RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

Najaa -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (19.1.2011 12:52:54)

Ja ja, mal sem zašla, pa sej se razumemo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (19.1.2011 21:35:12)

Moja trditev temelji na naslednjem ilustrativnem preračunu:

Vzemimo, da imamo stanovanje, vredno 100000 EUR. Recimo, da zanj vzamemo kredit, kjer znaša mesečna anuiteta 460 EUR. Na drugi strani naj bo mesečna najemnina za takšno stanovanje 360 EUR. K razliki 100 EUR med kreditom in najemnino moramo prišteti še povprečne mesečne stroške vzdrževanja stanovanja. Vzemimo, da so takšni stroški 1 % vrednosti stanovanja na leto, kar bo na mesec naneslo ca. 80 EUR. Najemnik teh stroškov nima. Torej razlika med obema opcijama je 180 EUR mesečno. Vzemimo, da najemnik, ki mu ta denar ostane, le-tega oplemeniti z donosom 3 % nad inflacijo letno. V 30 letih tako znesejo njegovi prihranki na račun najemništva  ca. 100000 današnjih EUR, lastnik pa bo imel 30 let staro vzdrževano stanovanje. Če cene starih stanovanj v 30 letih zrastejo nad raven cen današnjih novih, se nakup splača. V vsakem drugem primeru pa se splača najem.

Predvidevam, da za slovenski nepremičninski trg v prihodnosti zagotovo ne bo obveljala prva možnost. Ob takih predpostavkah, ki so precej konservativne, se najem splača.

Anonimen -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (19.1.2011 21:50:19)

IZVIRNO SPOROČILO: carbene

Vzemimo, da najemnik, ki mu ta denar ostane, le-tega oplemeniti z donosom 3 % nad inflacijo letno. V 30 letih tako znesejo njegovi prihranki na račun najemništva  ca. 100000 današnjih EUR, lastnik pa bo imel 30 let staro vzdrževano stanovanje. Če cene starih stanovanj v 30 letih zrastejo nad raven cen današnjih novih, se nakup splača.

Dve napačni predpostavki - mesečno varčevanje zahteva mesečno finančno disciplino in dosledno in skrbno nalaganje sredstev. Mesečno nalaganje 180€ ne omogoča konstantenga nalaganja v donosne oblike. Depozit pa, kot enostavna dolgoročna oblika varčevanja ne omogoča 3% realne donosnosti.

Plus manjka predpostavka o realnem ohranjanju vrednosti nepremičnin.

Po enostavni kalkulaciji bo ta nepremičnina čez 30 let vredna 200.000€.

bigbunny -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (20.1.2011 14:07:34)

Bonbonček1 če si dobro prebrala glede hiše pol ti je verjetno lahko jasno, da praktično nisem dobila nič. Saj v tej hiši ne živim in je nemorem prodati.. Beri: več dedičev, en dedič pokojni v Kanadi. Prav tako še v tej hiši živi babica, kateri ne mislim jemat streho nad glavo. Tako da do zdaj, zaenkrat nimam od te hiše dobene koristi razen stroškov. Ko pa bom jo lahko prodala pa bom rekla ja dobila sem to in to. Do takrat pa nimam nič.

Zakaj sma midva v najemu? Ker je samo mož zaposlen za ned. čas jaz pa sem brez zaposlitve. In imava tudi en velik kredit, ki ga je mož prinesel v najino zvezo- torej je kredit od prej. Če tega kredita nebi bilo bi bilo marsikaj drugače in veliko veliko lažje. Žal tako je. In prosim stopi dol z oblakov in se začni obnašat kot navaden smrtnik, ker nisi nič več vredna od nas podnajemnikov.. Gospa lastnica večih stanovanj... Ti privoščim, ampak zaradi tega še ne rabiš bit vzvišena in oh in sploh, ker si daleč od tega. Arogantka na kubik kvečjemu..

doroteja26 -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (20.1.2011 19:40:13)

pozdrav še enkrat vsem,

Se samo oglasim, da povem, da so se stvari sedaj tako obrnile, da se v stanovanje seliva že čez dober teden. Ne morem verjeti, da se je vse tako hitro odvilo. Gre pa dejansko za 3 sobno stanovanje in ne 2-sobno kot je bilo prvotno po tlorisu še iz predgradnje mišljeno. Stanovanje ima en precej velik prostor kjer je kuhinja+dnevna soba z izhodom na precej veliko teraso, spalnico, kopalnico, utility ter še eno 12m2 sobo z velikim oknom.

Končno sva prišla do lastnega stanovanja in s svojim denarjem, tisti manjši kredit pa bova odplačala v enem letu.

Saj, če ne bi dobila toliko konstruktivnih in pozitivnih odgovorov, tega tu gor sploh ne bi napisala, tako pa bi pač rada svoje veselje povedala še tu gor.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

lepo se imejte

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (20.1.2011 20:20:23)

IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Dve napačni predpostavki - mesečno varčevanje zahteva mesečno finančno disciplino in dosledno in skrbno nalaganje sredstev. Mesečno nalaganje 180€ ne omogoča konstantenga nalaganja v donosne oblike. Depozit pa, kot enostavna dolgoročna oblika varčevanja ne omogoča 3% realne donosnosti.

Plus manjka predpostavka o realnem ohranjanju vrednosti nepremičnin.

Po enostavni kalkulaciji bo ta nepremičnina čez 30 let vredna 200.000€.

S tem se ne strinjam. Ena od oblik naložb, ki v povprečju daje tak donos, so različni skladi. Finančna disciplina pa je stvar posameznika.

Realno ohranjanje vrednosti nepremičnin? Jaz bolj zaupam v tržne zakonitosti. Če ni povpraševanja, lahko vrednost krepko pade. Če bi bilo realno ohranjanje vrednosti nepremičnin globalni aksiom, se hiše v ameriškem Detroitu ne bi prodajale po 20 dolarjev.

Me pa zelo zanima tvoja »enostavna kalkulacija,« da bo ta nepremičnina čez 30 let vredna 200000 EUR. To bi namreč pomenilo 2,3 % realno letno rast!

Anonimen -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (20.1.2011 20:28:37)

Realno ohranjanje vrednosti nepremičnin? Jaz bolj zaupam v tržne zakonitosti. Če ni povpraševanja, lahko vrednost krepko pade. Če bi bilo realno ohranjanje vrednosti nepremičnin globalni aksiom, se hiše v ameriškem Detroitu ne bi prodajale po 20 dolarjev.

Me pa zelo zanima tvoja »enostavna kalkulacija,« da bo ta nepremičnina čez 30 let vredna 200000 EUR. To bi namreč pomenilo 2,3 % realno letno rast!

Na obdobje 30 let je to realna predpostavka. Nepremičnina ohranja vrednost vsaj skladno z inflacijo, ki se giblje na dolgi rok na dobrih dveh odstotkih. In to je to.

Detroit ni reprezentativen primer - razen če verjameš, da bo šel svet v 30 letih v maloro - potem pa itak nima smisla, da se kje ustališ - bolje da vandraš po svetu še teh nekaj let [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] .

Sicer pa je tvoja predpostavka napačna še v enem temeljnem izhodišču, gibanju mesečne anuitete in mesečne najemnine. Mesečna anuiteta se giblje predvidljivo (spet na dolgi rok) okrog povprečne vrednosti (ki bo višja kot ja danes izhodiščna), tako navzgor in navzdol, mesečna najemnina pa linearno raste. V določenem trenutku se presekata - spet od oka v letu 15 - potem pa najemnina presega anuiteto in od tu dalje kalkulacija izgubi smisel. Matematično je sicer pravilno, finančno pa zgrešena.

Anonimen -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (20.1.2011 20:32:13)

IZVIRNO SPOROČILO: doroteja26

pozdrav še enkrat vsem,

Se samo oglasim, da povem, da so se stvari sedaj tako obrnile, da se v stanovanje seliva že čez dober teden. Ne morem verjeti, da se je vse tako hitro odvilo. Gre pa dejansko za 3 sobno stanovanje in ne 2-sobno kot je bilo prvotno po tlorisu še iz predgradnje mišljeno. Stanovanje ima en precej velik prostor kjer je kuhinja+dnevna soba z izhodom na precej veliko teraso, spalnico, kopalnico, utility ter še eno 12m2 sobo z velikim oknom.

Končno sva prišla do lastnega stanovanja in s svojim denarjem, tisti manjši kredit pa bova odplačala v enem letu.

Saj, če ne bi dobila toliko konstruktivnih in pozitivnih odgovorov, tega tu gor sploh ne bi napisala, tako pa bi pač rada svoje veselje povedala še tu gor.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

lepo se imejte

Super, uživajta v novem domu!

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (20.1.2011 21:24:27)

IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
Na obdobje 30 let je to realna predpostavka. Nepremičnina ohranja vrednost vsaj skladno z inflacijo, ki se giblje na dolgi rok na dobrih dveh odstotkih. In to je to.

Detroit ni reprezentativen primer - razen če verjameš, da bo šel svet v 30 letih v maloro - potem pa itak nima smisla, da se kje ustališ - bolje da vandraš po svetu še teh nekaj let [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] .

Sicer pa je tvoja predpostavka napačna še v enem temeljnem izhodišču, gibanju mesečne anuitete in mesečne najemnine. Mesečna anuiteta se giblje predvidljivo (spet na dolgi rok) okrog povprečne vrednosti (ki bo višja kot ja danes izhodiščna), tako navzgor in navzdol, mesečna najemnina pa linearno raste. V določenem trenutku se presekata - spet od oka v letu 15 - potem pa najemnina presega anuiteto in od tu dalje kalkulacija izgubi smisel. Matematično je sicer pravilno, finančno pa zgrešena.

Moj celotni izračun je bil narejen z današnjimi evri z namenom izključitve inflacije. Če pa zraven mešaš inflacijo, je treba povedati, da ne govoriš o današnjih evrih, ampak o evrih, ki bodo čez 30 let.

Glede Detroita – kaj pričakuješ, da se bo v naslednjih 30 letih takega zgodilo v Sloveniji, da bo tako pognalo rast cen nepremičnin? Zagotovo sijajno gospodarstvo in cvetoči naravni prirast prebivalstva?

Glede anuitet in najemnin. Najemnine so odvisne od gibanja cen nepremičnin. Če s precej konzervativno oceno predpostavljamo, da se cene realno ohranjajo (bolj realna predpostavka bi bila, da se manjšajo), tudi najemnine ostajajo realno nespremenjene. Anuitete pa so odvisne od gibanja obrestnih mer, kar je lahko v pozitivni ali negativni smeri, v povprečju pa ostajajo enake. Moje predpostavke držijo.

bigbunny -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (21.1.2011 15:29:51)

Uau čestitke!!!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Pa veliko, veliko, veliko sreče, lepih skupnih trenutkov in družinskega vzdušja..

Anonimen -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (21.1.2011 17:07:57)

Moj celotni izračun je bil narejen z današnjimi evri z namenom izključitve inflacije. Če pa zraven mešaš inflacijo, je treba povedati, da ne govoriš o današnjih evrih, ampak o evrih, ki bodo čez 30 let.

Še ena napačna predpostavka, kapitalno napačna na dolgi rok.
Na dolgi rok inflacija vpliva na cene nepremičnin, vpliva na najemnine, ne vpliva pa na višino kredita. Primerjaš neprimerljive kategorije.

Anonimen -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (21.1.2011 17:13:27)

Glede Detroita – kaj pričakuješ, da se bo v naslednjih 30 letih takega zgodilo v Sloveniji, da bo tako pognalo rast cen nepremičnin? Zagotovo sijajno gospodarstvo in cvetoči naravni prirast prebivalstva?

Kje pravim, da bo nekaj pognalo rast nepremičnin [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].

Pričakujem pa zmerno in zdravo gospodarsko rast in enako zmerno inflacijo - spet v povprečju let. In te kategorije se na dolgi rok gibljejo med 2 in 3% oz. med 2 in 2,5%.

Na dolgi rok se razmišlja z glavo in ne pod vplivom trenutne situacije.

Glede anuitet in najemnin. Najemnine so odvisne od gibanja cen nepremičnin. Če s precej konzervativno oceno predpostavljamo, da se cene realno ohranjajo (bolj realna predpostavka bi bila, da se
manjšajo), tudi najemnine ostajajo realno nespremenjene.
Moje predpostavke držijo.

Popolnoma napačne so. Na dolgi rok cene rastejo, kot že zgoraj napisano.

Če ti bodo realne primerjave lažje - 10 do 15 let nazaj - kakšna je bila najemnina dvosobnega stanovanja v Ljubljani? Danes je ca. 450€, če "bacim oko" na .net. 10 let nazaj pa 1000 takratnih DEM po tvoje?

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (21.1.2011 21:49:36)

Okej, glede inflacije imaš teoretično prav, ampak ne nadejaj se, da ti bo kredit požrla inflacija. Današnje anuitete so majhne zaradi zanemarljive inflacije in EURIBOR-ja, ki je zadnji dve leti rekordno nizek. Ko bo inflacija večja, bo tudi EURIBOR zrasel na nekaj %, kar bo povečalo anuiteto.

Glede na to, da so cene nepremičnin v zadnjih 20 letih rasle s precej višjo stopnjo, kot ti verjetno smatraš za zdravo, bi v normalnih državah najprej pričakovali eno močno korekcijo navzdol, nato šele »zmerno in zdravo rast.« Drugi dejavnik pa so ostale okoliščine v akutno zadolženi Sloveniji, za kar bomo plačevali dolga leta. In to ob vse večjem deležu upokojencev, kar bo vedno huje bremenilo aktivno prebivalstvo (in ne pozabimo, da bomo dobivali vedno večji presežek nepremičnin glede na dejanske potrebe prebivalstva). Žal mi je, ampak jaz se ne nadejam ravno svetle prihodnosti Slovenije, če se ne bo nekaj res od korenin navzgor spremenilo. Moram reči, da pa tebi optimizma ne manjka.

Anonimen -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (21.1.2011 22:26:56)

Okej, glede inflacije imaš teoretično prav, ampak ne nadejaj se, da ti bo kredit požrla inflacija. Današnje anuitete so majhne zaradi zanemarljive inflacije in EURIBOR-ja, ki je zadnji dve leti rekordno nizek. Ko bo inflacija večja, bo tudi EURIBOR zrasel na nekaj %, kar bo povečalo anuiteto.

Precej površno bereš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image] - kar ima na dolgi rok ne nezanemarljive učinke - obrestno obrestni račun in to, ter vloga časa.
Ne nadejam se, od kje ti ta ideja? Samo pravim. da se kredit precej predvidljivo giblje okrog povprečne vrednosti, ki je višja kot je danes. In da najemnine linearno rastejo, spet v povprečju. Na dolgi rok naj bi ekonomske zakonitosti veljaje. Če pa ne, potem pa najbolje da sploh o ničemer ne razmišljaš - ker se itak nič ne splača [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Glede na to, da so cene nepremičnin v zadnjih 20 letih rasle s precej višjo stopnjo, kot ti verjetno smatraš za zdravo, bi v normalnih državah najprej pričakovali eno močno korekcijo navzdol, nato šele »zmerno in zdravo rast.«

V obdobju 30 let "sve dođe na svoje".

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (22.1.2011 0:13:04)

Obrestno-obrestni račun? Od kod pa misliš, da sem dobila številke o donosih?

Torej anuiteta kredita bo v povprečju višja, kot je danes, kakor je tudi povprečna inflacija višja od današnje (skoraj nične) inflacije. Saj to je bil tudi moj odgovor na tvoj očitek, da ni upoštevana inflacija.

Anonimen -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (22.1.2011 15:38:11)

Obrestno-obrestni račun? Od kod pa misliš, da sem dobila številke o donosih?.

Saj ti pravim, da računati znaš in so tvoji izračuni matematično pravilni.
Napačni so vsebinsko, ker temeljijo na napačnih predpostavkah, saj ne razumeš, kako pomembna je časovna dimenzija in z njo povezana inflacija (čeprav majhna), na dolgi rok. Ampak nič ne de, tudi če ne razumeš.

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (26.1.2011 16:18:09)

Moje razumevanje »časovne dimenzije« se odraža v zgoraj napisanem. Očitno pa imava različne poglede na interpretacijo vseh segmentov te »časovne dimenzije.« Nič ne de. Bo že čas pokazal svoje.

Anonimen -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (26.1.2011 19:19:42)

Vzemimo, da najemnik, ki mu ta denar ostane, le-tega oplemeniti z donosom 3 % nad inflacijo letno.

Moj celotni izračun je bil narejen z današnjimi evri z namenom izključitve inflacije.

Odloči se zdaj, kako računaš.
Ali računaš vse spremenljivke na sedanjo vrednost, ali računaš vse na prihodnjo vrednost.

Tako kot računaš ti, je pa vse zbrkano, malo tako, malo drugače, kot ti pač paše [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Ampak na 30 let je tudi ekonomija ekzaktna veda in tako ne moreš računati. No, lahko, ampak rezultat izračuna nič ne pove.

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (26.1.2011 20:08:09)

Od kod tebi ideja, da sem računala s čim drugim kot z današnjimi evri?

Ekonomija je tudi na kratek rok eksaktna, kar pa ne pomeni, da ne računa z negotovostmi.

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]