Frodo Bisagin
|
Frodo.....bilo je kar nekaj raziskav na temo moških in ženskih možganov in razlik med njima......nekatere pravijo, da razlike so, nekatere pravijo da razlik praktično ni oz. da so, vendar so tako majhne, da se jih z vzgojo in priučenimi navadami da spremeniti.....ti se očitno opiraš na slednje, jaz pa se bolj strinjam z onimi prvimi...... Ne opiram se na nobeno raziskavo posebej. Razmisljam o zadevah, ki se ne morejo zagotovo klasificirati zunaj kulturnega oz. druzbenega vpliva. Do sedaj nisem nasla argument, ki ne bi bil pojasnljiv s slednjim. In pač sprejemam določene razlike in se nimam za neumno, Clovek, ki razmislja nikoli ni neumen, a ti zagotovo razmisljas. Niti se ne gre za to, da te poskusam v nekaj prepricat. pricakujem pa, da mi podas argumente, ki mi bodo dali misliti. ker moj mož in praktično vsi predstavniki moškega spola kar jih jaz poznam lažje parkirajo kot jaz ali moje kolegice (oz. smo morale in še vedno moramo me vložiti mnogo več truda v to, da avto spravimo bočno v parkplac)...... Napisano je pravzaprav metodoloska napaka. Razlika v splu je dejanska, vendar bocno parkiranje ne more vplivati na spol. Tista oseba, ki vlozi do namisljenih 32 tock truda v bocno parkiranje je moski, tista oseba, ki pa vlozi preko namisljenih 32 tock truda je zenska. Pravzaprav, ali bi se strinjala , da pravzaprav niti ne ves zagotovo koliko truda vlozi povprecen moski v bocno parkiranje. Morda je zgolj stvar retorike, da povprecen moskli nikoli ne bo priznal, da mu je tezko parkirati bocno, ker nasa mentaliteta zapoveduje, da pravemu moskemu ni problem parkirat. Morda pa govorimo o stereotipu, ki ga uporabljamo za argument? je mozno? jaz potrebujem recimo kompas in "študiranje" zemljivida vsaj pol ure, da ugotovim kje na neznani zemlji se nahajam.....moj mož za nekaj sekund pogleda v zemljevid, se malo ozre naokrog in takoj ve, kje je....... Enako kot zgoraj. pa se nekaj – jaz imam en kup nagrad se s casov tabornikov prav za orientacijo – kompas, azimut, kontraazimut.... pa bi tezko rekal, da sem moski... Dokazuje --- nic... morda se kaksen predsodek. In dejstvo, da se ti ni treba ubadati z zemljevidi. Tako sem recimo jaz sama na novo sformatirala racunalnik pred nevem koliko leti... Sedaj to dela moj moz, ko je to potrebo. pa t se ne pomeni, da to ne zmorem ker sme zenska, temvec, da se meni ni treba s tem ubadat, ker namesto mene to lahko on naredi. jaz recimo lahko delam nekaj stvari naenkrat.......peglam, telefoniram, gledam televizijo in poslušam radio.....mož recimo, ko gleda televizijo ali v računalnik ni sposoben nobene druge akcije....... Morda mu samo ni treba. Morda je tako naucen in tako mu je komot. Ce bi moral, bi zmogel – dokazano. zame lep moški ni seksualni objekt, če pa že vzbudi moje zanimanje, bom o njem premišljevala vsaj nekaj dni......moj mož pogleda lepo žensko in se mu takoj zasvetijo oči, vendar ko odide mimo jo pozabi...... Zagotovo ne ves ali jo pozabi – sicer je itak nepomemebno. Ce si opazila, argumenti so samo jaz, moj moz in tisti, ki jih jaz poznam. Vendar moske in zenske ne tvorite samo ti in tvoj moz ter tisti, ki jih poznas, temvec se vrsta drugih moskih in zensk ne samo v tej nasi, kulturi temvec v popolnoma vsaki kulturi na svetu. In tvoj argument ne znajdem se na zemljevidu ker sme zenska takoj pade v vodo v primerjavi z zenskami, ki v najglobjih pragozdovih brez kakrsnega koli pripomocka nikoli ne zatavajo ali se zgubijo (za razliko od tvojega moza , ce ga tam postavijo - si upam trditi). V saudi arabiji imajo zenske definitivno vec tezav z bocnim parkiranjem , ker im je prepovedano voziti. Daj jih v avto in dobis rezultat - nesposobne za voznjo. In pri nas je podobno. Ko sta mozki in zenska v avtomobilu ponavadi vozi - moski, pa ne zaradi sposobnosti temvec zaradi kuturne determiniranosti. Drugje je situacija drugacna.. Tako ti in tvoj moz ste zgolj ti in tvoj moz. V primerjavi moskih in zenskih "mozganov" samo en kamencek v mozaiku kulturno determiniranih razmerij, ki ne tvorijo dejanske razlike. Tvoja reakcija na moskega ni reakcija vsake zenske. Pri vsem tem pisanju se pa zlahka ugovotvi, da je samo spol neodvisna variabla in ni objektivnega merila za merjenje razlik. Govoris pravzprav o potencialnih moznostih, ki potencialno lahko porajajo razlicne percepcije. vendar problem nastane, da potencial nima zadostne teze, saj se razlicne percepcije razvijajo zaradi vrste drugih dejavnikov, ne samo spola. In če bi upoštevali te biološke različnosti med spoloma in ne bi partnarja po vsej sili želeli spremeniti, bi odnosi med moškimi in ženskami bili precej bolj znosni.......pač naši možje in partnerji ne razmišljajo enako kot me, ne čutijo enako kot me.......in to ne zgolj zato, ker so unikatne osebnosti (ne trdim, da to ni pogojeno tudi s tem) ampak tudi zato, ker so moški...... Tudi zato ker nimajo enakih izkusenj. Zenska brez izkusnje rojevanja ne more razumeti zensko z izkusnjo rojevanja. Razlika med moskim in zensko v tem primeru je zgolj v tem, da zenska ima potencial, da dozivi to izkusnjo, moski pa ne. neplodne zenske nimajo niti potenciala, da dozivijo izkusnjo rojstva, pa jih to ne definira, doloci ali postavi med moske. Ce zenski odvzames biolosko moznost rojevanja – iz njih ne naredis moske. One so se vedno zenske. ker imajo pimpeka, me pa luliko.....in ker imajo oni pimpeka nimajo PMSja....in ker imamo me luliko lahko rodimo in ko smo noseče smo izredno občutljive (verjetno imajo možgani tudi kaj opraviti s tem) in nas morajo moški razumeti, da smo takrat pač take.....kakor nas morajo moški razumeti v času PMSja in nosečnosti, dojenja.....zakaj potem razumeti, če se zgolj fizično ločimo, drugače pa smo si enaki....? In ce jih kastrirajo niso moski? ce zenski odstranijo maternico ni zenska?? Razumevanje PMS-a je pa povsem splosnocloveske narave in osebne sposobnosti razumevanja. Moski zensko razume ko ima PMS, zenska moskega, ko se mu ne dvigne... Seveda , da mora razumeti... stvar izkusenj, dozivetega, ne stvar spola. Razumevanje gojimo ne glede na spol... tasce ne razumejo snahe, snahe ne razumejo tasce... pa so istega spola... kako pa sele sedaj, zakaj razumevanje ce smo si enaki, istega spola??? Morda ima kaj vmes polozaj v druzbi, situacija, pogojenost, osebnost, kultura, mentaliteta, vera, traume....... prej kot spol. [color=#000000 size=3]