scorpiogirl
|
IZVIRNO SPOROČILO: komarka Živjo! SEm se ti že včeraj hotela oglasit, pa sem uspela samo rpebrat predno so moji prišli domov :-) Pa vidim da so ti punce ze veliko napisale. Zelo dobro razumem kako se počutiš, ker se je naš mali (3leta) pnovno uvajal v vrtec po enoletnem premoru in bi je bilo vedno ko je jokal tezko da bi ga kr doma obdrzala... pa sekirala sem se sto na uro, ker nisem pričakovala da mu bo tok tezk- se je namrec vrnilč v isti vrtec kot prej in se vzgojiteljica se je v tem času preselila v njegovo slkupino. ja, sme pozabila omenit-v motessori vrtcu. Nakoncu smo prišli do tega, da je prevelika spremeba zanj in mu je zato tako tzeko, js sem pa mal prevec na hitro odpravila tole uvajanje... če ne bis toprocentno zaupala vzgojiteljicam, bi gotovo trajalo se dalj časa(je 10 dni), sedaj pove da se je ze navadil ;-) super, da je minilo. je pa vseeno dobro prebrat, da nisem edina, ki ima težave, čeprav je uvajanje v vrtec pri nas minilo brez problemov ... pa že pred letom in pol. skratka, kaj hočem povedat: vse spremebe ki si jih naštela gotovo zelo vplivajo na to, da se slabo počuti, nesigurbno, ni take varnosti, ni njegove vzgojiteljice ki se je navezal nanjo, novi sošolci, ki niso najbolj prijazni(vsaj ne vsi)... meni se je vedno trgalo srce ko sme videla da je po kom(pa je bil alhko smao enkraten obisk) pobral kaj nasilnega... samo vidim, da ko je pretezko, otroci dajo ven, velikokrat preko agresije... to smao pomeni da mu je zelo tezko ind a je tako tud drugim otrokom in da se potem med sabo ne znajo miroljubno zmenit. če bo vzgojiteljica res strikta pri montessori metodi, se bodo kmalu naučili resevat spore. upam. čeprav ne zgleda tako ... pa upam, da je prezgodaj, da bi se videli kakšni konkretni rezultati, ker trenutno meni zgleda tako, da je vzgojiteljica od MS metode vzela le tisto, kar ji paše in pri tako veliki skupini ji bo po M. načinu lazje obvladat skupino, keer velikokrat pride do trenja, ko morajo cela skupina delat neko altivnost, ti se porazgubi, načeloma se nikogar ne sili v kaj... postopno se jim pokaze kaj vse lahko počnejo s temi drugacnimi igračami...in otroci se običajno hitro dobro počutijo ko lahko delajo kar jih res potegne... to je res. in to je meni všeč, sploh, če jim predstavijo vse "igrače". glede agresije sem hotla se to reč, mi smo tud letos dobili dojenčka in ima sestrico zelo rad, ampak ko mu ej akj tezko pa ne ve kaj bi, gre pa do nje in jo odrini, al pa bi jo udaril... ne vem točno do kje mu to da se spravi na šibkejšega od sebe... ampka odkar sem to opazila in sme pozorna nanj, inm s epogovarjava d alahko pove da mu je tezko al pa da je jezen...velikokrat pove da jejezen in setrico samo še boza :-) Ne vem če sem ti kaj pomagala. si vsaka od vas, ki ste se potrudile mi odgovorit, mi je pomagala ... že s tem, da vidim kakšen drug vidik na zadevo, da sem prisiljena mal drugače pomislit, pa da nisem edina negotova pri tem vrtcu ;) aha glede igre vlog: otroci se spontano pogosto začnejo igrat razne vloge od kuzkov, do očkov in mamic...v MS vrtcih poskušajo to drzat znotraj okvirjev da ni prevec hrupa, da se ne skregajo med sabo, da ne motijo drugih pri zbranem delu(to je namrec zelo cenjeno) in da ni ta igra ves cas.... ma, to, da je treba v vrtcu se ful mirno pogovarjat, mi tud ni neki blizu, ampak ok, naj se grejo to, če že hočejo ... mi je pa mal "trapasto", da se v bolj "hribovskem" okolju daje tak poudarek na to, da je treba vse mirno ... ma, pri nas nismo mirni, smo bolj glasna familija (pa se ne kregamo kaj prida, samo glasno se pogovarjamo ) in nismo edini ... tak miren način meni ne potegne ne dopuščajo pa raznih fantazijskih o batmanih ipd. vcasih se tej igri raje izognejo, kar sicer ni najboljše, ker ima tudi taka igra svoje pluse, skratka...otroci se igrajo v skupinicah na lastno iniciativo, ker imajo proste roke za to. tudi imajo an voljo aktivnostio ki jih lahko delajo skupaj s prijatelji. enkrat na dan se tudi vsi otroci zberejo "na crti" in se kaj pogovorijo, kaj zapojejo, če ima kdo rd mu voščijo, povejo akj os počeli za vikend recimo...tako d atudi nek čut za skupino je. pa skušpaj jejo seveda kosilo ... bolj razigrani szogoo ponavadi na igrišču zumnaj pri igrah z zogo oz na igralih... ja, če bi šli na igrala ... sicer so precej zunaj (pa tudi to manj kot prej, ker jih je toliko več za oblečt in včasih sploh ne grejo ven, tudi če je ok vreme), ampak večinoma grejo na sprehod, kjer je pa spet pomembna disciplina, tako da se spet ne morejo zdivjat ... Pa vzgojiteljici recite naj vam malo prdstavi kaj to pomeni zdaj "nova metoda" ker otrok bo gotovo del tega prinsel domov...tudi ko se začnejo spoznavat s crkami in stevilkami... starse to preseneti... uf, ja, tudi štejejo že ... ma, na roditeljskem ni bila nič kaj zainteresirana, da bi nam prav natančno to predstavljala, zase pa vem, da sem bila toliko šokirana nad vsem (tudi način sestanka je bil toliko drugačen kot lanski, da me je malo presenetilo, ampak to ima pač vsaka svoj način), da sploh nisem uspela sestavit skupaj kakšnega vprašanja ... bom jo jaz na govorilnih drug teden zagotovo prosila, da mi bolj natančno razloži, pa bomo videli Upam,da se bo staje hitro normaliziralo! tudi jaz.