ronja
|
Ene zanimajo črke, druge avtomobili, tretje živali, četrte nič... Ampak ne vem zakaj je tako narobe povedat otroku katera črka je, katera barva itd... S tem ni nič narobe, ampak ko začneš preverjat z nalogami njegovo znanje, ko začneš primerjat z vsemi ostalimi in ti je na tvojem otroku to najbolj važno, da lahko rečeš, da je brihta... takrat si pa na hudičevo tankem ledu. Meni se ne zdi nič narobe, če znajo mali črke, barve itak sami sproti poberejo. Se mi pa zdi boljše, da se to učijo tako, neciljano, sproti - ko zlagamo perilo, recimo. Ne pa da je to projekt in ga 14 dni učiš samo eno barvo, ker si bo tako pač hitreje zapomnil (to je dejansko nasvet v eni knjigi, ki sem jo lih zadnjič brala ). Ja, to si bo gotovo prej zapomnil, ampak hkrati ga pa učiš, da se uči samo eno stvar naenkrat, da opazi samo eno stvar naenkrat, da je vse vodeno, da sam ne more nič odkrit. Saj stvari nisto tako nezdružljive: lahko rečeš: to je pa b, ki ima tak velik trebušček, hahaha. Samo da ti ni POMEMBNO, da tvoj otrok zna črke. Da lahko to pride spontano, vsaj če je predšolski, da ima res proste roke pri tem, kaj ga zanima. Seveda zanima ene eno, druge drugo in jasno, da jim damo več tega, kar jih zanima. memole, lej, mala nima pojma, kako je na plesnih. verjetno je fajn. Pa na karateju je tudi fajn. Pa na jogi tudi. pa na angleščini tudi. Pa v glasbeni tudi. Povsod bojo njene navdušene vrstnice... Kaj jo boš potem povsod dala? Ker povsod si lahko želi bit, če jo vprašaš. Ampak ni pa to nujno dobro zanjo. Zato smo starši tu, da presodimo, kaj kdaj otrok bolj rabi: prosti čas ali aktivnosti. Oboje je dobro, samo dan ima samo 24 ur (kar me vsak dan znova preseneča). Vsak svojega otroka najbolj pozna in ve, kaj rabi: ali zunanjo stimulacijo, ali mir ali starše. Meni se zdi, da jima nobene plesne zdaj ne morejo dat toliko kot jaz, toliko kot eno spontano igranje, toliko spominov kot jih da izlet, kamor bomo šli za ta denar, recimo... Ampak to je moj občutek, lahko se motim. Vem pa, da sem sama tudi hotela it na vse (sicer šele v šoli, takrat pred šolo niti ni bilo toliko stvari), pa sta me tudi starša ustavila, da naj izberem, ker bo vse preveč. In verjetno bi vse sfolgala. Ampak vseeno sta po moje imela prav, ker potem ne bi imela časa zase. čeprav sem si želela in tabornike in glasbeno (poleg telovadbe in še česa).