Frodo Bisagin
|
IZVIRNO SPOROČILO: Bakfark Tipične situacija iz ene izmed trgovin s tovrstno robo - prijazna prodajalka, redko prodajalec, nam predstavi široko paleto sedežev različnih proizvajalcev v določenem razredu, ki se med seboj razlikujejo cenovno, dizajnu, barvi - to kar vidimo, potem pa so tukaj še varnostne karakteristike, ki jih sicer ne moremo čutiti vendar so potrjene z različnimi navidez priznanimi in verodostojnimi certifikati, izbori na podlagi testov itd. Skratka, dražji kot so, bolj varni naj bi bili in proporcionalno temu manj denarja običajno bojda manj muzike. Soočeni z vsemi prepotrebnimi informacijami se marsikdo znajde na preizkušnji - kaj kupiti, kako se odločiti, pa običajno damo na vago. Osebno, pogledam varnostne teste, potem v trgovini prosim, da montirajo sedez v moj avto in potem sedez "testiram" sama. Detetu narocim, da se priveze in glumi hudinija oz., da poskusa zlezti ven. Ce mu ne uspe, sedez dobi plus tocko. Potem se sedeza lotim sama.. ga skusam premahnit. tezje mi to uspe, bolj se mi sedez dopade. itn.... Ko sedrz oz. ce sedez pogori na teh "testih" ga vracamo in ponovimo vajo z naslednjim modelom. In tako dokler ne najdemo za nas ustreznega. In potem... ali smo zadovoljni z nakupom ali pa se grizemo, ker nismo kupili najboljše v trenutni ponudbi in pičimo po slovenskih cestah s strahom in grenkim občutkom, da naši otroci mogoče vseeno niso ravno najbolj zaščiteni, zavarovani, skratka en tak občutek frustracije, tesnobe, da naša odločitev mogoče ni bila pravilna. Varnost otroka se ne konca pri avto sedezu. Letnica avta, zjahanost le tega, debelina pleha, protipozarni dejavnik..... ogromno stevilo dejavnikov, ki vplivajo na varnost. Varen avtosedez izgubi svojo funkcijo, ce je otrok napacno pripet, sedez napacno vpet, ce se dete odpelja.... Torej... ce recimo kupis samohodko je dete brez avto sedeza varneje kot v avtosedezu v katerem koli avtu. Kar se pa frustracij tice... kdaj pa so nasi otroci najbolj zasciteni in zavarovani.? Doloci proizvajalec, kaksen test.. ali je to zgolj subjektiven obcutek...