Gina
|
IZVIRNO SPOROČILO: barni Želim preveč, če prosim vzgojiteljice, da naj se malo potrudijo, da bi zaspala ali pa je to normalno, da jih pač pustijo, če hočejo spijo, če ne pa ne? Meni se zdi malo nenavadno, da lahko otroci samo odločajo ali bodo nekaj počeli ali ne. Saj nisem rekla, da jih morajo dol tiščat, samo da lepo malo ležijo na ležalnikih in počivajo? Tudi če ne zaspijo. Vem, da eni otroci v tej starosti ne rabijo spanja, samo naša ga, ker je to očitno. Res pa je, da če njo vprašaš, bo rekla, da noče spat. Malo sem bila dolga, samo res bi rada slišala ali želim in pričakujem preveč od vrtca? Preden prosim vzgojiteljico za pogovor. Ne, ne pričakuješ preveč. Ne, ni normalno,d a en odrasel človek nima toliko avtoritete, da bi kot prvo umiril vse otroke, kot drugo omogočil tistim, ki so utrujeni da spijo in zahteval od tistih, ki ne spijo, da dajo tsitim ki spijo mir. IN ne verjamem, da je več kot par otrok v eni skupini, ki pri treh letih ne spijo. Naš ta mali je bil v heterogeni skupini in so ravno tako želeli, da pri starosti 5-6 let, leži z njimi. Pa povem vsem tukajle, da nima zato nobenih psihičnih posledic, le bolj spočit je bil, ker je vsaj počival, včasih pa tudi zaspal, odvisno koliko je bil utrujen. Pa ker je bil tuid pri njih včasih kaos oz. tuljenje v skupini, je bil takrat vsaj malo izven tega kaosa, ker sicer rata vsak človek nevrotičen, če mora v takem bivat. Pri 3-letnikih pa se meni zdi, da če ne spi, večinoma ne spi zaradi staršev, ker jih on trenira, namesto da bi oni vzgajali in usmerjali njega. Malo so zamenjane vloge dandanes- saj se ornk to pozna na družbi kot celoti, smo fejst zabluzili. Ne rečem, da kakšen otrok sem in tja pa tudi obstaja, ki resnično nima potrebe po spanju, samo takih zanesljivo ni niti četrtina pri 3. letih, prej manj. Skratka, ne pričakuješ preveč, vztrajaj pri redu. Prav in zdravo je tako.
|