RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

Anonimen -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (15.1.2011 16:14:36)

IZVIRNO SPOROČILO: bigbunny

Jaz vsekakor nebi kupila dvo sobnega stanovanja... če imata v mislih kdaj imeti otroke.. pol je dvosobno stanovanje malo malo se ti ne zdi? Raje bi bila še en čas v najemu.. prihranke dajala na stran in si kasneje kupila 3 sobno stanovanje.. Kjer lahko ima otrok svojo sobo, gosti so lahko v dnevni vama pa še ostane spalnica. Mi smo sedaj v najemu.. dvo sobno stanovanje, in jaz definitivno nebi šla v nakup le tega, ker se mi zdi premajhno. Nakup je le za en čas in ne za leto dni. Nevem no. Sama se odloči. Ampak to je moje mnenje.

Ja, res ne veš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

bigbunny -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (16.1.2011 8:47:42)

Presvetli bonbonček... Žal ti morem povedat da si moj opis popolnoma zgrešila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Sem ena tistih ( srečnic), ki od staršev ni nikoli dobila kakega eura za zapravljanje, ampak samo za tisto kar sem potrebovala. Govorim do 18 leta. Od 18 leta živim na svojih nogah. Žal sma tudi midva v najemu in vem kako težko je kar koli prihranit. Skorajda nemogoče.. V lanskem letu sma se kar nekaj krat selila in iskala cenejšo varianto najema. Saj sma dobila otročka in gledama na vsak eur ki ga lahko prihranima pri najemnini in porabima za kaj drugega. Kljub temu, da je po moževi strani ena hiša prazna v celoti, ena pa ima prazen zgornji štuk, živima za sebe v majhnem skromnem stanovanju. Tako da ne o tem kdo ima polno rit in komu dajajo starši denar..
Po postu od avtorice sem sklepala da jima šparanje gre dobro od rok oz. imata to možnost. Prav tako jima bosta del denarja dala starša... Vseeno bi bilo dobro da razmislita ali si lahko privoščita kakšno 3-sobno stanovanje.. Ali pa kakšno starejšo hiško, kjer bo več prostora.. Pri nas so starejše hiše ( pa ne tako zelo stare ) cenejše od stanovanj. Ne pa se zaletet na vrat na nos in kupit 2- sobno stanovanje če imata opcijo nakupa 3-sobnega stanovanja. Ker kar hitro se lahko situacija obrne in se družinica poveča... Pa ni mus da za enega člana.. Lahko za 2. Pol pa hitro vse skupaj tesno postane.. Če pa seveda ni dobene variante kupit večjega stanovanja, pa je razumljivo, da je tudi 2sobno ok.. oz. mora biti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (16.1.2011 13:17:29)

IZVIRNO SPOROČILO: bomboncek1

Jaz vsekakor nebi kupila dvo sobnega stanovanja... če imata v mislih kdaj imeti otroke.. pol je dvosobno stanovanje malo malo se ti ne zdi? Raje bi bila še en čas v najemu.. prihranke dajala na stran in si kasneje kupila 3 sobno stanovanje.. Kjer lahko ima otrok svojo sobo, gosti so lahko v dnevni vama pa še ostane spalnica. Mi smo sedaj v najemu.. dvo sobno stanovanje, in jaz definitivno nebi šla v nakup le tega, ker se mi zdi premajhno. Nakup je le za en čas in ne za leto dni. Nevem no. Sama se odloči. Ampak to je moje mnenje.

Waw, ti pa znaš z denarjem, ni kaj!?!

Če za najem garsonjere v Kopru ta par odrine 400 EUR (gola najemnina) plus stroške (100 EUR) lahko prosim izračunaš v kolikem času bo družinica našparala za trosobno stanovanje, če ima zdaj recimo poln znesek za kupit dvosobnega?

Dve varianti vidim pri tebi: ali so ti stanovanje kupili starši in zato pojma nimaš kako sploh izgleda varčevanje, nakup stanovanja, kredit ali pa ekonomije nisi slišala niti od blizu, čeprav v vsaki srednji šoli obstaja vsaj en predmet z nekimi oddaljenimi osnovami ekonomije, ki pravijo, da je vsak najem metanje denarja skozi okno. Ti pa praviš, da je to šparanje. Svašta.

Jaz sem tudi v najemu in se mi to definitivno bolj splača kot nakup, ker bi bila mesečna anuiteta za primerljivo stanovanje višja od zneska, ki ga dajem za najemnino!

Če enkrat kupiš, si vezan na lokacijo. Okoli vratu imaš mlinski kamen od kredita. Vrednost stanovanja se ti manjša (sic!). Imaš stroške z vzdrževanjem. Če enkrat ne moreš več odplačevati kredita, moraš računati na to, da ga moraš ali prodati (kar postaja vedno težje) ali pa ti ga bodo prodali na dražbi. Sic. Za razsvetljenje priporočam vsaj branje forumov Financ.

Btw.: če bi se tisto dvosobno stanovanje moralo preurediti v trosobno, je k ceni potrebno prišteti tudi te dodatne stroške.

bomboncek1 -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (16.1.2011 14:45:54)

bigbunny....kako pa to, da TI nisi še v 3 sobnem stanovanju??? kako to, da TI nisi še v starejši hiški??? ekonomija ti gre odlično, toliko let si že v najemu, da bi ja že lahko našparala za 3 sobno, celo več...4 ali 4,5 sobno naprimer?

Vidiš, jaz pa nisem imela enakega občutka pri branju izvornega vprašanja. (še dobro, da so občutki invidivualni...). Jaz sem imela občutek, da sta to dva resna človeka, pametna, ki vesta, da je nakup stanovanja vsaj naložba v trajno imetje, zato se jima hoče kupiti stanovanje. tudi če bosta vzela kredit, bosta izplačevala nekaj, kar bo ob koncu izplačevanja njuno, razumeš to? ne pa vsak mesec flik 450 eur skoz okno najemodajalcu! (ps. sicer....bolje, da bi bila tiho, ker več kot je takih kot si ti, bolje je zame, ki oddajam 2 stanovanji :-))))

Kolikor spremljam RR in berem, imam v spominu, da si iz štajerske ali prekmurja....mislim, da se ti sploh ne zavedaš kakšna gromozanska razlika je med cenami na Obali in v vaših koncih. razlika med 3 in 4 sobnim stanovanjem je lahko tudi po 150.000 eur, za kar na štajerski dobiš res že manjšo starejšo hiško, kajne? pa da ne boš mislila, da imamo na Obali zaradi tega po 3krat višje plače!!!

Vijoličarka -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (16.1.2011 14:49:30)

Gledano s finančnega in naložbenega vidika, bi na vajinem mestu stanovanje kupila. Če gre torej res za stanovanje, ki bi ga lahko v primeru, če bi se sobivanje s starši izkazalo za nevzdržno, lahko prodala za precej višji znesek, kot sta ga kupila. Kar bi bila, skupaj z ostalimi prihranki, dobra osnova, če bi si nekoč zaželela kupiti trisobno stanovanje.

Finančno se splača. Namesto da bi plačevala najem, bosta plačevala kredit. Dobro, morda bo kredit večji, kot je najemnina, vendar na koncu bo od vsega tega nekaj VAJINEGA. Na vajinem mestu bi tudi premislila, če bi dajala toliko denarja za nov avto. Da se dobiti solidne rabljene avtomobile za mnogo manj denarja. No, vsaj jaz bi raje šla na čim večjo lastno udeležbo pri nakupu in čim manjši kredit, po možnosti brez pomoči staršev.

Potem bosta pa videla. Lahko bo čudovito, lahko bo čisto v redu, lahko bo znosno, lahko bo neznosno. Kakorkoli že, nikjer ne piše, da lastnega stanovanja ne moreš prodati in kupiti kje kakšnega drugega.  In če ga bosta prodala z dobičkem, toliko bolje.

bomboncek1 -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (16.1.2011 14:52:56)

http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=9&nep=1&posr=1&detail=5371098&pic=1081216.jpg

http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=2&nep=1&posr=1&detail=5287453&pic=769412.jpg

no, zdaj si malo poglej o čem govorim, s tem, da je stanovanje v kopru za 10 kvadratov manjše od štajerskega in cca 10 let starejše od štajerskega.

in zdaj si lahko še pogledaš astronomsko razliko v ceni med 3 in 4 sobnim stanovanjem
http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=2&nep=1&posr=1&detail=5415042&pic=1240338.jpg

bomboncek1 -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (16.1.2011 15:33:45)

In če me kaj še razjezi, je poleg ignorance, tudi laž. Ker v tem nedeljskem popoldnevu nisem imela kaj počet, sem te malo posrfala, in v pičli minuti našla dokaze, da pišeš eno, govoriš drugo, delaš tretje, resnica pa daleč za devetimi gorami.

Kdo ni dobil nič od 18. leta starosti?
Babica ti je podarila hišo. To očitno zate ni omembe vredno. In prodala bi hiško, ki si jo dobila od babice, da si kupita stanovanje za katerega sedaj mečeta najemnino skoz okno.
Toliko o polni riti.

Dalje berem, da imaš 200 EUR najemnine. Pridi k nam na Obalo, boš videla koliko računam jaz za oddajo stanovanja (mimogrede - moja cena je golo povprečje tržne ponudbe).

Živjo!
Upam, da mi bo katera lahko pomagala. Z možem razmišljava o hipotekarnem kreditu. Imava eno hišo katere sem lastnik jaz. Tu pa se pojavi težava. V hiši živi moja babica. ateri nikakor ne bom mogla dopovedat kdo je cenilec, kaj počne... ona bi ga zmerjala, napadala in klicala policijo. Kaj je za nardit? Midva bi kupila to hiško v  kateri imava sedaj stanovanje. Cena je zelo visoka in tako bi zastavila najino hišo + to katero bova kupila. Ker bi še bilo potrebno poplačat že obstoječi kredit : 30.000eur. kredita imava sedaj 560eur na mesec + 200eur najemnine. Skoraj 800eur torej. Za top vsoto bi lahko plačevala kako hipoteko pa še najino bi bilo. A mi lahko katera kaj svetuje?

A pozna katera http://ellissa.cjb.net/ ?? Ponujajo nekake kredite?

bomboncek1 -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (16.1.2011 15:34:47)

In če me kaj še razjezi, je poleg ignorance, tudi laž. Ker v tem nedeljskem popoldnevu nisem imela kaj počet, sem te malo posrfala, in v pičli minuti našla dokaze, da pišeš eno, govoriš drugo, delaš tretje, resnica pa daleč za devetimi gorami.

Babica ti je podarila hišo. To očitno zate ni omembe vredno. In prodala bi hiško, ki si jo dobila od babice, da si kupita stanovanje za katerega sedaj mečeta najemnino skoz okno.
Toliko o polni riti.

Dalje berem, da imaš 200 EUR najemnine. Pridi k nam na Obalo, boš videla koliko računam jaz za oddajo stanovanja (mimogrede - moja cena je golo povprečje tržne ponudbe).

Živjo!
Upam, da mi bo katera lahko pomagala. Z možem razmišljava o hipotekarnem kreditu. Imava eno hišo katere sem lastnik jaz. Tu pa se pojavi težava. V hiši živi moja babica. ateri nikakor ne bom mogla dopovedat kdo je cenilec, kaj počne... ona bi ga zmerjala, napadala in klicala policijo. Kaj je za nardit? Midva bi kupila to hiško v  kateri imava sedaj stanovanje. Cena je zelo visoka in tako bi zastavila najino hišo + to katero bova kupila. Ker bi še bilo potrebno poplačat že obstoječi kredit : 30.000eur. kredita imava sedaj 560eur na mesec + 200eur najemnine. Skoraj 800eur torej. Za top vsoto bi lahko plačevala kako hipoteko pa še najino bi bilo. A mi lahko katera kaj svetuje?

bomboncek1 -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (16.1.2011 15:37:32)

Aja, oprosti....sem videla, da si napisala, da od 18. leta dalje nisi dobila nič....v enem izmed tvojih preteklih postov pa se razbere, da si to hišo dobila v dar, ko si bila stara 17. let....ahhhh....silly me! Oprosti! Seveda, revčka po 18. letu nisi nič dobila....

Andromeda -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (17.1.2011 7:38:42)

IZVIRNO SPOROČILO: carbene

Waw, ti pa znaš z denarjem, ni kaj!?!

Če za najem garsonjere v Kopru ta par odrine 400 EUR (gola najemnina) plus stroške (100 EUR) lahko prosim izračunaš v kolikem času bo družinica našparala za trosobno stanovanje, če ima zdaj recimo poln znesek za kupit dvosobnega?

Dve varianti vidim pri tebi: ali so ti stanovanje kupili starši in zato pojma nimaš kako sploh izgleda varčevanje, nakup stanovanja, kredit ali pa ekonomije nisi slišala niti od blizu, čeprav v vsaki srednji šoli obstaja vsaj en predmet z nekimi oddaljenimi osnovami ekonomije, ki pravijo, da je vsak najem metanje denarja skozi okno. Ti pa praviš, da je to šparanje. Svašta.

Jaz sem tudi v najemu in se mi to definitivno bolj splača kot nakup, ker bi bila mesečna anuiteta za primerljivo stanovanje višja od zneska, ki ga dajem za najemnino!

Če enkrat kupiš, si vezan na lokacijo. Okoli vratu imaš mlinski kamen od kredita. Vrednost stanovanja se ti manjša
(sic!). Imaš stroške z vzdrževanjem. Če enkrat ne moreš več odplačevati kredita, moraš računati na to, da ga moraš ali prodati (kar postaja vedno težje) ali pa ti ga bodo prodali na dražbi. Sic. Za razsvetljenje priporočam vsaj branje forumov Financ.

Btw.: če bi se tisto dvosobno stanovanje moralo preurediti v trosobno, je k ceni potrebno prišteti tudi te dodatne stroške.

Če pa si večni najemnik, pa dobesedno mečeš stran denar za stanovanje, ki ni in ne bo nikoli tvoje, se kar naprej "bodeš" z lastnikom, ki prav nič ne vlaga v stanovanje in osnovno vzdrževanje le-tega in mu je problem še 40 let star bojler zamenjat in 50 let star hladilnik in pralni stroj prav tako, ne pusti pa, da si po svoje npr. preurediš stanovanje, ti teži...vem,,sem bla 9 let v najemu in žal nisem zasledila "normalnega" lastnika, važno, da si sproti plačeval oderuško najemnino drugo jih ne zanima. In še nikoli ne veš, kdaj te bodo ven vrgli in prodali stanovanje. Za moje pojme je pa to en velik mlinski kamen okrog vratu.

Andromeda -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (17.1.2011 7:41:26)

Toliko o polni riti.

Živjo!

Bad, bad bigbunny [sm=jezicek.gif]

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (17.1.2011 22:34:31)

IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda
Če pa si večni najemnik, pa dobesedno mečeš stran denar za stanovanje, ki ni in ne bo nikoli tvoje, se kar naprej "bodeš" z lastnikom, ki prav nič ne vlaga v stanovanje in osnovno vzdrževanje le-tega in mu je problem še 40 let star bojler zamenjat in 50 let star hladilnik in pralni stroj prav tako, ne pusti pa, da si po svoje npr. preurediš stanovanje, ti teži...vem,,sem bla 9 let v najemu in žal nisem zasledila "normalnega" lastnika, važno, da si sproti plačeval oderuško najemnino drugo jih ne zanima. In še nikoli ne veš, kdaj te bodo ven vrgli in prodali stanovanje. Za moje pojme je pa to en velik mlinski kamen okrog vratu.

Če imaš takšne probleme z najemodajalcem, se pač preseliš. Tudi če imaš probleme s sosedi, z lokacijo, s stanovanjem, z velikostjo stanovanja, s ceno najemnine... Govorim iz lastnih izkušenj, kjer se je najemništvo izkazalo za bistveno boljšo opcijo v primerjavi z lastništvom. Selitev je veliko lažja, kot če si lastnik tistega stanovanja. Jaz imam dobre izkušnje z lastniki. Moraš pač znati izbrati. Je pa tudi res, da v Sloveniji akutno primanjkuje v celoti najemniških blokov, kjer bi zadeve urejal en sam lastnik. V takem primeru on gladi medsosedske spore, skrbi za/vzdržuje blok itd. Takšno najemništvo je bistveno boljše od izoliranih lastnikov kot najemodajalcev.

Drugače pa - kot sem že rekla, meni se bolj splača najem. Vsaj dokler je še takšno razmerje cena nepremičnine/najemnina. Oziroma dokler cene ne bodo padle na en razumen nivo (smo še daleč od tega). Btw.: cene so pognali v nebo (tudi) ljudje sami, ker so dejansko za nepremičnino pripravljeni dati vse svoje prihranke in vse svoje življenje. Aja, pa ker cene nepremičnin samo rastejo.

Skratka, v Sloveniji vlada eno tako vzdušje, da je edini povzdigujoči življenjski cilj slehernika lastna nepremičnina. Ne pa še kaj drugega, vlaganje v svoj posel in podobno. Večna slovenska mantra v tem smislu je tudi, da se najem ne splača.
V branje in razmislek:
http://www.siol.net/slovenija/rubrikon/mnenja/2010/11/mazzini_kaj_slovencu_pomeni_nepremicnina.aspx
http://www.mihamazzini.com/slonadom/dom48.htm

Andromeda -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (18.1.2011 8:05:21)

Oziroma dokler cene ne bodo padle na en razumen nivo (smo še daleč od tega). Btw.: cene so pognali v nebo (tudi) ljudje sami, ker so dejansko za nepremičnino pripravljeni dati vse svoje prihranke in vse svoje življenje. Aja, pa ker cene nepremičnin samo rastejo.

Cene ne bodo padle, ampak ponovno naraščajo. Če bodo preveč padle, pa to ni dobro za gospodarstvo, posledično nam grejo tudi plače lahko dol in smo na istem.
Verjetno pa ne živiš v Ljubljani, kjer je cena najema 2-sobnega stanovanja cca 500-600 eurov. Za ta denar dobiš velik del kredita. Predvidevam, da tudi nimaš otrok, da selitev iz enega stanovanja v drugega dojemaš tako lahkotno. Moževega bratranca je vrgel lastnik ven iz stanovanja s polletnim dojenčkom, ker je zastavil stanovanje in izgubil službo...

Bakfark -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (18.1.2011 13:00:43)

http://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id_regije=9&nep=1&posr=1&detail=5371098&pic=1081216.jpg

Zanimivo naključje. Gledate Bakfarkov firtl, 15 let so se gulile teniske tukaj, tukaj je "padla" prva ljubezen. Točno v tem bloku. 

Opasno sem vrgel oko na to stanovanje, da ne bi kdo šlatal slučajno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (18.1.2011 19:14:51)

Cene ne bodo padle, ampak ponovno naraščajo. Če bodo preveč padle, pa to ni dobro za gospodarstvo, posledično nam grejo tudi plače lahko dol in smo na istem.
Verjetno pa ne živiš v Ljubljani, kjer je cena najema 2-sobnega stanovanja cca 500-600 eurov. Za ta denar dobiš velik del kredita. Predvidevam, da tudi nimaš otrok, da selitev iz enega stanovanja v drugega dojemaš tako lahkotno. Moževega bratranca je vrgel lastnik ven iz stanovanja s polletnim dojenčkom, ker je zastavil stanovanje in izgubil službo...

Če cene naraščajo (torej če povpraševanje presega ponudbo), zakaj potem (bolne) ideje o ustanovitvi novega stanovanjskega sklada, kjer bi se zbrala vsa velikanska zaloga neprodanih stanovanj? Gospodarstvo pa crkuje že tako ali tako iz večih razlogov. Posledica: brezposelnost, nižje plače, manjše povpraševanje -> nižja cena nepremičnin. Da demografskih kazalcev sploh ne omenjam! Da cene nepremičnin lahko samo rastejo, je ena velika demagogija. Malo poglej po oglasih, pa boš videla trend cen. Pred leti je tudi veljalo, da lahko delnice samo rastejo. Pa poglej, kaj se je zgodilo.

FYI: sama sem izkusila Ljubljano (in poudarek je na del kredita). Sicer pa - zakaj je pa treba na dolge roke živeti v Ljubljani? Obstaja tudi veliko bolj poceni okolica. Preverjeno.

Če prav razumem, je tisti lastnik moral odpovedati najemno razmerje, ker ni zmogel več odplačevati kredita za tisto stanovanje. Kaj pa če bi bila lastnica ti in bi živela tam in bi se ti zgodilo enako? Tudi ti bi se morala izseliti. Ergo, posledice so za stanovalca v principu enake. S tem, da kot najemnik po izselitvi lahko najdeš celo bolj poceni varianto, kot lastniku ti pa sledi dražba nepremičnine in lahko tudi osebni stečaj. Mimogrede - neumnost brez primere, da ljudje ne prodajo nepremičnine, ko jim zaškripa, in očitno raje čakajo na dražbo, kjer iztržijo bistveno manj. In še: če prodaš stanovanje, ki ga oddajaš, se lahko najemno razmerje prenese naprej na naslednjega lastnika. Preverjeno.

Razloži - zakaj točno je selitev z otroki toliko težja?

picola1 -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (18.1.2011 21:10:52)

Ma vsak ima po svoje prav...oziroma kakor komu paše...Enim očitno pretehta fleksibilnost pred metanjem denarja vstran. In če je tako, je pač to tut ok. Zato v bistvu razumem, kaj carbene želi povedat.
Je pa res, da je večini ljudem, ki jih poznam, bolj pomembno to, da ne mečejo denarja stran (beri, dajejo za najemnino), ampak so si vzeli kredit...(v večini primerov je en obrok kredita malo višji od najemnine).
Torej fleksibilnost vs. ustaljenost (varnost?).
Kar se pa selitve otrok tiče, mi pa najprej pade na pamet to, da se je včasih treba selit nekam, kjer je treba otroke prepisat v drug vrtec/šolo, ponavadi otroci izgubijo svoje prijatelje ali pa so vsaj zelo manj v stiku, selitev je za otroke stres...pa ne samo za otroke, tut za odrasle (baje eden večjih stresov, poleg ločitve, zapora, smrti družinskega člana, itd.)...en kup ene organizacije, logistike, tut denarja koneckoncev...In sam se selit je po mojem mnenju res lažje kot trogat zraven še otroka+ en miljon njegovih /njihovih stvari.
Torej plusi in minusi na vsaki strani...kot ponavadi.

picola1 -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (18.1.2011 21:17:52)

Aja...kar se pa tiče osnovne dileme...Jst ne bi kupila stanovanja v istem bloku...mogoče za kratek čas, na dolgi rok pa sigurno ne...Ker jaz imam iste pomisleke kot avtorica naslovnega posta...samostojnost...Pa niso tukej tolk problem starši al pa tašča, ampak jst sama. Jst zase vem, da bi hvatala določene krivine, ki jih zdej ne. Zdej pač moram skuhat in večinoma skrbet za svoje otroke, potem pa bi znala mal se švercat okrog tega...Oz. vsaj kar se kuhanja tiče, to vem, kar se varstva otrok tiče mi ne bi bil tok problem (sigurno bi bili večkrat tam kot so zdej, to je sigurno, sam zdej se mi zdi, da so celo malo premalo pa bi bilo potem najbrž glih prav) In tega ne želim. Menim, da sem odrasla oseba in da moram sama poskrbet zase. In to mi najbrž v takem primeru ne bi uspevalo.
Kdor prizna, se mu pol...doda... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

carbene -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (18.1.2011 23:48:03)

IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Ma vsak ima po svoje prav...oziroma kakor komu paše...Enim očitno pretehta fleksibilnost pred metanjem denarja vstran. In če je tako, je pač to tut ok. Zato v bistvu razumem, kaj carbene želi povedat.
Je pa res, da je večini ljudem, ki jih poznam, bolj pomembno to, da ne mečejo denarja stran (beri, dajejo za najemnino), ampak so si vzeli kredit...(v večini primerov je en obrok kredita malo višji od najemnine).
Kar se pa selitve otrok tiče, mi pa najprej pade na pamet to, da se je včasih treba selit nekam, kjer je treba otroke prepisat v drug vrtec/šolo, ponavadi otroci izgubijo svoje prijatelje ali pa so vsaj zelo manj v stiku, selitev je za otroke stres...pa ne samo za otroke, tut za odrasle (baje eden večjih stresov, poleg ločitve, zapora, smrti družinskega člana, itd.)...en kup ene organizacije, logistike, tut denarja koneckoncev...In sam se selit je po mojem mnenju res lažje kot trogat zraven še otroka+ en miljon njegovih /njihovih stvari.

Na ja, kot sem že rekla, meni se najem splača in ne mečem denarja stran.

Kar se pa tiče množice stvari za prenašati ob selitvi - sem se selila - z mojim kupom knjig in gradiva... Pa je vseeno šlo. In glede stikov - smo v dobi naprednih komunikacij, v kateri ljudje v zelo veliki meri uporabljaj(m)o komunikacijo na daljavo. Poleg tega se v takšni žepni državici, kot je Slovenija, mimogrede zapelješ na drug konec države, če je potrebno.

picola1 -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (19.1.2011 7:26:11)

Kar se pa tiče množice stvari za prenašati ob selitvi - sem se selila - z mojim kupom knjig in gradiva... Pa je vseeno šlo. In glede stikov - smo v dobi naprednih komunikacij, v kateri ljudje v zelo veliki meri uporabljaj(m)o komunikacijo na daljavo. Poleg tega se v takšni žepni državici, kot je Slovenija, mimogrede zapelješ na drug konec države, če je potrebno.

Ti nimaš otrok, aneda? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Mal heca... Sam meni osebno je vsaka stvar mnogo bolj naporna in zahteva mnogo mnogo več časa, če so otroci zraven...(govorim za hišna opravila-eden se ti mota pod nogami, drugi je lačen, potem je spet taprvi padel in se udaril, tadrugi se je pokakal in tako v krogu...Da sem prištejem še selitev...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ok, če imaš mamo al pa taščo, ki ti tačas pazi otroke, pol je druga pesem...)
Kar se pa stikov tiče...res je, da uporabljamo komunikacijo na daljavo, sam sori...triletnik al pa petletnik, ki bi se šel rad po vrtcu igrat k svojemu prijatelju, tega ne razume najbolj...Plus to, da imam v tej žepni državici veliko drugega dela, kot pa prevažat otroke k prijateljem desetine kilometrov daleč...

Andromeda -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (19.1.2011 9:36:51)

Pa vzemimo za primer, da plačuješ mesečno najemnino za 2-sobno stanovanje, veliko cca 55 kvadratov 500 eurov...torej, je to letno 6000 eurov, v 5 letih, vkolikor ne gre najemnina gor pa 30.000 eurov.Si prepričana, da teh 30.000 eurov nisi vrgla stran, ampak bi s tem plačala že dober del kredita? No, saj te ne bom prepričevala, če tebi ustreza najem in dolgoročno financiranje lastnikov stanovanj, je to tvoja stvar. Si pa očitno, ko je bog delil logiko, nekje bolj zadaj stala [sm=smiley36.gif]

mika -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (19.1.2011 9:41:35)

Pa vzemimo za primer, da plačuješ mesečno najemnino za 2-sobno stanovanje, veliko cca 55 kvadratov 500 eurov...torej, je to letno 6000 eurov, v 5 letih, vkolikor ne gre najemnina gor pa 30.000 eurov.Si prepričana, da teh 30.000 eurov nisi vrgla stran, ampak bi s tem plačala že dober del kredita? No, saj te ne bom prepričevala, če tebi ustreza najem in dolgoročno financiranje lastnikov stanovanj, je to tvoja stvar. Si pa očitno, ko je bog delil logiko, nekje bolj zadaj stala [sm=smiley36.gif]

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]se podpišem!

eh...ne morem verjet....takšne logike pa še nisem slišala

Najaa -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (19.1.2011 12:06:36)

Aja...kar se pa tiče osnovne dileme...Jst ne bi kupila stanovanja v istem bloku...mogoče za kratek čas, na dolgi rok pa sigurno ne...Ker jaz imam iste pomisleke kot avtorica naslovnega posta...samostojnost...Pa niso tukej tolk problem starši al pa tašča, ampak jst sama. Jst zase vem, da bi hvatala določene krivine, ki jih zdej ne. Zdej pač moram skuhat in večinoma skrbet za svoje otroke, potem pa bi znala mal se švercat okrog tega...Oz. vsaj kar se kuhanja tiče, to vem, kar se varstva otrok tiče mi ne bi bil tok problem (sigurno bi bili večkrat tam kot so zdej, to je sigurno, sam zdej se mi zdi, da so celo malo premalo pa bi bilo potem najbrž glih prav) In tega ne želim. Menim, da sem odrasla oseba in da moram sama poskrbet zase. In to mi najbrž v takem primeru ne bi uspevalo.
Kdor prizna, se mu pol...doda... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Ko sem prebrala prvi post od avtorice sem se takoj strinjala da, ja, jaz bi kupila, sej pa se drobro razumemo s tašči itd. Ampak ob branju tega posta se pa strinjam s picolo. Mislim, da ko živiš tako blizu in se vsakodnevno videvaš (kar se, verjemi avtorica teme), postaja to vedno bolj napeto. Vsaj občutek imam tak, ker pol res vedno veš, kaj kdo dela in kam in kdaj kdo gre... Pa mogoče ne namenoma, ampak pač vidiš skozi okno ali tašča nima kaj delat pa pride by the way na obisk in ko so otroci, je teh by the wayjev vedno več. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Mi nismo v istem bloku, smo pa v razdalji cca 700m in se videvamo kar pogosto. V bistvu midva določava koliko se bomo videvali, ker če bi bilo po taščino, bi se vsak dan. Je pa res fajn zarad varstva, to pa ja. Pa ne da izkoriščam, ampak fajn je, ker so blizu. Ker ni treba vozit otroke na drugi konec mesta in tašča lahko gre tudi v vrtec po njih. So prednosti in slabosti.

Najaa -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (19.1.2011 12:08:23)

Te debate o najemu in nakupu... Ste pomisle, da vsak pa nima možnosti dobiti kredita za nakup stanovanja? Lahko je govorit, kaj se bolj splača in vsi to vemo sam na banki nastane problem. Sploh če imaš v službi za določen čas, nizko plačo idp... sej večina jih ve, o čem govorim. Tak da ja, sigurno je fajn kupit stanovanje, če pa ne gre si pa v najemu, druga ti ne preostane.
Aja, pa spet se strinjam s picolo, da selitve z majhnimi otroci so katastrofa. Enkrat smo se selili pa imam za nekaj časa dosti.

Andromeda -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (19.1.2011 12:34:48)

IZVIRNO SPOROČILO: Najaa

Te debate o najemu in nakupu... Ste pomisle, da vsak pa nima možnosti dobiti kredita za nakup stanovanja?

seveda sem pomislila, da vsak ni kreditno sposoben, samo tista, ki je začela s teorijo, kaj se bolj splača, pa tega ne navaja.

mika -> RE: Nabaviti stanovanje v istem bloku kot so starši. Da ali ne? (19.1.2011 12:35:45)

IZVIRNO SPOROČILO: Najaa

Te debate o najemu in nakupu... Ste pomisle, da vsak pa nima možnosti dobiti kredita za nakup stanovanja? Lahko je govorit, kaj se bolj splača in vsi to vemo sam na banki nastane problem. Sploh če imaš v službi za določen čas, nizko plačo idp... sej večina jih ve, o čem govorim. Tak da ja, sigurno je fajn kupit stanovanje, če pa ne gre si pa v najemu, druga ti ne preostane.
Aja, pa spet se strinjam s picolo, da selitve z majhnimi otroci so katastrofa. Enkrat smo se selili pa imam za nekaj časa dosti.

Naja, kam si pa ti zašla. Tisti, ki ne more kupit, mu žal druga kot najem ne preostane.
debata je o tem, kar se bolj splača in ta oseba ki o tem razmišlja ima možnost kupit.
Žal poznam preveč ljudi, ki si kredita ne morejo privoščit. Žalostno je to, da za mesečni obrok kredita, mora dat za najem stanovanja, kredita pa ne dobi, pa bi ga ravno tako bil sposben odplačevat. In ti dobro vedo, da se bi jim bolj splačalo kupit. Samo živet tudi morajo nekje in tako so prisiljeni plačevat najemnino.Ampak tu ni govora o teh ljudeh, ampak o tistih, ki zmorejo.

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4   Naslednja stran >   >>