga, da se do onemoglosti posvečajo drugim, pa čeprav potem umrejo, naloga očeta pa je, da domov prinaša denar. Do ženinega dela itak nima nobenega spoštovanja. In hec je to, da je ravno v takih družinah največ otrok. Gre za vzorec, ki se prenaša z mater na hčere in se njim zdi povsem normalno, da vse same naredijo. In prav tako imajo tudi več otrok, ne zato, ker bi si jih želele, temveč zato, ker jim tako narekuje vzgoja in okolje v katerem živijo. Veliko ima s številom otrok povezava tudi stopnja izobrazbe. V raziskavah so ugotovili, da imajo ženske z dokončano osnovno šolo dvakrat več otrok kot ženske z dokončano srednjo šolo. Zakaj? Ker imajo ženske z višjo izobrazbo poleg imeti družine tudi druge cilje v življenju. Imeti hočejo kariero, kolegice, hočejo obiskovati kino in druge predstave, želijo biti samostojne, ne želijo celotnega življenja preživeti med 4 stenami z 8 jokajočimi otroki, kjer bo nevidna in nihče njenega dela ne bo resnično cenil. Saj bodo rekli, da je čudovita mama..., toda ko bo prišlo do tega kdo več prispeva, bo na prvem mestu oče, ker domov prinaša denar. Seveda je vse zgoraj spet stvar perspektive in prioritet vsakega posameznika, a tako je povprečje.
Moj primer: mislim, da sva zelo enakopraven par. Rada bi imela 4 otroke. Ali jih bova imela? Dvomim. Verjetno se bova ustavila pri dveh, odvisno od tega, kako se nama bo obrnilo življenje. Mislim, da je najvažnejše kar starš lahko da svojim otrokom ljubezen in varnost, toda, kjub temu je tu spet denar. Če bova imela še kakšnega otroka, bo odvisno od najinih finančnih sredstev, od tega, koliko bova plačevala za vrtec, šolo, koliko nama bo ostalo, ko bova dala denar v sklade za obleke, hrano, šolanje otrok (ker čez 20 let faks zagotovo ne bo več zastonj), za najino pokojnino (ker čez 40 let pokojnin praktično ne bo več), za zdravstven storitve (ker bodo vse dražje) in koliko bova navsezadnje lahko prišpalala, da bi otrokom vsako leto omogočila en teden morja v kampu. Ne gre za neka preseravanja temveč za zadovoljevanje osnovnih potreb, za to, da bi živeli kolikor toliko dostojno. Če bi še en otrok preprečil normalno življenje, potem ga pač ne bo. Kruto, a tako to je.
In če zaidem še na problematiko služb. Danes je praktično nemogoče dobiti službo za nedoločen čas, na kar je vezana tudi kreditna sposobnost. Lasnko leto je bilo kar 70% novih delovnih mest v Sloveniji sklenjeno za določen čas. Veliko pove že podatek, da je povprečna iskalna doba prve zaposlitve za pravkar diplomirane z univerzitetno izobrazbo eno leto. Človek ima narejen faks in išče prvo službo eno leto????!!!! Ne vem, kako dobijo službo drugi, ki imajo nižjo izobrazbo. Pa to, da lahko delaš samo v poklicu, ki se neposredno navezuje na njegovo izobrazbo. Kje je človek že videl kaj takega???? Sama kot gimnazijski maturant (saj se ve, koliko matematike je v gimnaziji) ne morem delati za blagajno v trgovini, ker nimam ustreznega znanja. Lahko pa tam delajo tisti, ki imajo trgovsko ali ekonomsko šolo. To, da sem odlična prodajalka, nima veze. Konec koncev ni važna samo izobrazba, temveč tudi posameznikova sposobnost za določeno delo, tudi osebne karakteristike in zagnanost.
Pa še in še bi lahko pisala.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 37
   Rodnost upada
11.8.2005 11:47:23   
Gina
Daddyin ankica! Ne, te težave niso moje. Moj:love: pomaga mnooooogo več, kot povprečen slovenski moški. Pa ukvarja se z otroki zeloooo nadpovprečno za slo. moškega. Sem pa že malo v letih in poznam mnogo ljudi. Poznam življenje v družinah in neke enakopravnosti tam nikjer ni. Morda v par odstotkih, kjer so moški narejenui zelo na jin, ženske pa zelo na jang. Drugje tega ni. Ženske povsod naredijo mnogo več, kot moški, ker moški enostavno tako funkcionirajo, da si vzamejo čas za svoj hobi, pa kakršenkoli to že je (lahko je to služba, šport, gostilne, prijatelji ali popoldansko spanje...), pa veliko prej so zmatrani, pa enostavno so bolj egoistični in nimajo tistega v sebi, čemur se reče popolna odgovornost za otroke in družino. ženska je glavna za familijo gor držat. Saj to ni posebnost samo slovenije, tako je skoraj povsod po svetu. S to razliko, da po razvitem svetu ženska sama odloča, ali hoče v službo ali ne, ali bo imela 3x ali 5x na teden gospodinjsko pomoč ali varstvo otroka in malo več si privošči, kot ena Slovenka, ki kljub polni zaposlitvi in zgaranosti, mora biti za "vse" sama (z izjemo kakšne babice, ki pomaga).

V tistih familijah, kjer se dobro razumejo, ženska zelo hvali moškega, se ji zdi vse, kar le ta naredi, veliko in je za vsako pomoč zelo hvaležna. Povsod je tako. Moškemu tudi pusti ogromno svobode. V nekaterih družinah mož pridno pomaga, vendar žensko neprestano kritizira za vse, kar ni naredila popolno - pa kljub temu tudi v tistih družinah ženska drži družino in obveznosti večinoma v svojih rokah.
Jaz od vseh družin, ki jih poznam, ne poznam druge oblike življenja. Pa ne govorim o svojem, ampak o vseh znancih in prijateljih....no, če izvzamemo tistih par odstotkov, kjer moški funkcionirajo kot ženske, ženske pa nosijo hlače v družini, ampak teh je res malo. Vem daddy, da je težko brati resnico, ampak tako je. Najlažje živiš v takem zakonu, kjer to vzameš v zakup, pa si najdeš takega, ki ima zelo podobne poglede na svet in interese. V takem primeru te zgoraj napisane reči kot žensko ne pretresejo preveč in obratno.

Ankica, brez zamere, ampak jaz sem tudi imela identične iluzije o zakonu, ko sem bila mlajša. Res sem si to točno tako predstavljala, kot ti. Vendar leta prinesejo svoje, predvsem pa otroci. Otroci obrnejo zakon na glavo bolj, kot je kdo pripravljen priznati. Moškim ne ugaja, da niso več v centru pozornosti, ne glede na to, koliko imajo radi otroke. Pa tudi ne ugaja jim, ker zakonca nimata več sploh kaj dosti časa zase. To jih spremeni na celi črti. Če se nikoli prej dva nista kregala, je zdaj največja možnost, da se začneta.

Samo še to sem pozabila dodati, da ljudje nimajo otrok še iz enega razloga. Danes ni dovolj, da otrokkom daš jesti in piti in jih primerno vzgojiš in spraviš h kruhu. Ne, moraš se poglabljati v njihovo dušo, bog ne daj, da narediš kaj vzgojno narobe, ali da ni otrok daleč pred tabo na lestvici vrednot. Vse, kar narediš, moraš pretehtati in ni več enostavno iz tega vidika imeti otroka, saj družba obsodi vsak tvoj kiks, najhujše pa je biti "slaba mati, oče", pa čeprav v resnici to nisi. Potem se počutiš kar naprej za nekaj krivega, čeprav nisi naredil nič narobe, sprašuješ se, ali prav ravnam, ali bo imelo posledice na otrokovi psihi, pa take neumnosti. Tako funkcionuira današnja družba.

Morda ima povprečni starš z večimi otroki nižjo izobrazbo, jaz imam 3 otroke in visoko šolo. Bi imela še enega otroka, moj si ga srčno želi, vendar sem prestara za to. Jaz si tudi želim imeti malo svobode. Najbrž si je ne bi, če bi bila mlajša. Finance? Ne, finance ne bi bile problem. Živimo z eno plačo trenutno že kakšno dobro leto, pa smo skromni in otroci tudi niso zahtevni. Še kaj prišparamo. Smo čarovniki. To zame ni izgovor.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   Rodnost upada
11.8.2005 12:09:54   
nejcko
Res je, daddy, kot je napisala Gina. Ni zaman pregovor, da ženska drži tri vogale pri hiši, četrtega pa podpira. Taka so dejstva. Res, da veliko žensk pravi, da jim možje pomagajo pri otrocih, gospodinjstvu ... ampak, HALO!!! Zakaj pomagajo? Mar ni tudi njihova moralna in zakonska dolžnost, da enakovredno skrbijo za otroke? Mar če bi živeli sami, bi pa živeli v dreku? Mislim ...
Gina piše čisto resnico. Moški ste enostavno tako narejeni, vsaj velika velika večina.
In še nekaj - pravijo ženska in moška opravila. Le katerih je več potrebno opraviti vsakodnevno? Kuhanje, pomivanje, pospravljanje so vsakodnevna opravila, tudi večkrat na dan, razna popravila pa pridejo v poštev le nekajkrat na leto. In meni verjemi, da zna veliko več žensk zamenjati žarnico, priviti kakšen vijak, odmašiti zamašen odtok kot moških, ki znajo oprati perilo, likati, očistiti hladilnik itd.

Ženske smo (pre)obremenjene in marsikatero tudi to odvrne od želje po otrocih. Konec koncev vsako živo bitje stremi k ugodju (to je dokazal že Freud) in res ne vem, zakaj bi morale biti ženske pri tem drugačne. Konec koncev živimo v razvitem svetu in imamo to pravico.
In vse te naše preljube moške politike, ki so jih polna usta tarnanja o nizki rodnosti, bi vprašala, koliko otrok imajo. Saj jih niti ni potrebno, ker itak vsi poznamo odgovor.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   Rodnost upada
11.8.2005 12:23:06   
Anonimen
Kaj naj rečem? Na srečo poznam veliko parov, kjer vlada enakopravnost, kjer moški kuhajo, likajo, perejo posodo, pospravljajo, pa ne le za praznike, temveč redno. In kjer tudi moški brez problema vstajajo sredi noči in previjejo dojenčka, ga okopajo, se z njim igrajo, hodijo na govorilne ure in delajo vse, kar dela mama, razen dojijo ne:)-:)-. PA imajo samo 1-2 otroka. Čeprav delajo tako, da se medsebojno razbremenijo, nimajo več otrok. Kljub moški pomoči! Odraščala sem v taki družini in pri nas ni bilo nikoli delitve na moška in ženska opravila. Vsak je opravil tisto, kar je bilo v tistem trenutku potrebno.
Je pa res, da je v Sloveniji še veliko patriarhalnih družin, kjer je delo striktno deljeno in ženske opravijo 300% več kot moški. Vendar vse družine, ki jih poznam in imajo tako ureditev, imajo 3-4 otroke. Sicer so si pa ženske v veliki meri same krive. Moj oče in mami prihajata iz patriarhalne družine, pa že od začetka v njunem zakonu vlada enapravnost. Zakaj? Ker je mami že v začetku udarila po mizi in očetu povedala, da če bo hotel imeti hrano na mizi, čisto stanovanje in zlikane cunje, potem bo moral tudi sam vse to delati. Pa je res in ker je videl, da je tudi to delo, ki terja napor, zna gospodinjska dela ceniti in ni nikoli tega dela omalovaževal.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 40
   Rodnost upada
11.8.2005 12:47:01   
Anonimen
Pa še to za razmislek: Če bi res spodbudilo večjo rodnost, če bi imele ženske večjo pomoč doma, torej če bi bilo delo okrog otrok in gospodijstva enakomerno razporejeno med oba starša, zakaj število otrok v zadnjih 25.-ih letih upada, ko je vendarle vse več enakopravnih družin? Zakaj je bilo torej pred 50-leti rodnost bistveno večja, pa so bile ženske kar se gospodinjstva in otrok tiče, še bistveno bolj obremenjene? Takrat še ni bilo likalnikov na elektriko, pralnih in pomivalnih strojev, sesalcev,... Vse gospodinjsko delo je res potekalo ročno in je vzelo bistveno več časa kot danes. In vendar so imeli veliko več otrok. Potem je seveda prišla kotracepcija in so si zgarane ženske lahko omislile zaščito. Toda zakaj se danes enakopravne družine ne odločajo za več otrok?

To pišem zato, ker ne maram metati vseh moških v en koš. Poznam veliko enih in drugih, takih in drugačnih, na mojo srečo prevladujejo tisti, ki na nas ne gledajo kot na ženske temveč kot na enakovredne soljudi. Mislim, da na tem forumu prevladujejo "pridni" moški.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 41
   Rodnost upada
11.8.2005 12:54:34   
nejcko
No, torej ... če zdaj potegnemo črto, lahko pridemo do zaključka, da nizka rodnost ni samo enostranski problem. Mislim, da bi neglede na vse, kar smo našteli, rodnost ostala še zmeraj nizka, tudi če bi država več denarja namenila velikim družinam in povečala doklade, tudi če bi vrtci obratovali non stop, tudi če bi imeli stalne službe in visoke prihodke in bi moški 100% prevzemali svoje dolžnosti doma.
Mogoče bi se res rodnost za kakšen procent dvignila, ampak več od tega ne moremo pričakovati. Konec koncev niti včasih, ko še niso niti najmanj razmišljali o teh vprašanjih in je Cerkev imela močan vpliv, ni bilo veliko družin, ki bi dejansko imele zelooo veliko otrok (tam med 3 - 5 je bilo povprečje).

Danes pa je pač tako, da ob poplavi vseh dobrin, ki nam jih življenje ponuja, človek želi imeti tudi nekaj od življenja (potovanja, hobiji, morda samo v miru zvečer pogledati TV ali surfati po netu). In konec koncev res ne vem, zakaj bi si pač čisto vsak ali pa velika večina sploh želela imeti veliko otrok oz. jih sploh imeti. Prihodnost je negotova, življenje ponuja nešteto nevarnosti, ki jih nekoč ni bilo. Itak vsi govorimo samo še o pravicah in še enkrat pravicah, dolžnosti se umikajo v ozadje. Otrok pa JE dolžnost in odgovornost ...

In smo spet tam: ni ga čez komot!
Pa še nihče te postrani ne gleda, niti tvojega otroka, če je oblečen v rabljena oblačila in se vozi v 10 let staremu vozičku. In tako vsaj na videz vlada eno samo ljubo zadovoljstvo in prešeren nasmeh na obrazih ljudi. Neplodnost pa je vsekakor povsem drug problem.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   Rodnost upada
11.8.2005 13:24:11   
Gina
Ankica, nimaš prav. Enakopravnih družin skoraj ni. Te, ki jih poznaš, jih poznaš očitno slabo, po pripovedovanju žensk, ki so zadovoljne s tistim, kar mož naredi, ko nekaj naredi, ali pa te družine še nimajo otrok. Moj bivši je tudi vedno delal, ko je kdo prišel k nam, pa vstajal je ponoči, prav res, pa so vsi mislili, kako veliko dela, v resnici pa sem jaz še vedno odtehtala ogromno več. Njega so vsi hvalili, zame pa se je smatralo, da sem itak dolžna vse naredit, kar sem. In verjemi mi, da je ogromno takih družin. Ti še nimaš otrok, kajne, zato si tako optimistična in živiš v iluzijah. Žal mi je, če se ti zdi, da pretiravam. Ne pretiravam, v Sloveniji in po svetu NI ENAKOPRAVNOSTI. Mnogo lažje je biti moški, ali pa tudi ne, ker se že rodijo z manj energije in večjimi zahtevami do sveta, ni to vzgoja, to je v genih - xx ni enako ****, če ga pa prisiliš, da je enak tebi, pa ga zapreš v kletko, to je pa neumnost. V zakonu tvojih staršev je pa očitno bila mama toliko jang, da je oče popustil, ampak za moškega je moral biti presneto jin. Torej v tem primeru govorimo o tistih parih procentih. Poznam osebno točno dva taka para, en od teh moških je bil že toliko star, da je umrl, žal.
Vse to kar sem napisala ne pomeni, da so moški zanič, sploh ne, ampak pomeni pa to, da več nimajo svoje identitete. Ne dovolimo jim več, da so moški, ampak smo jih poženščili in obratno, od žensk se pričakuje, da bodo pomagale pri gradnji hiše, zašraufale kaj in vozile avt, pa hodile v službo. Časi so krivi, jaz jih ne zagovarjam.

Zakaj pa se naše mame niso pritoževale? Predstavljaj si eno kmečko žensko začetek prejšnjega stoletja. Imela je za 10 člansko družino 3 piskre, 10 oblek in eno posteljnino. Koliko stvari mora pa moderna ženska prestaviti, da pospravi vsak dan stanovanje! Ne, ne moreš primerjat. Poleg tega se je takrat pričakovalo, da vsi pomagajo. VSI! Babice in otroci. Današnji otroci pa ne smejo pomagat, morajo imeti kao otroštvo, pa še po glavi lahko skačejo vsem, odgovarjajo in vsakega mimoidočega malo udarijo, če jim ni kaj prav.... Ne, včasih je bilo ženskam lažje. Današnja ženska ima neprimerno več dela, kljub manj otrokom. Pa pričakuje se od nje, da bo lepa, urejena, pa seksat mora krasno, pa moškega cel dan osvajat, pa vseh milion reči v stanovanju vsak dan prestavit, pa otroke ne obremenjevat, pa podrejat se vsem, tudi otrokom in možu, pa še v službo hodit in na fitnes. Ne, nikoli v zgodovini niso bile ženske toliko obremenjene. Začelo se je pa to z našimi mamami. Že one niso sfolgale, pa so imele pol manj, kot mi.

BTW, nejcko, čisto se strinjam s tabo.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   Rodnost upada
11.8.2005 13:32:03   
Anonimen
Kaj naj rečem? Očitno so moški krivi, da ni več otrok.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 44
   Rodnost upada
11.8.2005 13:36:53   
nejcko

Ne, Ankica, nihče ni kriv. Ta problematika je pač logična posledica razvoja celotne družbe, morda je celo evolucijsko nujna. Svet je že itak prenaseljen.

Tako pač je in pika - vsak posamezen par pa itak zase ve, zakaj nima otrok oz. ima le enega ali dva in ne več. 100 družin, 100 zgodb, 100 razlogov. Tako pač je.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   Rodnost upada
11.8.2005 13:39:04   
Gina
Evo, nejcko, spet se strinjam s tabo. Pa še nekaj se mi zdi. Mogoče bi imeli več otrok, če bi ženskam pustili, da smo ženske in moškim, da so moški. Samo to ne gre, dandanašnji, smo predaleč zaplavali. Morali bomo v vse meje skrajnosti, da bomo lahko ta čoln obrnili in pristali tam, kjer bo ok.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   Rodnost upada
11.8.2005 13:39:22   
Anonimen
Nejčko, se strinjam.

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 47
   Rodnost upada
11.8.2005 13:54:01   
daddy
100 družin, 100 zgodb, sto razlogov. In hvala bogu da je tako ( ne, nisem religiozen, tako se pač napiše ). Izjemno mi je žal da se je debata razvila v smer moški-razvajena zverina in ženska-ubogo trpeče bitje po kateri vsi hodijo. Zagotovo ni bil to namen, tudi na temo odnosov med spoloma bi se dalo ogromno povedat, zagotovo, ampak osnovna tema je bila druga. Sej vprašanje je bilo v resnici povsem preprosto in v prejšnjih postih sem prebral mnogo odgovorov ki so več kot zadovoljili mojo radovednost.

Še to bi rad poudaril: najsi gre za debato o čemerkoli, izmanjava mnenj pač pripelje do tega da se le-ta križajo. Kar ni nobena katastrofa. Ljudje smo pač različni, iz različnih okolij in z različnimi izkušnjami. Normalno je da včasih na isto stvar gledamo povsem drugače.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   Rodnost upada
11.8.2005 13:59:51   
Anonimen
Saj le tako se naučimo kaj novega, kajne? Če bi vedno vsi enako mislili, potem bi se stalno vrteli v istem krogu. Tako pa počasi, v majhnih korakcih napredujemo k boljšemu jazu (osebnosti).

(odgovor članu daddy)
  Neposredna povezava do sporočila: 49
   Rodnost upada
11.8.2005 14:23:14   
daddy
Ankica, ti le odbdrži svoje mnenje, svoje izkušnje, svoj pogled. Točno vem iz tvojih odgovorov da vidiš okrog sebe celotno mavrico, ne samo črno - belo, kot se temu reče.

(odgovor članu daddy)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Spanje
Miška2006

Kako spite v času nosečnosti?

na levem boku (37%)

na desnem boku (13%)

na hrbtu (6%)

na trebuhu (3%)

se obračam kot vrtiljak (41%)

drugo (1%)

Število vseh glasov: 360

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!