zmajaz
|
IZVIRNO SPOROČILO: Andrejka9386 glede starševskega nadomestila...lahko te ima v olajšavi...vsaj tako je bilo pri meni. moj primer: izredna študentka, prijavljena na drugem naslovu kot mami, poročena, lansko leto bila od jan do aprila na "porodniški" (kot študentka), nisem prijavljena na zavodu...mami me ima v olajšavi. letos bo že drugo leto. Lahko te da v olajšavo, upoštevati je pa ne morejo za tiste mesece, ko imaš svoje dohodke. Zakon o dohodnini namreč določa, da je pogoh za priznanje olajšave, da ta vzdrževani družinski član nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Olajšava znaša letno 2287 eur, če to deliš z 12, pomeni, da ne smeš mesečno presegati 190 eur, če pa prejemaš starševski dodatek, pa ta znaša 197 eur + prispevki, kar pomeni, da je bruto še več. Plus tega velja tudi, da če ima vzdrž. druž. član dohodke, ki pa so nižji od splošne olajšave, da se potem tistemu, ki tega člana uveljavlja, v njegovo dohodninsko napoved štejejo tudi ti dohodki (npr. dohodki študenta, ki dela prek ŠS se štejejo staršu, ki tega študenta uveljavlja - če ga uveljavlja). Pa še to - če te ima v takem primeru mama v olajšavi že med letom (da olajšavo upošteva delodajalec), potem se ji bo skoraj zagotovo zgodilo, da bo morala na koncu doplačati dohodnino, ker te je neupravičeno uveljavljala in zato plačala premalo dohodnine. Delodajalec pač ne preverja, če res lahko uveljavljaš olajšavo ali ne in jo pač upošteva, če mu delavec tako naroči - ampak Durs pa na koncu vse upošteva, kot mora biti. Javi se, ko bo dobila mama inf. izračun dohodnine za lani, pa boš videla.
< Sporočilo je popravil zmajaz -- 18.1.2011 8:48:09 >