rina22 -> RE: Mariborčanke 18. del (17.2.2011 8:56:34)
|
Dan [sm=smiley1.gif] marta, za Tineja, da bo čimprej zdrav [sm=pikapoka1.gif][sm=pikapoka1.gif][sm=pikapoka1.gif][sm=pikapoka1.gif][sm=pikapoka1.gif][sm=pikapoka1.gif] sami, Aladin nima avtorja - mogoče mora to napisat.. Ker je pravljica oz. pripovedka zapisana v zbirki Tisoč in ena noč - to pa je zbirka pravljic, pripovedk in novel. Svetlana Makarovič je napisala mislim da Aladinova svetilka (ali nekaj takega[sm=zmeden.gif]), kar pa ni čisto isto kot Aladin. Makarovičeva ponavadi piše na ta način, da vzame neke pravljice ali samo motive iz pravljic in jih potem napiše na svoj način - predrugači jih in na sploh jih napiše po svojem slogu (tu se ne bom poglabljala, ker bom itak že zdaj preveč zabluzila[sm=smiley13.gif]). Razen, če so mogoče brali njeno verzijo, samo dvomim[sm=zmeden.gif] Walt Disney pa je pravljico o Aladinu preprosto predstavil v verziji risanke in slikanice in ni avtor zgodbe, pač pa samo prikaza (torej njegove slikanice in risanke). Disney je veliko zgodbic predstavil na tak način, zato jih veliko niti ne poznamo v originalu. Upam, da sem vsaj malo pomagala.. kavica-ker moj dela spet do nadaljnega od 5h do 19h, se ju3 seliva z malo do nadaljnega k mojim (čeprav vem, da bo ta "do nadaljnega" trajal samo do nedelje[sm=smiley36.gif]-ker dlje ne bom zdržala[sm=jezicek.gif]). Tak, da, mene spet ne bo[sm=smiley13.gif]
|
|
|
|