barni -> Spanje v vrtcu. Ali želim preveč? (20.9.2010 7:54:45)
|
Prosim za nasvet, predvsem tistih, ki delate kot vzgojiteljice. Naj malo opišem situacijo za lažje razumevanje. Prejšnji teden je bil za nas čuden teden. Ko je punca prišla iz vrtca je bila tečna, nezainteresirana, sitna, neješča...to se je ponavljalo do dne, ko je že na poti od avta do stanovanja (par metrov) v naročju zaspala. Najprej sem pomislila na bolezen (ji merila temp in ni imela povišane), ker taka res ni bila še nikoli. Da bi kar tako zaspala, ma ni šans. In je spala 2 uri in bi spala do večera ali še dlje, če je ne bi zbudila. Opazili smo tudi, da je ponoči zelo slabo spala, se je zbujala in tudi zjutraj se je očitno zbudila nenaspana. Vzrok sem iskala tudi v spremembi vzgojiteljice (ki je mimogrede nisem še nikoli videla, ker nam je niso predstavili, ne vem niti kako se piše), pa v tem, da sem jo tisti teden izjemoma jaz vozila v vrtec, pa v vsem mogočem. Nakar sem pomislila na to, da je morda v vrtcu kaj v zvezi s spanjem. Ker je res, da kar rabi da zaspi. Pa smo vprašali in nam je vzgojiteljica rekla: "Ja ne spijo, ker ta veliki motijo ta male in potem noben ne spi. V bistvu že cel teden slabo spijo ali pa sploh ne spijo. Kaj čmo." Naša deklica bo kmalu stara 3 leta. Čez dan gre doma še vedno spat in spi tudi 2 uri ali več (če bi ji pustila). Spat gre med 12. in 13. uro in nekako v roku pol ure ji uspe zaspat. Če ne spi, je popoldan popolnoma nemogoča. Sem prav preverila potem za vikend in jo po ustaljeni praksi dala spat in je odspala svoji 2 uri in je bila popoldan popolnoma drug otrok kot pretekli teden (vsaj vem, da ni nič bolna). Pa ne samo po mojem mnenju. Želim preveč, če prosim vzgojiteljice, da naj se malo potrudijo, da bi zaspala ali pa je to normalno, da jih pač pustijo, če hočejo spijo, če ne pa ne? Meni se zdi malo nenavadno, da lahko otroci samo odločajo ali bodo nekaj počeli ali ne. Saj nisem rekla, da jih morajo dol tiščat, samo da lepo malo ležijo na ležalnikih in počivajo? Tudi če ne zaspijo. Vem, da eni otroci v tej starosti ne rabijo spanja, samo naša ga, ker je to očitno. Res pa je, da če njo vprašaš, bo rekla, da noče spat. Malo sem bila dolga, samo res bi rada slišala ali želim in pričakujem preveč od vrtca? Preden prosim vzgojiteljico za pogovor.
|
|
|
|