sazi
|
IZVIRNO SPOROČILO: čipka IZVIRNO SPOROČILO: kalbo V glavnem brez panike, preberi knnjigico, če bo šlo, če pa to ne gre, pa samo slike glejte, ti pa zgodbico govori zraven. Brez prisile, brez mučenja, ker to je igra Kalbo in Mika, hvala za tolažbo. Ja, sem paničarka čisto brez potrebe-imata prav. Mogoče sem se sedaj malo bol začela sekirati, ker me že vsak vpraša "ja, kako pa to, da vaša še ne govori"? No, upam, da bo kmalu bolje in ja-Kalbo, če sem jaz panična, je verjetno tudi otrok. Bom delala na tem, da ne bom več-no, vsaj pred hčerko ne. Otroci se res različno razvijajo. Če v katerem od segmentov precej zaostajajo za "tabelami", smo mogoče že samo malo negotovi, začudena vprašanja drugih pa to negotovost samo stopnjujejo. Kar naenkrat je naš otrok invalid, ker pri 18ih mesecih ne hodi (njihovi so pri 9ih mesecih že skakaki s kolebnico) in umsko nerazviti, ker pri 2-h letih še ne govorijo odvisnih stavkov - ker njihovi otroci so pa pesmice peli še predno so shodili . Res ne razumem staršev in nihovega pretiranega hvaljenja otrok in poveličevanje in nadvišanje dejanskih sposobnosti. Ker to starša, čigar otrok ima težave (čeprav so čisto prehodne), lahko res dodatno obremeni. Mene je nakaj časa to najedalo in sem se sekirala (a otrok še ne je GH - koj je že "zrezke", a še ne spite celo noč, a še ne pomaha, koliko je pa že star, pa ne hodi . Zdaj pri petih letih (pa že prej) se mu čisto nič ne pozna, da je shodil skoraj 1 leto za ostalimi. Poznam kar nekaj odraslih, ki menda do tretjega leta niso odprli ust - torej govorili nič. Pa so hitro nadoknadili. En štos je na to temo, da malega, ko pri treh letih začne govoriti vprašajo, zakaj pa prej ni nič povedal in mali odogovori, da zato, ker ni imel nič pametnega povedati.
|