ronja
|
Skratka hočem povedati, da je prav to starševsko primerjanje in nehoteno privzdigovanje ene in tlačenje druge, povzročilo, da se dekleti ne razumeta preveč, Aha, no s tem si me precej pomirila: očitno se to pri nas ne dogaja tako, ker se punci res neverjetno dobro razumeta - mislim, da tu lahko rečem, da precej nadpovprečno dobro . Spita pa zato nadpovprečno malo - da ne bo vse pocukrano . da sta se takoj, ko sta imeli "pravo glasanja", začeli oblačiti različno NO, saj to imajo zelo hitro... Mislim, vsaj pri nas . Ravno zaradi tega prava glasanja sem odprla to temo . vendar se je treba potruditi, da to delamo bolj v mislih, oz. v vsakem posamezniku poiščemo kvalitete in se zavedamo, da je vsak otrok svoja osebnost... Ja, to me zanima, zakaj mora bit vse to v mislih? A je res tako narobe, če rečeš, da ima ena ful rada glasbo, druga pa ne, da ena rada reže, druga pa riše, recimo... itd... pa da je ena najbolj zrasla pri ne vem 13ih mesecih, druga pa pri 18ih (na pamet govorim, zdaj se ne spomnim, kdaj sta imeli mojidve rastni skok, vem samo, da ni bil v istem času - Ronja je pri 1 letu še nosila št. 68, čez poletje prerasla 74 in kmalu tudi 80, potem je pa obtičala na 86 skoraj 2 leti, recimo, Lejla pa je 68 hitreje prerasla in je šele zdaj malo dlje obtičala na 80). Ker jaz nimam pravega občutka glede tega primerjanja - kdaj je škodljivo (a je res vse to škodljivo - to mi je čudno...): kdaj se otrok ne počuti kot svoja osebnost: a je to samo takrat, ko enega skoz primerjaš z drugim ali na splošno, če ju primerjaš med sabo. To, da vsakega vidiš kot svojo osebnost, mi je nekak logično - kako pa ju čem gledat - saj sta čisto različni! Pa da ima vsaka svoje kvalitete tudi, jasno, saj to ni ravno težko ugotovit... Mene so recimo vsi spraševali, če sta si podobni (ko se je Lejla rodila in me še zdaj). In vedno vsem odgovarjam, da sta različni kot dan in noč (ker sta res, fizično in psihično; edino agresivni nista, nobena od njiju, imam srečo ). Ko so me na začetku to spraševali, sem povedala vse razlike in ko so vprašali, če imata kaj podobnega/skupnega/enakega, sem rekla, da razen staršev samo še to, da sta se obe ful radi dojili in da sta radi zaspali z dvignjenimi nogami . Ja, saj zato, da bi mela vse počiščeno v glavi, pa vse to sprašujem . Ker res pa jima ne bi hotela škodit. Sploh pa ne nevede. Včasih ne moreš drugače, ker pač zbiraš med dvema zloma. Večinoma pa gre brez. In zato ne bi rada delala česa, kar bi ju prizadelo, če ni treba (in to ziher ni treba).