ronja
|
hehe, bakfark, "živim" za dan, ko boš napisal en post čisto brez sarkazma. Osebna nega mi sicer ni problem, to mi ni zoprno, pa tudi ne traja tako dolgo. Sicer mislim, da je s tem čisto enako kot z vsemi ostalimi stroji: noben ni nujen, da bi bilo življenje od tega odvisno, je pa pri vseh življenje lažje: tako s pralnim strojem (recimo v Am. nima vsak doma pralnega stroja, pa jim je to čisto normalno), pomivalnim strojem (ko smo bili mi mali, nas večina ni imela tega doma in so vse mame pametovale, kako je to "kr neki", da tistih par kozarcev pa že na roke pomiješ pa itak ne pomije dovolj dobro itd... danes večina teh mam ima pomivalni stroj doma in velika večina nas ga tudi ima), isto bo tudi z robotskim sesalcem čez nekaj let/desetletij. Sama sem navdušena nad strojčki, ker sovražim monotona dela: in večina gospodinjskih del je prav to - strašno dolgočasnih in čas jemajočih. Zdaj recimo sem po večeji dala stole na mizo in poslala robija v našo svinjsko kuhinjo, sama pa sem medtem lepo malidve zrihtala za spat (pač pižamce, zobki, obrazke umit, pravljica itd...) ko sta zaspali, je robi že končal in po kuhinji se zdaj lahko bosa sprehajam, ne da bi me kaj pikalo (sovražim, če je svinjsko po tleh tako, da se ti vse prijema na noge). POtem sem poslala robija v sobo od tamalih (spita trenutno v najini, ker ju tam uspavam) in se šla stušat in umila kopalnico. Meni je všeč predvsem to, da počisti MEDTEM, ko jaz delam kaj drugega. Ali ap recimo če kam gremo, mu odpremo vsa vrata in ko pridemo nazaj, je čisto. Prej je moral vedno en od naju (99% on, ne jaz, da sem fer) predno smo šli, še pomit po tleh, če sva se hotela na čisto vrnit. KO bodo naredili kako robotsko krpo, ki bo sama brisala mizo, pa tako, ki bo počistila celo kopalnico, bom zelo navdušena in gotovo jo bojo naši vnuki že imeli in bo to nekaj najbolj normalnega. komaj čakam. tale robi je rabil cca 20 let, da je postal "meni dostopen", se spomnim, ko je bil članek v ŽITu o tem, sva z očetom debatirala, če to res deluje, pa kako,... ko sem bila še mala... Mislim pa, da je ključ v življenjskem stilu: malo sesajo in imajo vseeno čisto tisti ljudje, ki so malo doma ali imajo velik dom, ki se posledično malo kasneje zapaca (če imaš stanovanje veliko 30 kvadratov, bo vsa umazanija, ki jo prineseš s sabo, vse odmrle celice, vsi lasje, vsa raztresena moka, vsi koščki hrane, ki odletijo od otrok, vse nitke, vsi koščki papirja... vse bo na teh 30ih kvadratih. Če imaš 100 kvadratov, se vsa ta svinjarija porazdeli na 100 kvadratov in posamezen del je 3x kasneje umazan - je pa res, da je 3x več za spucat, ko pač so...) Precej pomaga, če doma ne kuhaš vsak dan. Pa če ne ustvarjaš. Pa če ne šivaš. Pa če nimaš nobene domače živali. Pa če tudi tvoji otroci ne ustvarjajo, vsaj ne iz kakih muckastih materialov, pa če ne režejo papirja na mini koščke, itd... Ampak nekateri nismo taki;). Tisti rešujemo problem čistoče na različne načine: znižamo standarde (nujno, ko dobiš otroke oz. ko otrok začne plazit), nekateri imajo gospodinjske pomočnice, drugi tašče/mame, da jim pomagajo, tretji imamo pa strojčke. lilijana, tebi se res ne bi splačalo, ampak to zato, ker si ga ne želiš. Če ti je fajn 1x na teden sesat in imaš tak življenjski stil, da je stanovanje relativno čisto tačas, potem je to res potrata denarja. Pri nas je lubi sesal 1x na teden in imava star parket in zelo malo stanovanje. ampak se je vseeno splačalo. Zato ker zdaj nikomur ni treba in zato, ker je zdaj bolj čisto, ker je vklopit sesalec lažje od posesat. In res je, da moraš še vedno sam pospravit, samo je veliko lažje (vsaj meni, psihično), če veš, da spucal bo pa "nekdo" drug. In potem ti ni problem premaknit tistih dveh stolov in košev za smeti, da pride robi zraven. Ker veš, da to narediš, pa imaš mir, lahko greš delat karkoli drugega. Pa jaz zdaj veliko lažje diham (imam astmo in alergije). Prej se v tiste kotičke nikomur ni dalo it sesat, sploh ne vsak teden. Da bi kdo lezel vsak teden pod mizo, pa sesal zadaj za škatlami z blagom? No way. Zdaj pa to robi naredi in je prav fajn . Mene recimo prah oz. smeti, ki ga ne vidim ne moti... Mene tudi ne. Tisti, po katerem hodiš, pa se ti na noge lepi, pa. Pa tisti, zaradi katerega težje dihaš, tudi (ga pa mora nekaj bit, da je efekt;). Če bi morala zbirat med robijem in dopustom na morju, pa seveda ni debate: dopust. Ampak na srečo si zdaj lahko po spletu srečnih okoliščin privoščim oba, hehe. (mi na dopustu res malo zapravimo, imamo srečo, da si lahko tako organiziramo).