gigi1 -> RE: Nismo še obupale kljub 40+ IV. del (23.2.2011 12:03:14)
|
Suzy [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image], da si se končno odločila. Saj bo šlo, boš videla. Predvsem se izogibaj prečiščeni moki, rižu in sladkorju, pa boš že veliko dosegla. Izogibaj se tudi že pripravljeni hrani (konzervam, juham iz vrečk, salamam, klobasam, solatnim prelivom... te namreč velikokrat vsebujejo moko in sladkor) in sevada pivu! Težko ti rečem, če gre za privat pekarno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ne moreš verjeti, kaj vse dodajajo v kruh, da je lep, okusen in trajen. Tudi jaz sem na začetku navalila na PZ žemlje "Julin"..potem sem pa enkrat v eni štacuni videla deklaracijo in me je kap zadela: moka tip 500. Po tistem sem postala bolj pozorna in prosila trgovce, da mi povedo kaj kruh vsebuje. Večina ajdovih, rženih, polnozrnatih vsebuje belo moko. Enkrat sem pri najboljšem sosedu "ujela" predstavnika pekarne in ga zaslišala glede vseh vrst kruha, ki so me zanimale [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. V domači trgovini, so punce zaradi mene naročile extra katalog (so imele nekega starega v katerem ni bilo novejših vrst kruha). Pri meni gre za zdravstveni problem - trebušna slinavka ne dela pravilno in mi iz prečiščene moke ustvari visok nivo sladkorja, ki potem hitro pade in zaradi tega včasih skup padem. O tem piše tudi Monti. Ko sem jim povedala, da gre za zdravstveni problem, so mi povsod ustregli. Pravi koroški črni kruh ne sme vsebovati bele moke. Povprašaj za tega. Ali kupi tisti črni kisli kruh. Zgleda kot toast. Ko to probaš ugotoviš kakšen je kruh brez dodane bele moke. Koroški je meni dober, ta kisli...je pa..no..nič kaj okusen. Ponavadi so okusni le tisti, ki jim dodajo belo moko. Sama sem naredila nekakšen kompromis. Kupujem polbeli kruh, ki vsebuje moko tip 850, kar se mi zdi manjše zlo od prikritih 400 ali 500. Jem ga bolj za zajtrk, potem se pa izogibam kruhu. Včasih ga tudi sama spečem iz kombinacije 850 in ržene moke ali pirine. Moram pa priznati, da nisem ljubitelj PZ kruha. Če je res samo PZ moka (vsaj meni) nima dobrega okusa pa tudi drobi se preveč. Če se boš odločila sama peči kruh bodi pozorna pri nakupu moke. Včasih gre tudi pri PZ moki za mešanice. Zadnjič sem gledala PZ prepečence. Niti enega nisem najdla, ki ne bi vseboval bele moke [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]. Vsaj v tisti trgovini ne. Pri testeninah nekako bolj zaupam..ker ne rabijo vzhajati, je verjetnost, da so iz čiste PZ moke večja. Barilini špageti so kar užitni. Ker pa vse to vsebuje dodane e-je..se mi (spet) zdi bolje če so doma narejeni pirini rezanci ali iz moke 850 ali več. Enkrat sem čarala rezance s polnozrnato moko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley11.gif[/image]. No...s kakšno dobro belo pašto se kdaj pa kdaj pregrešim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]. Načeloma pa jem zadnje 2 leti zelo malo pašte. Namesto riža pa ponavadi kuham kaše. Ajdova in prosena z gobami, zelenjavo... sta super priloga. Zelenjava je super. Ko se naučiš veliko uporabljati zelenjavo v kulinariki, se ti odpre čisto nov svet okusov [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]. Bodi vztrajna! Jaz sem celo življenje prisegala na bel kruh, sedaj ga pa sloh ne pogrešam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
|
|
|
|